Ga naar inhoud

Arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

 • Uitkeringsduur: 2 jaar, 5 jaar of AOW-leeftijd
 • Scherpe premie
 • MoneyView geeft onze voorwaarden 5 sterren
 • Eerste drie jaar 30% premiekorting

Verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Ondernemen is mooi, maar brengt risico's met zich mee. Stel dat u door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering op maat van Univé. Met onze AOV kunt u uw toekomst vorm blijven geven: u bent verzekerd van inkomen én krijgt ondersteuning van specialisten om weer te kunnen ondernemen.

Gratis een inzichtgesprek

 • Vrijblijvend contact met een inkomensspecialist
 • Inzicht in uw financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid
 • Afspraak is telefonisch of via videobellen
 • Gesprek van ongeveer 30 minuten

Vraag een gratis gesprek aan

AOV afsluiten bij de adviseur

 • Een AOV op maat
 • Advies van een inkomensspecialist
 • Scherpe premie (ook voor fysieke beroepen)
 • Preventiebudget van €500,- voor bijv. een healthcheck

Maak een afspraak

AOV voor zzp’ers

Dit product is tijdelijk niet online af te sluiten.

  Bekijk de documenten

  Geef uw toekomst vorm met de AOV op maat van Univé

  Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als u arbeidsongeschikt raakt. Univé heeft ook veel aandacht voor uw herstel. Ons team van specialisten helpt u op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kunt u experts om advies vragen over uw bedrijfsvoering en gezondheid.

  Op deze manier kunt u - ook bij ziekte en na een ongeval - de toekomst van uw onderneming vorm blijven geven. Dát is onze arbeidsongeschiktheids­verzekering op maat.

  Ik wil een AOV aanvragen. Hoe werkt dat?

  Een arbeidsongeschiktheids­verzekering sluit u af met een adviseur. De adviseur brengt uw wensen in kaart, waarna de aanvraag wordt ingediend. Een onderdeel van de aanvraag is het invullen van een gezondheidsverklaring. Aan de hand van eventuele gezondheidsrisico's wordt de hoogte van de premie bepaald.

  • 1

   Afspraak

   Maak een afspraak bij een adviseur.

  • 2

   Uw wensen

   Met de adviseur bespreekt u uw wensen.

  • 3

   Gezondheids-verklaring

   Vul de gezondheidsverklaring in.

  • 4

   Beoordeling

   Uw aanvraag wordt technisch en medisch beoordeeld.

  • 5

   Resultaat

   Uw aanvraag wordt geaccepteerd of afgewezen.

  Documenten en voorwaarden bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Download de voorwaarden van onze AOV of bekijk alle documenten. Heeft u al een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Univé? Bekijk uw voorwaarden dan door in te loggen op Mijn Univé.

  Verzekeringskaart AOV

  Wat is wel en niet verzekerd met de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  Bekijk de Verzekeringskaart

  Onze AOV krijgt 5 sterren van MoneyView

  In de jaarlijkse ProductRating van onderzoeksbureau MoneyView is onze arbeidsongeschiktheidsverzekering beloond met 5 sterren voor ‘Voorwaarden’. Deze hoge score krijgt Univé o.a. door bij het verhogingsrecht geen maximale leeftijd of maximaal verzekerd bedrag te hanteren. Daarnaast kunt u bij ons maximaal 90% van uw inkomen verzekeren.  

  Meer informatie over de AOV

  Premie AOV fiscaal aftrekbaar

  De jaarpremie van uw AOV mag u bij uw belastingaangifte aftrekken van ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). Hierdoor krijgt u een deel van uw AOV-premie via de belasting weer terug. Let op: raakt u arbeidsongeschikt, dan moet u over deze uitkering ook inkomstenbelasting betalen.

  Is een AOV verplicht?

  Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht. Maar dit gaat wel veranderen. De verplichte AOV gaat naar verwachting in 2024 in en wordt uitgevoerd door het UWV. Het voordeel van een ‘vrijwillige’ AOV van Univé? U bepaalt zelf de dekking en de hoogte van de premie en uitkering.

  Hoe wordt de uitkering berekend?

  Als u zich bij ons ziek meldt, bepaalt u met de schadebehandelaar van Univé – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. Dit percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. De verzekering keert uit als u voor minimaal 25% uw werk niet meer kunt doen.

  Hoe beoordelen we uw aanvraag?

  Als u een AOV-aanvraag heeft afgerond, starten wij met de beoordeling. Deze beoordeling bestaat uit twee delen: een technische en een medische beoordeling. Lees hier meer informatie.

