Ga naar inhoud

Het framenummer van je scooter

Het framenummer van je scooter, ook wel chassisnummer of Voertuig Identificatie Nummer (VIN) genoemd, geeft jouw voertuig een unieke identiteit. De fabrikant van de scooter brengt dit nummer aan op het voertuig tijdens de productie. Aan de hand van dit nummer is het mogelijk om het voertuig te identificeren. Waarom is dit zo belangrijk, en waar kun je het framenummer van jouw scooter eigenlijk checken? Je leest het hier. 

Waarvoor is het chassisnummer van mijn scooter belangrijk? 

Met het chassisnummer van jouw scooter kan niet alleen het voertuig geïdentificeerd worden, maar ook het bijbehorende kenteken en de eigenaar. Dit is handig in het geval dat het voertuig gestolen wordt: zo kan de oorspronkelijke eigenaar worden teruggevonden zodat die de scooter terugkrijgt.  

Bereken je premie


Framenummer scooter checken 

Om het framenummer van je scooter te checken, moet je wel weten waar dit nummer terug te vinden is. De precieze locatie van het framenummer verschilt per model en type scooter. Het chassisnummer van de scooter zit bijna altijd ergens in het frame geslagen. Soms vind je het nummer ook terug op een op het frame gemonteerd plaatje. Bijvoorbeeld onder het zadel of onder de buddyseat van de scooter.  

Niet alleen op de scooter zelf, maar ook op de papieren van de scooter is het framenummer terug te vinden. Als je een tweedehands scooter koopt, is het verstandig om te controleren of het framenummer op de papieren overeenkomt met het nummer op de scooter zelf. Zo kun je checken of de scooter niet mogelijk een gestolen exemplaar is.  

Framenummer scooter ontbreekt 

Wil je een scooter kopen, maar zie je dat het framenummer ontbreekt? Dan kan het zijn dat het voertuig gestolen is. Scooters worden helaas vaak gestolen: jaarlijks komt dit zo'n 15.000 keer voor. Na het stelen van een scooter verwijderen dieven vaak het framenummer van de scooter, zodat het voertuig moeilijker te identificeren is.   

Als je zo'n scooter zonder framenummer aanschaft en erop rijdt, kun je in de problemen komen. In het geval dat je wordt aangehouden door de politie en het framenummer van je voertuig ontbreekt, gaat de politie ervan uit dat de scooter gestolen is. In dat geval wordt de scooter in beslag genomen, en jij kunt als verdachte van heling worden aangemerkt. Heling is het kopen of verkopen van iets dat door diefstal is verkregen, en dit is een misdrijf. Koop daarom nooit een scooter zonder framenummer. 

Framenummer scooter natrekken 

Wanneer je het framenummer van jouw scooter hebt gevonden, is het mogelijk om het verleden van het voertuig na te trekken. Dit is verstandig om te doen als je jouw scooter tweedehands hebt gekocht. Het komt namelijk voor dat, als de scooter gestolen is, de dief het voertuig een nieuw framenummer geeft. Als het framenummer op het voertuig niet overeenkomt met het framenummer in de papieren van uw scooter, is dit vaak een teken dat het voertuig gestolen is. 

Om zeker te zijn dat je geen gestolen scooter koopt of bezit, is het mogelijk om het framenummer na te trekken. Op de website www.stopheling.nl kun je het nummer invoeren en zo gemakkelijk controleren of het voertuig als gestolen geregistreerd staat.  

Je scooter verzekeren 

Heb je een scooter van een bepaald scootermerk gekocht en klopt alles rond het framenummer van het voertuig? Dan is het tijd om een scooterverzekering af te sluiten. Sluit de verzekering af zodra de scooter op jouw naam staat, of in elk geval voordat je ermee gaat rijden. In Nederland is het verplicht om je scooter tenminste WA te verzekeren: hiermee is schade die je met je scooter toebrengt aan anderen verzekerd. Bij Univé sluit je gemakkelijk online een scooterverzekering af en bereken je jouw premie met onze digitale rekentool. 

Bereken je premie