Brandpreventie in huis
Een woningbrand kan grote schade aanrichten aan uw huis en spullen. Dat wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig zijn er veel maatrgelen die u zelf kunt nemen om uw huis zo brandveilig mogelijk te maken en om brandschade zoveel mogelijk te voorkomen.
1. Laat elektrische apparaten niet onnodig aan staan of laden
Als u apparaten op stand-by laat staan in plaats van deze volledig uit te zetten, kunnen deze oververhit raken. Dit is een brandrisico. Hetzelfde geldt voor het te lang opladen van laptops of telefoons. Veel mensen laten deze apparaten de hele nacht aan de oplader liggen. Dit is niet verstandig: een laptop of telefoon kan dan oververhitten en brand veroorzaken. Zeker ‘s nachts is dit gevaarlijk, omdat u de brand dan misschien niet tijdig opmerkt. Laad uw apparaten daarom overdag op als u erbij bent.
Werkt u graag in bed op uw laptop? Zet deze dan niet op het dekbed of een deken. De laptop kan dan zijn warmte niet kwijt, waardoor deze erg heet kan worden.
2. Houd uw wasdroger stofvrij
Wanneer u een wasdroger gebruikt, komt er bij elke droogbeurt stof in het filter terecht. Door de combinatie van ophopend stof en de hoge temperaturen die tijdens het drogen ontstaan, zijn wasdrogers gevoelig voor brand. Dit kunt u gemakkelijk voorkomen door het filter van uw wasdroger na elke droogbeurt geheel stofvrij te maken. Stofzuig ook regelmatig de achterkant van de machine en reinig eens per jaar de luchtafvoerslang.
3. Plaats geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen
Het gebruik van kaarsen kan zorgen voor sfeer en warmte in huis, maar wees voorzichtig met waar u deze neerzet. Als een brandende kaars dicht bij een gordijn of boekenkast staat, kunnen deze vlam vatten. Zet kaarsen daarom neer op een plek zonder brandbare materialen in de buurt. Ook is het belangrijk dat u kaarsen niet neerzet op een plek waar u deze gemakkelijk per ongeluk om kan stoten.
4. Houd aanstekers en lucifers weg bij kinderen
Kinderen, zeker jonge kinderen, beseffen vaak niet hoe gevaarlijk lucifers en aanstekers kunnen zijn. Als zij hier zomaar bij kunnen, is het mogelijk dat ze per ongeluk brand stichten in huis. Voorkom dit door aanstekers en lucifers op te bergen op een plek waar kinderen deze niet makkelijk kunnen pakken.
5. Let goed op tijdens het koken
Als u aan het koken bent, kan het gebeuren dat er een vlam in de pan slaat, of dat er iets aanbrandt in uw oven. Daarom is het belangrijk om goed op te letten tijdens het koken. Loop niet even tussendoor uit de keuken, bijvoorbeeld om een familielid te bellen. Als u uw pannen en oven in de gaten houdt, kunt u op tijd ingrijpen als er iets aanbrandt of vlam vat. Brandt er iets aan in uw oven? Zet deze dan onmiddellijk uit. Slaat er een vlam in uw pan? Zet hier dan snel een deksel op. Het gebrek aan zuurstof zorgt er dan voor dat het vuur uitdooft. Gebruik geen water: in de pan zit namelijk vaak olie tijdens het koken. Als olie brandt en u gooit er water op, dan verspreidt de brandende olie zich verder, wat leidt tot een grotere brand.
6. Laat jaarlijks uw schoorsteen vegen
Als roet zich ophoopt in uw schoorsteen en u zet uw haard aan, dan kan hierdoor een schoorsteenbrand ontstaan. Dit is erg gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat u elk jaar uw schoorsteen laat vegen. Zo kunt u veilig uw haard blijven gebruiken.
Tip: wist u dat Univé een schoorsteendienst heeft? Met dit abonnement wordt uw schoorsteen één keer in per twaalf maanden professioneel geveegd.
7. Plaats rookmelders in huis
Het plaatsen van rookmelders in uw huis is erg belangrijk voor de brandveiligheid. Rook en koolstofmonoxide zijn namelijk gevaarlijker dan vlammen. Ze kunnen u namelijk verrassen in uw slaap. Hang daarom op elke verdieping een rookmelder aan het plafond, het liefst in het midden van de ruimte. Rookmelders geven een signaal af als er rookvorming wordt gedetecteerd. Door het alarm bent u meteen alert en kunt u ingrijpen als er ergens in uw huis brand dreigt te ontstaan.
8. Periodiek onderhoud
Laat een expert regelmatig naar uw cv-ketel en/of geiser kijken. Heeft u een open cv-ketel of geiser en is de kleur van de vlam geel? Dan is de verbranding waarschijnlijk onvolledig. Er wordt dan koolmonoxidegas gevormd, wat dodelijk kan zijn. Met de Veilig Wonen-dienst Cv-ketel onderhoud bent u verzekerd van periodiek onderhoud aan uw cv-ketel en wordt u geholpen bij storingen.
9. Chemische spullen
In veel garages staan verfpotten, verdunners of ethers opgeslagen. Bewaar ze op een goed geventileerde plaats en zorg dat er geen gassen kunnen vrijkomen.
Heeft uw huis een rieten dak? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's. Lees daarom ook de aanvullende informatie en preventietips van Univé voor huizen met een rieten dak.