Ga naar inhoud

Wat kost een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?

Als je als zzp’er kiest voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV), dan ontvang je een uitkering wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Een AOV brengt ook kosten met zich mee. Denk aan de afsluit- en eventuele advieskosten die aan het afsluiten van deze verzekering voorafgaan, maar ook aan de maandelijkse premie. Hoeveel je betaalt, hangt af van jouw persoonlijke keuzes en situatie.

Dit is hoe jouw maandelijkse AOV-premie is opgebouwd 

Je bent als zzp’er natuurlijk benieuwd welke arbeidsongeschiktheidsverzekeringkosten je te wachten staan.  

Hoe hoog de premie is die je gaat betalen, hangt af van de volgende zaken: 

Bij Univé betaal je een premie die past bij jouw beroep en bij de werkzaamheden die je uitoefent. Ook je leeftijd speelt een rol. 

We houden rekening met het risico op ziekte of een ongeval. Iemand die zwaar fysiek werk verricht (bijvoorbeeld werk in de bouw of landbouw) zal daarom een hogere premie betalen dan iemand die licht fysiek werk doet (zoals administratief werk). 

Het verzekerd inkomen is de omvang van de uitkering en welk deel van je inkomen je wilt verzekeren. Bij Univé kun je een AOV aanvragen met een verzekerd bedrag van minimaal € 4.000 en maximaal € 75.000. Je kunt maximaal 90% van je bruto jaarinkomen verzekeren. 

In je polis staat ook de eindleeftijd en einddatum van de verzekering.

De eindleeftijd geeft aan tot aan welke leeftijd de verzekering doorloopt. Dat is afhankelijk van je beroep 55 jaar, 60 jaar of de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt.

De einddatum van de verzekering is tot welke datum je bent verzekerd: dit is de datum waarop je de eindleeftijd bereikt. 

De eigenrisicotermijn is de periode waarin je arbeidsongeschikt raakt, maar nog geen uitkering ontvangt. Hoe lang deze periode is die je zelf moet (kunnen) opvangen, bepaal je zelf. Bijvoorbeeld na afloop van de eerste maand al, tot pas na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. 

Je krijgt een uitkering als wij hebben vastgesteld dat je minimaal 25% arbeidsongeschikt bent. Je kunt ook kiezen voor een hogere uitkeringsdrempel. Je betaalt dan minder premie. 

Wil je een AOV bij Univé afsluiten, dan heb je de keuze uit twee tariefvormen:

  • Combinatietarief. Je begint met een lage premie die elk jaar wat stijgt totdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Daarna blijft de premie gelijk.
  • Standaardtarief. Met dit tarief betaal je elk jaar dezelfde premie. 

Je verzekering kent een indexering, wat betekent dat wij het verzekerde inkomen en/of de uitkering tijdens de looptijd van de verzekering jaarlijks verhogen. Wij gebruiken hiervoor het CBS-indexcijfer cao-lonen per maand inclusief bijzondere beloningen. 

Je kunt kiezen uit twee varianten van indexatie: 

  1. Indexering van het verzekerde inkomen en de uitkering. Het verzekerde inkomen wordt ieder jaar bij het ingaan van de nieuwe verzekeringsperiode verhoogd. Het maakt niet uit of je arbeidsongeschikt bent of niet. 

  2. Indexering van de uitkering. De uitkering wordt ieder jaar bij het ingaan van de nieuwe verzekeringsperiode verhoogd. Eén jaar nadat je arbeidsongeschikt bent geworden, gaat de verhoging voor het eerst in. Wij verhogen alleen de uitkering die je krijgt. Het verzekerde inkomen op je polis verandert niet. 

Dit is de periode waarin je een uitkering krijgt. Je kunt kiezen voor een uitkering tot je de einddatum van je verzekering bereikt of voor een beperkte uitkeringsduur van maximaal 2 jaar of van 5 jaar. 

Ik ben zzp’er. Wat kost een AOV mij per maand? 

Hier vind je de kosten die een AOV voor een zzp’er met zich meebrengt. 

Een AOV-berekening is zo gedaan 

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zzp’er? Ontdek jouw maandelijkse premie in 2 simpele stappen: 

Bereken jouw premie

Let op: dit is een indicatie, de werkelijke premie kan afwijken. Ook is dankzij de fiscale aftrek het werkelijke bedrag aanzienlijk lager. 

Goed om te weten: van fiscale aftrekbaar­heid tot aanvangs­korting 

  • De AOV-premie is grotendeels fiscaal aftrekbaar. Afhankelijk van de belastingschijf van jouw inkomen geniet je van een fiscaal voordeel van 19,03%, 36,93% of 49,5% van de AOV-premie (d.d. 2023). Bekijk hier enkele rekenvoorbeelden

  • Bij Univé krijg je een aanvangskorting van 90% korting, verdeeld over de eerste drie jaar. 

  • Over een AOV-uitkering moet je inkomstenbelasting betalen. 

  • Het laatste verzekeringsjaar betaal je geen premie. 

  • En ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan krijg je korting op je premie gelijk aan de mate van je uitkeringspercentage. 

Wat kost het om een AOV af te sluiten? 

Overweeg je een AOV af te sluiten, dan zijn er verschillende opties. 

Zelf arbeids­ongeschiktheids­verzekering aanvragen = lage afsluitkosten 

Wil je zelf online een AOV aanvragen? Dat kan, en zo betaal je slechts € 149,- afsluitkosten. Natuurlijk krijg je daarbij hulp van een virtuele assistent. En als je er niet uitkomt, kun je altijd uitwijken naar een persoonlijk advies. 

Volledig ontzorgen: laat een adviseur het voor je regelen 

Liever afsluiten bij de adviseur? Je maakt dan een afspraak bij jou in de buurt en krijgt persoonlijk advies van een inkomensspecialist die jouw situatie in kaart brengt. Je wordt volledig ontzorgd en de adviseur dient voor jou de aanvraag in. In dit geval betaal je voor het advies, bemiddeling en jaarlijkse onderhoudskosten.

Weet je niet zeker of je een AOV nodig hebt? 

Doe dan eerst de AOV check. Of ga voor een vrijblijvend en gratis inzichtgesprek. In een (video)belafspraak van een half uur met de inkomensspecialist heb je inzicht in je financiële gevolgen bij arbeidsgeschiktheid, en weet je of een AOV iets voor jou is.

Alles over de AOV en de keuzemogelijkheden

Ook lezen: