Brandpreventie in huis
Een woningbrand kan grote schade aanrichten aan je huis en spullen. Je wilt natuurlijk het liefst zo'n brand voorkomen. Gelukkig zijn er veel maatregelen die je zelf kunt nemen om jouw huis zo brandveilig mogelijk te maken en om brandschade te voorkomen.
1. Laat elektrische apparaten niet onnodig aan staan of laden
2. Pas op met opladen
3. Plaats geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen
Het gebruik van kaarsen kan zorgen voor sfeer en warmte in huis, maar wees voorzichtig met waar je deze neerzet. Als een brandende kaars dicht bij brandbare materialen zoals een gordijn of boekenkast staat, kunnen deze vlam vatten. Zet kaarsen daarom neer op een plek zonder brandbare materialen in de buurt. Ook is het belangrijk dat je kaarsen niet neerzet op een plek waar je deze gemakkelijk om kunt stoten. Doof kaarsen als je er zelf geen zicht meer op hebt. Kaarsen zorgen voor fijnstof in huis. Ventileer goed of gebruik een elektrische kaars.
4. Houd aanstekers en lucifers weg bij kinderen
Kinderen, zeker jonge kinderen, snappen vaak niet hoe gevaarlijk lucifers en aanstekers zijn. Als zij hier zomaar bij kunnen, kunnen ze per ongeluk brand stichten in huis. Voorkom dit door aanstekers en lucifers op te bergen op een plek waar je kinderen ze niet makkelijk kunnen pakken.
5. Veilig koken
6. Laat jaarlijks je schoorsteen vegen
Als roet zich ophoopt in je schoorsteen en je steekt de haard aan, dan kan hierdoor een schoorsteenbrand ontstaan. Dit is erg gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je elk jaar de schoorsteen laat vegen. Zo kun je veilig jouw haard blijven gebruiken.
Tip: wist je dat Univé een schoorsteendienst aanbiedt? Met dit abonnement wordt jouw schoorsteen elk jaar professioneel schoongemaakt.
7. Plaats rookmelders in huis
Het plaatsen van rookmelders in huis is erg belangrijk voor de brandveiligheid. Rook en koolstofmonoxide zijn namelijk gevaarlijker dan vlammen. Ze kunnen je verrassen in je slaap. Hang daarom voor minimale veiligheid op elke verdieping een (gekoppelde) rookmelder aan het plafond, het liefst in het midden van de ruimte. Rookmelders geven een signaal af als ze rookvorming opmerken. Door het alarm ben je meteen alert en kun je ingrijpen als er ergens in huis brand dreigt te ontstaan.
Gemiddeld heb je maar 3 minuten om je huis veilig te ontvluchten bij brand. Is je huis groter dan een één- of tweekamerappartement? Dan raden we gekoppelde rookmelders aan. Gaat één melder af, dan gaan ze allemaal en ben je extra snel gewaarschuwd. Als je deze koopt, kies dan voor een koppelbare rookmelder met batterij die 10 jaar meegaat. Alle rookmelders vervang je na 10 jaar.
8. Voorkom koolmonoxide in huis
Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding. Het komt vaak door gaskachels of cv-ketels. Dit heeft niets te maken met de leeftijd van het toestel. Ook nieuwe ketels kunnen koolmonoxide uitstoten als er iets kapot is. Koolmonoxide is een stapelgif. Hierdoor zijn ook lage concentraties op lange termijn schadelijk. Koolmonoxidevergiftiging kan je herkennen door hoofdpijn en griepverschijnselen, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Een hoge concentratie koolmonoxide is dodelijk. Kinderen lopen een extra risico op koolmonoxidevergiftiging. Vermoed je koolmonoxidevergiftiging? Verlaat de woning en bel 112.
Het is verstandig om een koolmonoxidemelder (CO-melder) te plaatsen aan het plafond in de ruimte van de cv-ketel, gaskachel of geiser op 1 tot 3 meter afstand van het toestel. Wil je meer koolmonoxidemelders plaatsen? Plaats deze dan op ‘leefhoogte’ in andere ruimte: in slaapkamers op slaaphoogte en in de woonkamer op zithoogte. Dit kan handig zijn als je een gebouw deelt met anderen en er meerdere verbrandingstoestellen zijn.
