Ga naar inhoud

De waarde van je scooter

Als je een scooterverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om eerst de precieze waarde van jouw scooter te weten. Het aankoopbedrag, oftewel de cataloguswaarde, bepaalt deels de hoogte van je premie. Voor vergoeding bij diefstal of total loss kijken wij naar de vervangingswaarde op het moment van de diefstal of het ongeval. In sommige gevallen krijg je niet de vervangingswaarde, maar de aanschafwaarde van de scooter vergoed. Dit is de aankoopprijs van de scooter. Lees hier wat je moet weten over de waarde van jouw scooter. 

Wat is de dagwaarde of vervangingswaarde van een scooter? 

De vervangingswaarde van een scooter, ook wel dagwaarde genoemd, is de huidige waarde van jouw scooter. Niet wat je er oorspronkelijk voor betaald hebt, maar de waarde van het voertuig op dit moment. Deze waarde hangt onder meer af van hoe oud de scooter is, en wat voor model en type scooter je bezit. De vervangingswaarde van een nieuwe of vrij nieuwe scooter zal hoger uitvallen dan die van een ouder, tweedehands exemplaar. Ook ligt de vervangingswaarde van een duur model scooter hoger dan die van een meer eenvoudige scooter.  

Aanschafwaarde of nieuwwaarde scooter 

In sommige gevallen krijg je niet de vervangingswaarde, maar de aanschafwaarde (bij een nieuwe scooter ook wel nieuwwaarde genoemd) vergoed bij diefstal of total loss van jouw scooter. Bij Univé kun je de aanschafwaarde vergoed krijgen als je een All Risk scooterverzekering met 1 jaar aanschafwaardegarantie afsluit. Dan krijg je het eerste jaar na aanschaf van de scooter de aanschafwaarde vergoed bij total loss of diefstal.  

Wat is mijn scooter waard?

De precieze vervangingswaarde of dagwaarde van jouw scooter berekenen is lastig: deze waarde van je scooter is vaak een schatting. Maar waar wordt deze dan op gebaseerd? Eén factor hierin is de cataloguswaarde of nieuwwaarde van jouw scooter. Dit is de oorspronkelijke waarde van jouw scooter als je deze nieuw koopt. Het vaststellen van de huidige waarde gebeurt door een vergelijking met andere scooters van een vergelijkbaar model en leeftijd als de jouwe.  

Wat ook een rol speelt, zijn eventuele aanpassingen of toevoegingen die je heeft gedaan aan jouw scooter. Als je deze hebt laten opknappen, bijvoorbeeld met nieuwe onderdelen of nieuwe lak, kan dit de vervangingswaarde verhogen.  

Kan ik zelf van mijn scooter de waarde berekenen? 

Nu je weet welke factoren een rol spelen in de vervangingswaarde van je scooter, vraag je je misschien af: kan ik zelf van mijn scooter de waarde berekenen? Dit is moeilijk om te doen. Jouw verzekeraar schakelt hier een specialist voor in, die op basis van data zoals de prijs van vergelijkbare scooters een schatting maakt van de waarde van je scooter. Bij schade bepaalt een schade-expert hoe hoog jouw vergoeding moet worden op basis van deze waarde. 

Het is ook mogelijk om deze schatting te laten uitvoeren door een erkende scooterdealer. Bij bijvoorbeeld de RDW is de dagwaarde van jouw scooter laten berekenen niet mogelijk. De RDW kun je namelijk alleen de aanschafwaarde of nieuwwaarde van jouw model scooter vertellen, niet de vervangingswaarde of dagwaarde. 

Jouw premie berekenen 

Ben je benieuwd hoe hoog de premie voor jouw scooter bij Univé is? Het afsluiten van een scooterverzekering en het berekenen van jouw premie doet je bij Univé gemakkelijk in 4 minuten online.  

Bereken je premie