Ga naar inhoud

Verzekering scooter 16-jarige

Ben jij 16 en heb je net je eerste scooter gekocht? Dan vraag je je misschien af of je al een scooterverzekering kunt afsluiten als 16-jarige. Of moet dit op de naam van je ouders? En wat zijn de kosten van zo'n verzekering voor je scooter eigenlijk? Univé vertelt alles dat je hierover moet weten. Zo kun je veilig de weg op met je eerste scooter. 

Als je je eerste scooter koopt en voor het eerst een scooterverzekering gaat afsluiten, weet je misschien nog niet welke je moet kiezen. Meer informatie over welke verzekering het beste bij jou en jouw scooter past vind je op onze pagina beste scooterverzekering.

Kan ik zelf een scooterverzekering afsluiten als 16-jarige? 

Wanneer je 16 bent, kun je je scooterrijbewijs halen en zelf een scooter kopen. Wanneer je je eigen scooter hebt, moet je deze minstens WA te verzekeren. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Het is ook mogelijk om je scooter te verzekeren als je nog geen rijbewijs hebt. Dan mag je nog niet zelf op de scooter rijden, maar je mag wel de scooter uitlenen aan iemand met een rijbewijs. Ook mag je al zelf een scooterverzekering afsluiten als 16-jarige. Dit is zelfs een verstandige keuze. Zo bouw je namelijk vanaf jonge leeftijd al schadevrije jaren op.  

Schadevrije jaren - jaren waarin je geen schade rijdt met je scooter – leveren je namelijk premiekorting op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je scooterverzekering. Als je zelf al een scooterverzekering afsluit op je 16e, heb je eerder profijt van een verlaagde premie.  

Zeker als jonge bestuurder (tot 25 jaar) is dit een belangrijk voordeel. Je premie is dan namelijk hoger. Jonge bestuurders met weinig rijervaring rijden vaker schade en belanden vaker in ongelukken zoals een aanrijding. Daarom geldt voor jonge bestuurders (van 25 jaar of jonger) een hogere premie. 

Scooter verzekeren op naam van je ouders 

Je mag je scooterverzekering als 16-jarige dus zelf afsluiten, maar misschien doe je dit liever op naam van je ouders. Kan dat? Ja, het is mogelijk om je scooterverzekering op naam van je ouders te zetten. Maar is dit ook verstandig? Als je je scooter verzekert op naam van je ouders, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Deze komen dan op naam van je ouders te staan – jij profiteert er zo niet zelf van. 

Als de verzekering op naam van je ouders staat, is de premie wel lager, omdat zij geen jonge bestuurders zijn. Dit betekent niet dat je scooter op naam van je ouders verzekerd mag zijn zonder dat jij op de polis staat als bestuurder. Ook als de scooter op naam van je ouders verzekerd is, moet jij wel worden doorgegeven bij de verzekeraar als regelmatig bestuurder.  

Als je dit niet doet, kan het vervelende gevolgen hebben. Wanneer jij schade rijdt met je scooter terwijl je niet op de polis staat, geldt er namelijk een eigen risico van € 1.000. Dit geldt ook voor aansprakelijkheidsschade, oftewel schade die jij bij een ander veroorzaakt. Ook kan het verzwijgen van jou als jonge bestuurder gezien worden als fraude, wat strafbaar is. 

Kosten verzekering scooter 16-jarige 

Hoeveel kost het dan om een verzekering voor je scooter af te sluiten als 16-jarige? Je betaalt hiervoor maandelijks een premie. Hoe hoog deze is, hangt af van een aantal zaken. Belangrijke hiervan zijn: 

  • Je leeftijd

Als je 25 jaar of jonger bent, valt je premie hoger uit. Als jonge bestuurder heb je namelijk een hoger risico op schade en ongevallen. 

  • Jouw type scooter 

Gegevens van jouw scooter, zoals het merk scooter dat je rijdt en de leeftijd ervan, spelen een rol in de hoogte van je premie. 

  • De scooterverzekering die je kiest 

Bij Univé kun je kiezen uit drie types scooterverzekering: WA, WA+ Beperkt Casco en All Risk. De dekking die je kiest, maakt verschil voor de hoogte van jouw premie. 

  • Aanvullende dekkingen

Sluit je bij je scooterverzekering ook aanvullende dekkingen af? Hierdoor valt je premie iets hoger uit, maar kun je besparen op andere kosten, zoals het laten slepen van je scooter bij pech.  

Bij een scooterverzekering van Univé geldt een eigen risico van € 100,-. Dit geldt niet voor aansprakelijkheidsschade. Als je schade hebt en de reparatiekosten vallen lager uit dan € 100,- moet je deze dus zelf betalen. Zijn de kosten hoger? Dan krijg je de schade boven € 100,- vergoed. 

Bereken jouw premie