Ga naar inhoud

2 mei 2017Vervoer

Zeven tips voor veilig en ontspannen rijden op je scooter of bromfiets

Natuurlijk heb je een bromfietsrijbewijs, voordat je op een scooter of brommer stapt en ken je de verkeersregels. Maar niet alleen beginnende, ook ervaren bestuurders onderschatten soms de risico’s op de weg. Daarom hieronder zeven tips voor veilig én plezierig rijden. 

1. Check voor vertrek

Controleer voordat je wegrijdt altijd eerst de remmen en de lichten. En wist je dat de meeste ongelukken aan het begin en aan het eind van de rit gebeuren? Let dus juist als je wegrijdt extra goed op de verkeerssituatie en de drukte. Dit kan immers elke dag anders zijn.

2. Routine op de weg bestaat niet

Misschien rijdt u dagelijks dezelfde rit. Naar je werk of naar school. Maar ook die rit is elke dag weer anders. Afhankelijk van het weer en het seizoen kunnen wegen onverwacht modderig of glad zijn. En omdat niet iedereen de weg even goed kent als jij, kunnen er zich op ieder moment onverwachte situaties voordoen.

3. Houd afstand

Houd rekening met andere weggebruikers. Ook als zij een andere rijstijl hebben dan jij. Afstand is belangrijk zodat je op tijd kunt remmen of kunt uitwijken als dat nodig is. ‘Plakken’, oftewel te kort op iemand rijden, is altijd gevaarlijk. Wanneer je voorganger, of dat nu een auto is, een fiets of een andere scooter, maar een klein beetje remt, leidt dat vaak al tot een overreactie van de weggebruikers erachter. Voor je het weet zijn je remmen geblokkeerd en… lig je op het asfalt. Dus ontspannen volgen, op een veilige afstand, voorzichtig remmen en stay cool.

4. Zorg dat je opvalt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn berijders van scooters en brommers zelf lang niet altijd verantwoordelijk voor een ongeluk met andere weggebruikers. In meer dan de helft van de gevallen ziet de automobilist een voorbijrijdende scooter of brommer over het hoofd, meestal bij het afslaan. Ook de snelheid van een scooter of brommer is voor andere weggebruikers soms lastig in te schatten, vooral door een onopvallend silhouet. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk niet goed gezien wordt. Anticipeer, zodat je kunt remmen, ook als je ‘eigenlijk’ voorrang hebt.  Zorg natuurlijk voor goed licht en eventueel opvallende kleding. En probeer goed in het zicht van andere weggebruikers te rijden.

5. Stap voor stap inhalen

Het is natuurlijk verleidelijk om een stroom fietsers in één keer in te halen. Maar de snelheid en de afstand tussen fietsers is lastig in te schatten. Voor je het weet, komt er toch een tegenligger aan. Probeer daarom in stukjes in te halen. Stap voor stap is de beste manier voor ontspannen rijden op de weg.

6. Lees de weg

Als ervaren scooter- of brommerrijder weet je dat grip op de weg essentieel is. Door regen kan de weg glad worden, maar ook markeerstrepen kunnen onverwacht glad zijn, ook als het niet nat maar warm is. Vooral het voorwiel kan hierdoor uitbreken. Kijk dus voortdurend goed naar het wegoppervlak, zodat je kunt anticiperen. Want ook een klein obstakels als grind, keien, natte bladeren of takken kunnen van invloed zijn op je grip.

7. Kleed je aan, niet uit

Het is verleidelijk om bij lekker zomers weer luchtig gekleed op uw brommer of scooter te rijden. Maar bij een val kan dit tot vreselijk nare verwondingen leiden. Zorg dus altijd voor enigszins beschermede kleding. Kies voor een waterdichte, ventilerende jas bijvoorbeeld. En een helm met een goede ventilatie, zodat je je hoofd, letterlijk en figuurlijk, koel houdt.

En natuurlijk wil je goed verzekerd zijn met de ruime scooterverzekering of bromfietsverzekering van Univé.

Deel dit bericht