Ga naar inhoud

Een opstalverzekering voor je appartement

Als je in een appartement woont, of van plan bent naar een appartement te verhuizen, wil je natuurlijk dat je woning goed verzekerd is. Wat moet je zelf regelen, en wat is eventueel al geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE) van je appartementencomplex? Wij zetten alle informatie voor je op een rij over een opstalverzekering voor een appartement. 

Opstalverzekering appartement via de VvE 

Woon jij in een appartement? Dan is de kans groot dat er een opstalverzekering is geregeld via de Vereniging van Eigenaren, ook wel VvE genoemd. De VvE is een vereniging van alle bewoners van het complex. Deze vereniging zorgt bijvoorbeeld voor het onderhoud van het gebouw. Denk daarbij aan het zorgen voor verlichting in gemeenschappelijke ruimtes, schoonhouden van trappenhuizen en galerijen, en het oplossen van storingen zoals een kapotte lift. Ook is daarbij dus meestal een VvE opstalverzekering voor de gehele flat afgesloten. Als je bent aangesloten bij de VvE, is je appartement dus automatisch meeverzekerd bij deze gemeenschappelijke opstalverzekering. 

Opstalverzekering appartement zelf afsluiten of aanvullen 

Het is verstandig om te controleren of jouw VvE een opstalverzekering heeft geregeld. Als dit niet het geval is, zul je zelf een opstalverzekering moeten regelen.  

Het is ook mogelijk dat je VvE wel een opstalverzekering voor de hele flat heeft, maar dat je de dekking hiervan niet voldoende vindt. Bijvoorbeeld als je voor veel geld een luxe badkamer of dure keuken hebt laten inbouwen. Dit heet ook wel het eigenaarsbelang. In dat geval is het verstandig om dit eigenaarsbelang aanvullend te verzekeren. Bij de inboedelverzekering van Univé is het eigenaarsbelang van je koopappartement standaard voor € 30.000 verzekerd. Het is mogelijk dit bedrag te verhogen.

Meer weten over onze opstalverzekeringen? Bekijk onze veelgestelde vragen

VvE verzekering 

Ben je aangesloten bij de VvE van je gebouw en er is nog geen gemeenschappelijke opstalverzekering? Dan kun je ook zelf bij je VvE voorstellen om een gebouwenverzekering af te sluiten voor je appartementencomplex. Als de andere eigenaren dit voorstel accepteren, is het zo mogelijk om gezamenlijk alsnog een opstalverzekering voor het gebouw af te sluiten. 

Vragen over opstalverzekering appartement 

Heb je nog vragen over hoe het zit met de opstalverzekering voor je appartement? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder. 

Wil je niet alleen de vaste onderdelen van je woning verzekeren, maar ook de spullen die erin staan? Kijk dan eens naar inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering zijn onder andere jouw meubels en kleding verzekerd tegen schade.