  Voorkomen & beperken-budget

  Univé vindt het belangrijk dat u gezond kunt ondernemen. Gezond en vitaal ondernemen is belangrijk om duurzaam te ondernemen. Daarom krijgt u iedere 3 jaar € 500,- budget om gebruik te maken van onze geselecteerde diensten die u hierbij helpen. Zo kunt u zich inschrijven voor het vitaliteitsprogramma en diverse sparring- en coachingsessies. Meer informatie.

  Waarom onze arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  Hulp en begeleiding in het re-integratieproces

  € 500,- budget om gezond te kunnen blijven ondernemen

  Recht op een second opinion om de mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen

  Maak uw bedrijf cyber fit

  Leer veiliger online ondernemen met Cyber Fit Service. Dit online programma traint u in het herkennen van verschillende soorten cybercrime. Cyber Fit Service is gratis voor alle zakelijke Univé-klanten. Aanmelden kan tot 1 juli 2022.

  Doe ook mee

  Veelgestelde vragen

  Lees hier de meest gestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

  Als u voor minimaal 25% uw werk niet meer kunt doen, ontvangt u een uitkering. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van het gezamenlijk vastgestelde percentage dat u uw werk niet meer kunt doen. Bekijk de praktijkvoorbeelden in de polisvoorwaarden. U ontvangt de uitkering vanaf de tweede ziektemaand; de eerste maand is voor eigen risico. Op het bedrag dat u als uitkering op uw rekening ontvangt, hebben we loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet ingehouden. De uitkering stopt als u weer beter bent of als u de maximale uitkeringsperiode van twee jaar heeft bereikt.

  Als u voor minimaal 45% uw werk niet meer kunt doen, ontvangt u een uitkering. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van het gezamenlijk vastgestelde percentage dat u uw werk niet meer kunt doen. Bekijk de praktijkvoorbeelden op deze pagina. U ontvangt de uitkering vanaf de tweede ziektemaand, de eerste maand is voor eigen risico. Op het bedrag dat u als uitkering op uw rekening ontvangt, hebben we loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet ingehouden. De uitkering stopt als u weer beter bent of als u de maximale uitkeringsperiode van twee jaar heeft bereikt.

  Als u zich bij ons ziek meldt, bepaalt u samen met de schadebehandelaar van Univé – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. De hoogte van dit gezamenlijk vastgestelde percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. Bekijk de tabel met ziekte- en bijbehorende uitkeringspercentages in de polisvoorwaarden.

  Als u hierdoor uw werk niet meer of slechts gedeeltelijk kunt doen, is het belangrijk dat u zich zo snel mogelijk bij ons ziek meldt. Samen met de schadebehandelaar van Univé bepaalt u – eventueel met hulp van externe, onafhankelijke medische deskundigen – voor hoeveel procent u uw werk niet meer kunt doen. De hoogte van dit gezamenlijk vastgestelde percentage bepaalt de hoogte van de uitkering.

  Ziekte of gezondheidsklachten die u nu heeft of in het verleden heeft gehad, moet u altijd melden bij het invullen van de digitale gezondheidsverklaring. ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, beoordeelt of dit invloed heeft op uw verzekering. Lees meer over de gezondheidsverklaring.

  Alle veelgestelde vragen

  Hulp bij arbeidsongeschiktheid

  Hulp nodig bij arbeidsongeschiktheid? Bekijk hoe u contact met ons kunt opnemen.

  Wat als ik niet kan werken door ziekte of ongeval?

  • U meldt uw ziekte of het ongeval zo snel mogelijk bij Univé.
  • Daarbij geeft u aan wat uw klachten zijn en hoe ze zijn ontstaan.
  • Wij nemen contact met u op en maken samen met u afspraken over het vervolgtraject (bv. over re-integratie).

  Met onze hulp kunt u zo snel mogelijk weer ondernemen.

  Hoe kan ik dat melden?

  • Telefonisch via 0592 348 760
   ma – vr: 08:30 – 21:00 uur
   za          : 08:30 – 17:00 uur
  • Per e-mail
   aovclaim@unive.nl
  • Persoonlijk
   Vind de Univé-winkel bij u in de buurt

  Klantenservice Zakelijk

  Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.30 uur

  Arbeidsongeschiktheid melden

  Maandag t/m vrijdag: 08:30 uur - 21:00 uur
  Zaterdag: 08:30 uur - 17:00 uur

  Ook interessant naast de AOV