Ga naar inhoud

Scooter uitlenen

Soms rijd je misschien niet zelf op je scooter, maar leen je deze uit aan een ander. Bijvoorbeeld aan je ouders, als je zelf nog geen rijbewijs hebt. Misschien vraag je je dan af: mag iemand anders wel op mijn scooter rijden? Hoe zit dit met mijn verzekering? Een ben je zelf verzekerd als je op iemand anders’ scooter rijdt? Univé geeft antwoord op al jouw vragen rond het uitlenen van scooters en verzekeringen. 

Scooter uitlenen verzekering

Je wilt af en toe misschien je scooter uitlenen. Bijvoorbeeld aan vrienden, kennissen, of je kinderen die een vervoersmiddel nodig hebben. Dat mag: je bent dan nog steeds verzekerd. Met een scooterverzekering verzeker je namelijk de scooter zelf, niet degene die erop zit. Het antwoord op de vraag ‘mag mijn zoon of dochter op mijn scooter rijden’ is dus ja. Daarbij moet de bestuurder wel een rijbewijs hebben, wie dit ook is. Je mag niet je scooter uitlenen aan iemand zonder rijbewijs. 

Scooter rijden zonder rijbewijs is namelijk erg gevaarlijk: zonder rijvaardigheid veroorzaak je makkelijk ongelukken of schade. Op een scooter rijden zonder rijbewijs is daarnaast ook strafbaar. Wie op een scooter rijdt zonder rijbewijs, kan een boete krijgen van € 279,-. Voor minderjarigen onder de 16 jaar is deze boete € 144,- (boetetarief 1 maart 2023). Als de bestuurder rijdt zonder rijbewijs, vergoedt de verzekering ook geen schade. Ook is het zo dat als een ander schade rijdt op jouw scooter, het ten koste gaat van je eigen schadevrije jaren

Rijden op andermans scooter 

Het kan ook zijn dat je zelf de scooter van een ander leent. Een handige oplossing als je snel ergens heen moet en geen ander vervoer hebt. Dat mag ook, als je maar een geldig AM-rijbewijs hebt. Maar ben je verzekerd als je op iemand anders’ scooter rijdt? Als de scooter die je leent verzekerd is, geldt dit ook als jij erop rijdt in plaats van de eigenaar.  

Rijd jij schade op een scooter die je hebt geleend? Dan is de eigenaar nog steeds verzekerd. De schade die jij rijdt gaat wel ten koste gaat van de schadevrije jaren van de eigenaar. En let op: als je geen rijbewijs hebt, vergoedt de verzekering schade niet. De eigenaar mag de scooter niet uitlenen aan iemand zonder rijbewijs, en het is strafbaar om zelf op een scooter rijden zonder rijbewijs.  

Verplichtingen bij (uit)lenen scooter 

Een scooter af en toe (uit)lenen is dus toegestaan, zolang de bestuurder een geldig AM-rijbewijs heeft. Daarbij moet de scooter wel officieel op naam van de eigenaar staan en verzekerd zijn. In Nederland is het namelijk verplicht om een scooter tenminste WA te verzekeren.  

Als je je scooter hier en daar uitleent aan een ander, hoef je dit niet door te geven aan je verzekeraar. Dit verandert als je je scooter regelmatig uitleent en er vaak een ander op laat rijden. Deze persoon moet je dan wel doorgeven als bestuurder. Zeker als de andere bestuurder van jouw scooter minderjarig is, kan dit namelijk gevolgen hebben voor je verzekering. Minderjarigen hebben namelijk weinig rijervaring en rijden vaker schade. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over hoe het zit met het (uit)lenen van scooters en de verzekering? Daarvoor kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder.