Ga naar inhoud

5 februari 2017Vervoer

Zeven tips voor veilig en ontspannen rijden op je scooter of bromfiets

Voordat je op een bromfiets stapt heb je natuurlijk een rijbewijs en ken je de verkeersregels. Niet alleen beginnende, ook ervaren bestuurders onderschatten soms de risico’s op de weg. Daarom geven we hierbij zeven tips voor veilig én plezierig rijden

1. Zet je helm op

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht een helm te dragen. Zorg dat je een goedgekeurde bromfietshelm hebt.

2. Check voor vertrek

Controleer voordat voordat je wegrijdt altijd eerst de remmen en de lichten. De meeste ongelukken gebeuren aan het begin en aan het eind van de rit. Let dus juist als je wegrijdt extra goed op de verkeerssituatie en de drukte. Dit kan elke dag anders zijn

3. Routine op de weg bestaat niet

Misschien rij je dagelijks dezelfde rit. Naar je werk of naar school. Maar ook die rit is elke dag weer anders. Afhankelijk van het weer en het seizoen kunnen wegen onverwacht modderig of glad zijn. En omdat niet iedereen de weg even goed kent, kunnen er zich op ieder moment onverwachte situaties voordoen.

4. Houd afstand

Houd rekening met andere weggebruikers. Ook als zij een andere rijstijl hebben dan jij. Afstand is belangrijk zodat je op tijd kunt remmen of kunt uitwijken als dat nodig is. ‘Plakken’, oftewel te kort op iemand rijden, is altijd gevaarlijk. Wanneer je voorganger, of dat nu een auto is, een fiets of een andere scooter, maar een klein beetje remt, leidt dat vaak al tot een overreactie van de weggebruikers erachter. Voor je het weet zijn je remmen geblokkeerd en lig je op het asfalt. Dus ontspannen volgen, op een veilige afstand en voorzichtig remmen.

5. Zorg dat je opvalt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn berijders van scooters en brommers zelf lang niet altijd verantwoordelijk voor een ongeluk met andere weggebruikers. In meer dan de helft van de gevallen ziet de automobilist een voorbijrijdende scooter of brommer over het hoofd, meestal bij het afslaan. Ook de snelheid van een scooter of brommer is voor andere weggebruikers soms lastig in te schatten, vooral door een onopvallend silhouet. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk niet goed gezien wordt. Anticipeer, zodat je kunt remmen, ook als je ‘eigenlijk’ voorrang hebt.  Zorg natuurlijk voor goed licht en eventueel opvallende kleding. En probeer goed in het zicht van andere weggebruikers te blijven.

6. Stap voor stap inhalen

Het is natuurlijk verleidelijk om een stroom fietsers in één keer in te halen. Maar de snelheid en de afstand tussen fietsers is lastig in te schatten. Voor je het weet, komt er toch een tegenligger aan. Probeer daarom in stukjes in te halen. Stap voor stap is de beste manier voor ontspannen rijden op de weg.

7. Lees de weg

Als ervaren scooter- of brommerrijder weet je dat grip op de weg essentieel is. Door regen kan de weg glad worden, maar ook markeerstrepen kunnen onverwacht glad zijn, ook als het niet nat maar warm is. Vooral het voorwiel kan hierdoor uitbreken. Kijk dus voortdurend goed naar het wegoppervlak, zodat je kunt anticiperen. Want ook een klein obstakels als grind, keien, natte bladeren of takken kunnen van invloed zijn op je grip.

8. Kleed je aan, niet uit

Het is verleidelijk om bij lekker zomers weer luchtig gekleed op uw brommer of scooter te stappen. Maar bij een val kan dit tot vreselijk nare verwondingen leiden. Ons advies is: draag altijd enigszins beschermede kleding. Kies bijvoorbeeld voor een waterdichte, ventilerende jas. En draag een helm voor goede bescherming. 

Tot snel wil je natuurlijk goed verzekerd zijn met de ruime scooterverzekering of bromfietsverzekering van Univé.

Deel dit bericht