Ga naar inhoud
Met 24/7 Cyberhulp
Met 24/7 Cyberhulp

Arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

 • Uitkeringsduur: 2 jaar, 5 jaar of AOW-leeftijd
 • Klanten beoordelen de AOV met een 8,4
 • MoneyView geeft onze voorwaarden 5 sterren
 • Eerste drie jaar 30% premiekorting

Verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Ondernemen is mooi, maar brengt risico's met zich mee. Want stel dat u door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Met onze arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u uw toekomst vorm blijven geven: u bent verzekerd van inkomen én krijgt ondersteuning van specialisten om weer te kunnen ondernemen.

AOV zelf online aanvragen

 • Stel zelf een AOV op maat samen
 • Hulp van een virtuele assistent
 • Lage afsluitkosten van € 149,-
 • Binnen 15 minuten uw AOV aanvragen
 • Uitwijk mogelijk naar een persoonlijk advies

Uw AOV aanvragen

Gratis een inzichtgesprek

 • Vrijblijvend contact met een inkomensspecialist
 • Inzicht in uw financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid
 • Afspraak is telefonisch of via videobellen
 • Gesprek van ongeveer 30 minuten

Vraag een gratis gesprek aan

AOV afsluiten bij de adviseur

 • Een AOV op maat
 • Advies van een inkomensspecialist
 • Scherpe premie (ook voor fysieke beroepen)
 • Preventiebudget van €500,- voor bijv. een healthcheck

Maak een afspraak

Geef uw toekomst vorm met de AOV op maat van Univé

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als u arbeidsongeschikt raakt. Univé heeft ook veel aandacht voor uw herstel en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

Ons team van specialisten helpt u op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kunt u experts om advies vragen over uw bedrijfsvoering en gezondheid.

Op deze manier kunt u - ook bij ziekte en na een ongeval - de toekomst van uw onderneming vorm blijven geven. Dát is onze arbeidsongeschiktheids­verzekering op maat.

Omdat wij het belangrijk vinden dat u gezond kunt ondernemen, bieden wij drie diensten aan die u helpen bij het voorkomen en beperken van arbeidsongeschiktheid.

 • De AOV preventiedesk
 • Budget voorkomen en beperken
 • Preventief arbeidskundig onderzoek

Meer weten over deze diensten? Bekijk de AOV Klantenservice.

Ik wil een AOV aanvragen. Hoe werkt dat?

Een arbeidsongeschiktheids­verzekering sluit u af met een adviseur. De adviseur brengt uw wensen in kaart, waarna de aanvraag wordt ingediend. Een onderdeel van de aanvraag is het invullen van een gezondheidsverklaring. Aan de hand van eventuele gezondheidsrisico's wordt de hoogte van de premie bepaald.

 • 1

  Afspraak

  Maak een afspraak bij een adviseur.

 • 2

  Uw wensen

  Met de adviseur bespreekt u uw wensen.

 • 3

  Gezondheids-verklaring

  Vul de gezondheidsverklaring in.

 • 4

  Beoordeling

  Uw aanvraag wordt technisch en medisch beoordeeld.

 • 5

  Resultaat

  Uw aanvraag wordt geaccepteerd of afgewezen.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen raakte besmet met het coronavirus, nét nadat hij was begonnen als zelfstandig schilder. Zijn herstel duurt lang en hij kan hierdoor niet werken. Gelukkig had Martijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé; daarmee had hij recht op een AOV-uitkering en hoefde hij zich geen zorgen te maken over zijn inkomen.

Lees het hele verhaal van Martijn

Een AOV is belangrijk voor starters

Stan nam in 2021 de slagerij van zijn werkgever: een droom die uitkwam. Realistisch als hij is, ziet hij in dat hij een AOV nodig heeft. Het fysieke werk als slager en machines waar hij mee werkt, brengen risico's met zich mee. Ook heeft hij als beginnend ondernemer nog niet veel opgebouwd. De AOV van Univé geeft hem de zekerheid van inkomen als er onverhoopt iets gebeurt.

Lees het hele verhaal van Stan

Documenten en voorwaarden bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Download de voorwaarden van onze AOV of bekijk alle documenten. Heeft u al een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Univé? Bekijk uw voorwaarden dan door in te loggen op Mijn Univé.

Verzekeringskaart AOV

Wat is wel en niet verzekerd met de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bekijk de Verzekeringskaart

Onze AOV krijgt 5 sterren van MoneyView

In de jaarlijkse ProductRating van onderzoeksbureau MoneyView is onze arbeidsongeschiktheidsverzekering beloond met 5 sterren voor ‘Voorwaarden’. Deze hoge score krijgt Univé o.a. door bij het verhogingsrecht geen maximale leeftijd of maximaal verzekerd bedrag te hanteren. Daarnaast kunt u bij ons maximaal 90% van uw inkomen verzekeren.  

