Ga naar inhoud

Brandpreventie in huis

Een woningbrand richt grote schade aan in uw huis en aan uw spullen. Dat wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig zijn er veel dingen die u zelf kunt doen om uw huis zo brandveilig mogelijk te maken. Wilt u weten wat u kunt doen voor brandpreventie in huis en het voorkomen van brandschade? Univé zet zeven handige tips voor u op een rij. 

1. Laat elektrische apparaten niet onnodig aan staan of laden 


Als u apparaten op stand-by laat staan in plaats van deze volledig uit te zetten, kunnen deze oververhit raken. Dit is een brandrisico. Hetzelfde geldt voor het te lang opladen van laptops of telefoons. Veel mensen laten deze apparaten de hele nacht aan de oplader liggen. Dit is niet verstandig: een laptop of telefoon kan dan oververhitten en brand veroorzaken. Zeker ‘s nachts is dit gevaarlijk, omdat u de brand dan misschien niet tijdig opmerkt. Laad uw apparaten daarom overdag op als u erbij bent. 

2. Houd uw wasdroger stofvrij 


Wanneer u een wasdroger gebruikt, komt er bij elke droogbeurt stof in het filter terecht. Als u dit laat zitten terwijl het apparaat vanbinnen heet wordt, kan er brand ontstaan. Dit kunt u gemakkelijk voorkomen door het filter van uw wasdroger na elke droogbeurt geheel stofvrij te maken. 

3. Plaats geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen 


Het gebruik van kaarsen kan zorgen voor sfeer en warmte in huis, maar wees voorzichtig met waar u deze neerzet. Als een brandende kaars dicht bij een gordijn of boekenkast staat, kunnen deze vlam vatten. Zet kaarsen daarom neer op een plek zonder brandbare materialen in de buurt. Ook is het belangrijk dat u kaarsen niet neerzet op een plek waar u deze gemakkelijk per ongeluk om kan stoten.  

4. Houd aanstekers en lucifers weg bij kinderen 


Kinderen, zeker jonge kinderen, beseffen vaak niet hoe gevaarlijk lucifers en aanstekers kunnen zijn. Als zij hier zomaar bij kunnen, is het mogelijk dat ze per ongeluk brand stichten in huis. Voorkom dit door aanstekers en lucifers op te bergen op een plek waar kinderen deze niet makkelijk kunnen pakken. 

5. Let goed op tijdens het koken 


Als u aan het koken bent, kan het gebeuren dat er een vlam in de pan slaat, of dat er iets aanbrandt in uw oven. Daarom is het belangrijk om goed op te letten tijdens het koken. Loop niet even tussendoor uit de keuken, bijvoorbeeld om een familielid te bellen. Als u uw pannen en oven in de gaten houdt, kunt u op tijd ingrijpen als er iets aanbrandt of vlam vat. Brandt er iets aan in uw oven? Zet deze dan onmiddellijk uit. Slaat er een vlam in uw pan? Zet hier dan snel een deksel op. Het gebrek aan zuurstof zorgt er dan voor dat het vuur uitdooft. Gebruik geen water: in de pan zit namelijk vaak olie tijdens het koken. Als olie brandt en u gooit er water op, dan verspreidt de brandende olie zich verder, wat leidt tot een grotere brand.  

6. Laat jaarlijks uw schoorsteen vegen 


Als roet zich ophoopt in uw schoorsteen en u zet uw haard aan, dan kan hierdoor een schoorsteenbrand ontstaan. Dit is erg gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat u elk jaar uw schoorsteen laat vegen. Zo kunt u veilig uw haard blijven gebruiken. 

7. Plaats rookmelders in huis 


Het plaatsen van rookmelders in uw huis is erg belangrijk voor de brandveiligheid. Deze geven een signaal af zodra er rookvorming wordt gedetecteerd. Zo bent u meteen alert en kunt u ingrijpen als er ergens in uw huis brand dreigt te ontstaan. 

Toch brand in huis?

Met de bovenstaande tips kunt u de kans op brand in uw woning aanzienlijk verkleinen. Toch kan het voorkomen dat er een keer brand ontstaat, met alle schadelijke gevolgen van dien. Dan is het fijn als u goed verzekerd bent tegen brand. Om uw woning te verzekeren tegen brandschade is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Wilt u daarnaast ook de losse spullen in uw woning verzekeren? Kies dan voor een inboedelverzekering

Bekijk onze woonverzekeringen