Ga naar inhoud

Brandpreventie in huis

Een woningbrand kan grote schade aanrichten aan je huis en spullen. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig zijn er veel maatregelen die je zelf kunt nemen om jouw huis zo brandveilig mogelijk te maken en om brandschade te voorkomen.  

1. Laat elektrische apparaten niet onnodig aan staan of laden 

Als je apparaten op stand-by laat staan in plaats van deze volledig uit te zetten, kunnen deze oververhit raken. Dit is een brandrisico. Hetzelfde geldt voor het te lang opladen van laptops of telefoons. Veel mensen laten deze apparaten de hele nacht aan de oplader liggen. Dit is niet verstandig: een laptop of telefoon kan dan oververhitten en brand veroorzaken. Zeker ‘s nachts is dit gevaarlijk, omdat je de brand dan misschien niet tijdig opmerkt. Laad jouw apparaten daarom overdag op als je erbij bent. 

Werk je wel eens in bed op je laptop? Zet deze dan niet op het dekbed of een deken. De laptop kan dan zijn warmte niet kwijt, waardoor hij erg heet kan worden. Dit zorgt voor brandgevaar.

2. Houd je wasdroger stofvrij 

Wanneer je een wasdroger gebruikt, komt er bij elke droogbeurt stof in het filter terecht. Door de combinatie van ophopend stof en warmte zijn wasdrogers gevoelig voor brand. Dit risico verminder je gemakkelijk door het filter van de wasdroger na elke droogbeurt stofvrij te maken. Stofzuig ook regelmatig de achterkant van de machine en maak eens per jaar de luchtafvoerslang schoon.

3. Plaats geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen 

Het gebruik van kaarsen kan zorgen voor sfeer en warmte in huis, maar wees voorzichtig met waar je deze neerzet. Als een brandende kaars dicht bij brandbare materialen zoals een gordijn of boekenkast staat, kunnen deze vlam vatten. Zet kaarsen daarom neer op een plek zonder brandbare materialen in de buurt. Ook is het belangrijk dat je kaarsen niet neerzet op een plek waar je deze gemakkelijk om kunt stoten.  

4. Houd aanstekers en lucifers weg bij kinderen 

Kinderen, zeker jonge kinderen, snappen vaak niet hoe gevaarlijk lucifers en aanstekers zijn. Als zij hier zomaar bij kunnen, kunnen ze per ongeluk brand stichten in huis. Voorkom dit door aanstekers en lucifers op te bergen op een plek waar je kinderen ze niet makkelijk kunnen pakken. 

5. Let goed op tijdens het koken 

Als je aan het koken bent, kan het gebeuren dat er een vlam in de pan slaat, of dat er iets aanbrandt in de oven. Daarom is het belangrijk om goed op te letten tijdens het koken. Loop niet even tussendoor uit de keuken, bijvoorbeeld om een familielid te bellen. Als je je pannen en oven in de gaten houdt, kun je op tijd ingrijpen als er iets aanbrandt of vlam vat.

Brandt er iets aan in de oven? Zet deze dan meteen uit. Slaat er een vlam in de pan? Zet hier dan snel een deksel op. Het gebrek aan zuurstof zorgt er dan voor dat het vuur uitdooft. Gebruik geen water: in de pan zit namelijk vaak olie tijdens het koken. Als olie brandt en je gooit er water op, dan verspreidt de brandende olie zich verder, wat leidt tot een grotere brand.  

6. Laat jaarlijks je schoorsteen vegen 

Als roet zich ophoopt in je schoorsteen en je steekt de haard aan, dan kan hierdoor een schoorsteenbrand ontstaan. Dit is erg gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je elk jaar de schoorsteen laat vegen. Zo kun je veilig jouw haard blijven gebruiken. 

Tip: wist je dat Univé een schoorsteendienst heeft? Met dit abonnement wordt jouw schoorsteen één keer per twaalf maanden professioneel geveegd.

7. Plaats rookmelders in huis 

Het plaatsen van rookmelders in huis is erg belangrijk voor de brandveiligheid. Rook en koolstofmonoxide zijn namelijk gevaarlijker dan vlammen. Ze kunnen je namelijk verrassen in je slaap. Hang daarom op elke verdieping een rookmelder aan het plafond, het liefst in het midden van de ruimte. Rookmelders geven een signaal af als ze rookvorming opmerken. Door het alarm ben je meteen alert en kun je ingrijpen als er ergens in huis brand dreigt te ontstaan.

8. Periodiek onderhoud

Laat een expert regelmatig naar je cv-ketel en/of geiser kijken. Heb je een open cv-ketel of geiser en is de kleur van de vlam geel? Dan is de verbranding waarschijnlijk onvolledig. Er wordt dan koolmonoxidegas gevormd, wat dodelijk kan zijn. Met de Veilig Wonen-dienst Cv-ketel onderhoud ben je verzekerd van periodiek onderhoud aan je cv-ketel en word je geholpen bij storingen.

9. Chemische spullen

In veel garages staan verfpotten, verdunners of ethers opgeslagen. Bewaar ze op een goed geventileerde plaats en zorg dat er geen gassen kunnen vrijkomen.

Heeft je huis een rieten dak? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's. Lees daarom ook de aanvullende informatie en preventietips van Univé voor huizen met een rieten dak.