Ga naar inhoud

Wat is een AOV?

Wat is de betekenis van een AOV? De afkorting AOV staat voor ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering'. Met een AOV verzeker jij als ondernemer of zzp’er je inkomen en kom je niet zonder geld te zitten wanneer je (tijdelijk) niet kunt werken door ziekte of een ongeval. Een AOV keert dan maandelijks een bedrag uit. 

Maar wanneer ben je arbeidsongeschikt? Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Waarom zou je een AOV afsluiten? Voor wie is zo'n verzekering bedoeld en wat heb je er eigenlijk aan? Ontdek wanneer je een AOV nodig hebt, waarom dit voor jou ook een goede keuze kan zijn en welke verzekering het beste bij jouw onderneming past.

Op deze pagina beantwoord:

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?  

Je bent arbeidsongeschikt als je (tijdelijk) niet meer, of niet volledig, kunt werken door ziekte of een ongeval. Daar kun je je dus tegen verzekeren. Bij de AOV van Univé is ook je zorg- en zwangerschapsverlof gedekt. 

Voor wie is de arbeids­ongeschiktheids­verzekering bedoeld?   

Onze AOV is er voor iedereen die voor zichzelf werkt en afhankelijk is van het zelfstandig verdiende inkomen: voor alle beroepen en sectoren, van kleine tot middelgrote bedrijven. 

Arbeidsongeschikt zijn: de verschillen tussen werken in loondienst en zelfstandig 

Mensen in loondienst die ziek worden of een ongeval krijgen, hebben een vangnet zoals de werkgever en een WIA-uitkering, waarmee zij in meer of mindere mate zijn verzekerd van een inkomen. Dat is anders als je ondernemer bent. Niet meer kunnen werken betekent geen inkomen, en dat is een begrijpelijke zorg voor veel ondernemers, zzp’ers en DGA's.  

Er is vanuit de overheid geen financieel vangnet geregeld voor zelfstandigen die arbeidsongeschikt raken. Pas wanneer je aantoonbaar onvoldoende inkomen of eigen vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien - er wordt hiervoor gekeken naar je (partner)inkomen, spaargeld, bezittingen, eigen huis en bedrijf -, kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Heb ik een AOV nodig?   

Iedereen kan door ziekte of een ongeval uitgeschakeld worden. Een AOV afsluiten is daarom een verstandige zet, want je bent zelf verantwoordelijk om in je eigen inkomen te voorzien – ook wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Ondertussen lopen je vaste lasten natuurlijk gewoon door. 

Je hebt een financieel vangnet nodig: buffer, partner­inkomen of AOV 

Er zijn ondernemers en zzp’ers die speciaal hiervoor een buffer hebben opgebouwd. Of zij kunnen rekenen op hun partner om een periode van ziekte te overbruggen. Maar dat behoort niet voor iedereen tot de mogelijkheden. En ben je langere tijd arbeidsongeschikt? Dan ben je op een gegeven moment wel door je buffer heen. 

Met een AOV ben je verzekerd van een inkomen en houd je de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid op afstand. Lees meer over waarom het verstandig kan zijn om een AOV af te sluiten, wat de andere opties zijn en wat de gemiddelde Nederlandse ondernemer voor zichzelf heeft geregeld.

Doe de AOV check en ontdek of een AOV iets voor jou is 

Ben je je aan het oriënteren op een AOV verzekering, maar weet je niet zeker of je deze nodig hebt? Doe dan de AOV check. Zo weet je direct welke risico’s je loopt met jouw beroep en of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten inderdaad verstandig is. 

Naar de AOV check

Wat levert een AOV mij op?   

Met een AOV van Univé kun je erop vertrouwen dat je bij ziekte of een ongeval een uitkering ontvangt om je inkomensverlies op te vangen. Maar dat is niet alles.  

Dit krijg je met een AOV van Univé: 

Lees alles over de AOV van Univé.

Welke AOV past bij mij? 

Wat een AOV-verzekering is en precies inhoudt, bepaal je zelf. De AOV van Univé is afgestemd op jouw wensen en behoeften.

Hoe jij het best verzekerd kunt worden, hangt bijvoorbeeld af van de risico's die je beroep met zich meebrengt, hoe hoog het inkomen is dat je wilt verzekeren, tot welke leeftijd je een AOV uitkering zou willen ontvangen en of je kiest voor indexering van alleen de uitkering of ook van het verzekerd inkomen.

Bij Univé ben je verzekerd tegen beroepsarbeidsongeschiktheid. Jij beslist over de risico's die je (niet) wilt lopen, hoe compleet de dekking moet zijn en premie die daar tegenover staat. En wist je dat je deze AOV ook kunt combineren met het Broodfonds?

Natuurlijk kun je bij ons terecht voor deskundig advies op maat: ga bijvoorbeeld voor een kosteloos vrijblijvend inzichtgesprek of kies voor ontzorgen en laat de adviseur jouw AOV voor je afsluiten.

Maak een afspraak met de adviseur

Ben je er al helemaal uit? Sluit dan zelf online je AOV af: 

Zelf een AOV aanvragen