Ga naar inhoud

Een opstalverzekering voor uw appartement

Als u in een appartement woont, of van plan bent naar een appartement te verhuizen, wilt u natuurlijk dat uw woning goed verzekerd is. Wat moet u zelf regelen, en wat is eventueel al geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VVE) van uw appartementencomplex? Univé zet voor u alle informatie op een rij over opstalverzekering appartement. 

Opstalverzekering appartement via de VVE 

Bij appartementen hoeft u vaak niet zelf een opstalverzekering te regelen: in veel gevallen is dit geregeld via de VVE. De meeste appartementencomplexen hebben een VVE: een vereniging van alle bewoners van het complex. Deze vereniging zorgt voor het onderhoud van het gebouw. Denk daarbij aan het zorgen voor verlichting in gemeenschappelijke ruimtes, schoonhouden van trappenhuizen en galerijen, en het oplossen van storingen zoals een kapotte lift. Ook is daarbij meestal een VVE opstalverzekering voor de gehele flat afgesloten. Als u bent aangesloten bij de VVE, is uw appartement dus automatisch meeverzekerd bij deze gemeenschappelijke opstalverzekering. 

Opstalverzekering appartement zelf afsluiten of aanvullen 

Niet elke VVE heeft zo'n opstalverzekering voor het hele gebouw. Dit komt vaker voor bij kleine of oudere appartementencomplexen. Als uw VVE geen gemeenschappelijke opstalverzekering heeft afgesloten, moet u dit zelf doen voor uw eigen appartement.  

Het is ook mogelijk dat uw VVE wel een opstalverzekering voor de hele flat heeft, maar dat u de dekking hiervan niet afdoende vindt. Bijvoorbeeld als u voor veel geld een luxe badkamer of dure keuken heeft laten inbouwen. Dit heet ook wel het eigenaarsbelang. In dat geval is het verstandig om uw opstal aanvullend te verzekeren. Dit kunt u meestal regelen via de verzekeraar waarbij uw VVE de opstalverzekering afgesloten heeft. Het is ook mogelijk dat uw eigenaarsbelang is inbegrepen bij uw inboedelverzekering.  

Meer weten over onze opstalverzekeringen? Bekijk onze veelgestelde vragen

VVE verzekering 

Bent u aangesloten bij de VVE van uw gebouw en er is nog geen gemeenschappelijke opstalverzekering? Dan kunt u ook zelf bij uw VVE voorstellen om een gebouwenverzekering af te sluiten voor uw appartementencomplex. Als de andere eigenaren dit voorstel accepteren, is het zo mogelijk om gezamenlijk alsnog een opstalverzekering voor het gebouw af te sluiten. 

Vragen over opstalverzekering appartement 

Heeft u nog vragen over hoe het zit met de opstalverzekering voor uw appartement? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.