Meer informatie over de AOV

Premie AOV fiscaal aftrekbaar

U mag de jaarpremie van uw AOV bij uw belastingaangifte grotendeels aftrekken van "Inkomen uit werk en woning" (box 1). Hierdoor krijgt u een deel van uw AOV-premie via de belasting weer terug. Let op: raakt u arbeidsongeschikt, dan moet u over deze uitkering ook inkomstenbelasting betalen.

Is een AOV verplicht?

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht. Maar dit gaat wel veranderen. De verplichte AOV gaat naar verwachting in 2027 in en wordt uitgevoerd door het UWV. Het voordeel van een ‘vrijwillige’ AOV van Univé? U bepaalt zelf de dekking en de hoogte van de premie en uitkering.

Hoe wordt de uitkering berekend?

Als u zich bij ons ziek meldt, bepaalt u met de schadebehandelaar van Univé – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. Dit percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. De verzekering keert uit als u voor minimaal 25% uw werk niet meer kunt doen.

Hoe beoordelen we uw aanvraag?

Als u een AOV-aanvraag heeft afgerond, starten wij met de beoordeling. Deze beoordeling bestaat uit twee delen: een technische en een medische beoordeling. Lees hier meer informatie.

Voorkomen & beperken-budget

Univé vindt het belangrijk dat u gezond kunt ondernemen. Gezond en vitaal ondernemen is belangrijk om duurzaam te ondernemen. Daarom krijgt u iedere 3 jaar € 500,- budget om gebruik te maken van onze geselecteerde diensten die u hierbij helpen. Zo kunt u zich inschrijven voor het vitaliteitsprogramma en diverse sparring- en coachingsessies. Meer informatie.

Waarom onze arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Hulp en begeleiding in het re-integratieproces

€ 500,- budget om gezond te kunnen blijven ondernemen

Recht op een second opinion om de mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen

Univé.nl uitgeroepen tot beste website

De website van Univé is verkozen tot 'Website van het Jaar' in de categorie Verzekeraars. De publieksprijs 'Website van het Jaar' wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste websites van Nederland. Dit jaar kon het publiek in maar liefst 39 categorieën zijn favoriet bepalen op basis van inhoud, navigatie en design. Ook kon het publiek aangeven in hoeverre het de website zou aanbevelen aan anderen. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Emerce en onderzoeksbureau Multiscope.

Cyberhulp voor ondernemers

Cybercriminaliteit is een groot risico voor uw onderneming. Jaarlijks krijgt maar liefst 40% van de bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen uitgebreid met standaard Cyberhulp. Lees hoe Univé u helpt het cyberrisico te verkleinen.

Leer veiliger online ondernemen met Cyber Fit Service. Dit online programma traint u in het herkennen van verschillende soorten cybercrime. Cyber Fit Service is gratis voor alle zakelijke Univé-klanten. Aanmelden kan tot 1 januari 2024.

Doe ook mee

Heeft u vermoeden dat u mogelijk slachtoffer bent van cybercrime? Het is dan van belang dat u zo snel mogelijk contact zoekt met de cyberhelpdesk, om zo eventuele schade te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Ons uitgebreide team van experts staat u dag en nacht geheel kosteloos bij in het geval van cybercriminaliteit.

Meer over de Cyberhulp voor ondernemers

Cybercriminaliteit kan niet altijd volledig worden voorkomen of hersteld. Met onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en uitgebreide roerende zakenverzekering bent u tot € 10.000 per jaar verzekerd voor schade door cybercriminaliteit.

Meer over de vergoeding

Veelgestelde vragen

Lees hier de vijf meest gestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ziekte of gezondheidsklachten die u nu heeft of in het verleden heeft gehad, moet u altijd melden bij het invullen van de digitale gezondheidsverklaring. ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, beoordeelt of dit invloed heeft op uw verzekering. Lees meer over de gezondheidsverklaring.

De premie die u betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar. Bij de aangifte inkomstenbelasting kunt u de premie grotendeels aftrekken onder de noemer "Uitgaven voor inkomensvoorzieningen". We noemen de premie die u voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt daarom een brutopremie.

U vult een digitale gezondheidsverklaring in op een beveiligde webpagina. Als uw antwoorden daar aanleiding voor geven, neemt ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, contact met u op om een vollediger beeld van uw gezondheid te krijgen. Lees meer over de gezondheidsverklaring.

Om de juiste hoogte van uw premie te bepalen is het belangrijk dat we eventuele gezondheidsrisico's goed in kunnen schatten. Informatie over uw gezondheid en leefstijl is daarbij van groot belang. De gezondheidsverklaring geeft inzicht in deze informatie. Meer informatie vindt u in de Brochure Gezondheidsverklaring.

U kunt de verzekering afsluiten vanaf 18 jaar en tot en met de leeftijd van 67 jaar. Voor een aantal beroepen kan een lagere leeftijdsgrens bij afsluiten van de verzekering gelden. Dat geldt met name voor fysiek zware beroepen.

Alle veelgestelde vragen

Klantenservice Zakelijk

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.30 uur

Arbeidsongeschiktheid melden

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.30 uur

E-mail

Meer lezen over de AOV