Wil je meer lezen over het plaatsingsadvies van koolmonoxidemelders? De brandweer heeft er een pagina voor.
9. Gevaarlijke stoffen in huis
Keukenkastjes zijn plekken waar we de gevaarlijkste stoffen bewaren. Zorg ervoor dat brandbare en vluchtige stoffen niet in de keuken worden opgeslagen. Doe dit op een goed geventileerde plek buiten de keuken (en buiten het bereik van kinderen). Breng daarnaast verf en vluchtige stoffen die je niet gebruikt naar de milieustraat in jouw gemeente. En bewaar gasflessen bij voorkeur buitenshuis. Als het niet anders kan bewaar je ze dichtbij een buitendeur. Tijdens een brand is het erg belangrijk dat je de brandweer vertelt waar gasflessen zijn opgeslagen.
10. Vluchtplan voor brand in huis
Toch brand in huis? Zorg dat iedereen veilig vlucht, sluit binnendeuren en bel 112. Vertel wat er brandt en waar het brandt en wacht de brandweer buiten op. Ga nooit terug naar binnen.
Oefen je vluchtroute
Heb jij al eens nagedacht over jouw vluchtroute? En heb je dit geoefend? Dat is niet gek. Het is wel verstandig als onderdeel van brandpreventie. Gemiddeld heb je bij brand maar 3 minuten om veilig je huis uit te komen. Het is vooral verstandig om te bedenken wat ‘s nachts de snelste route is van je bed naar buiten. Maak hierbij geen gebruik van vluchtladders en andere gevaarlijke middelen. Genoeg (gekoppelde) rookmelders zorgen ervoor dat je op tijd onder de rook door kan vluchten. Wil je meer weten over een vluchtplan? De brandweer heeft hier meer informatie over.
Vluchten als iemand zich minder goed zelf kan redden
Kan iemand zich minder goed zelf redden? Dan heeft diegene hulp nodig om het huis binnen 3 minuten te verlaten. Denk bijvoorbeeld aan iemand die minder mobiel, doof, slechthorend, blind of jonger dan 14 jaar is. Je kunt dit oplossen door afspraken te maken (met buren), een extra voorziening te treffen of door een slaapvertrek ergens anders te realiseren. Je kan er ook voor zorgen dat diegene meer dan 3 minuten de tijd heeft. Bijvoorbeeld door meer gekoppelde rookmelders te plaatsen en te slapen met de binnendeuren dicht. Zo ben je snel gewaarschuwd en verspreid de rook zich langzamer.
Voor doven en slechthorenden zijn er speciale rookmelders met lage frequenties, trilpads en flitslicht. Ligt je hoorapparaat ’s nachts op het nachtkastje? Dan is een speciale melder handig. Soms wordt deze door je zorgverzekering vergoedt.
Vluchtroute vrij van obstakels
Tijdens het vluchten wil je niet verrast worden door obstakels. Zorg daarom dat de vluchtroute vrij is van spullen. Deel je een vluchtroute met anderen? Praat hier dan met elkaar over.
Zorg dat je buiten komt
Draai je de buitendeuren ’s avonds met de sleutel op slot? Zorg dan dat er altijd een sleutel bij de deur ligt. Hang deze vluchtsleutel bijvoorbeeld op een haakje. Zo hoef je nooit te zoeken naar een sleutel als je snel naar buiten moet. Wil je echt zeker zijn dat iedereen naar buiten kan? Plaats dan een draaiknop aan de binnenkant zodat je deur altijd kan openen.
Huis met een rieten dak?
Heeft je huis een rieten dak? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico's. Lees daarom ook de aanvullende informatie en preventietips van Univé voor huizen met een rieten dak.
Meer tips over brand voorkomen in onze podcast
Wil je nog meer tips over het voorkomen van brand in je huis? Luister dan onze podcast met Peter Schuurmans, Hoofd afdeling Veilig leven en Officer van Dienst bij de brandweer in Rotterdam-Rijnmond en Sjef van der Sluys, verzekeringsadviseur bij Univé. Zij geven je brandpreventietips.