Ga naar inhoud

Je scooter schorsen: hoe werkt dat?

Gebruik je jouw scooter voor langere tijd niet? Dan kun je voor 1, 2 of 3 jaar je scooter schorsen bij de RDW. In die periode hoef je geen premie te betalen voor je scooterverzekering, want een geschorste scooter hoeft niet verzekerd te zijn.  

Wat betekent een scooter schorsen? 

Je kunt een schorsing zien als tijdelijke afwezigheid. Misschien heb je de scooter een tijdje niet nodig of moeten er uitgebreide werkzaamheden aan worden uitgevoerd. Hoe dan ook, je rijdt er een behoorlijke tijd niet mee op de weg. Dan is je scooter schorsen de beste optie. Een schorsing vraag je heel eenvoudig online aan bij de RDW

Goed om te weten: tijdens de schorsing mag je scooter niet op de openbare weg staan of rijden. Hij is immers niet verzekerd en dat is verplicht voor deelname aan het verkeer. Wanneer je de schorsing wilt verlengen of stopzetten, kan dat ook via de site van de RDW. 

Handig om te weten 

  • De persoon die de schorsing aanvraagt, moet minimaal 16 jaar oud zijn. 
  • De scooter moet op naam staan van de aanvrager. 
  • Vraag een schorsing aan met je DigiD en betaal de kosten via iDEAL. 
  • Je ontvangt een e-mail ter bevestiging van je aanvraag. 
  • Pas na ontvangst van de tweede e-mail is de schorsing definitief. Deze e-mail is je bewijs van schorsing. 
  • Je kunt nu de scooterverzekering stopzetten. 
  • Hef je de schorsing op, dan moet je opnieuw een verzekering aanvragen. 

Kosten scooter schorsen 2024

Dit zijn de kosten voor het schorsen van een scooter. Let op: als je de scooter eerder stopzet krijg je geen geld terug. 

  • 1 jaar - €13,40
  • 2 jaar - €26,90
  • 3 jaar - €40,20

Scooter schorsen: wat te doen met je verzekering? 

Als je jouw scooter geschorst hebt, dan is het niet meer nodig om een verzekering te hebben. Je hebt wettelijk geen WA-verzekering meer nodig. Of je jouw scooter bij Univé nu WA, WA+ of All Risk verzekerd hebt het is eenvoudig om je scooterverzekering stop te zetten nadat de schorsing is ingegaan. 

Je geschorste scooter verkopen

Heb je jouw scooter geschorst en wil je hem graag verkopen? Dit is mogelijk. Je mag een geschorste scooter gewoon verkopen. Heb je de scooter verkocht, dan hoef je zelf de schorsing niet op te heffen. Dit gaat automatisch nadat de scooter op naam van de nieuwe eigenaar is gezet. Het is wel belangrijk dat de nieuwe eigenaar zelf weer een verzekering voor de scooter afsluit, mocht de nieuwe eigenaar direct de weg op willen gaan.

Scooter tijdelijk schorsen

Wil je jouw scooter voor een korte periode schorsen, omdat je bijvoorbeeld in de herfst of winter niet op je scooter gaat rijden? Dan is dit helaas niet mogelijk. De minimale schorsingsduur is 1 jaar, je kunt er wel voor kiezen om de schorsing eerder op te heffen, maar je krijgt geen geld terug. De kosten voor een schorsing van 1 jaar bedragen €13,40 (2024). Daarom is het qua kosten niet interessant om je scooter voor een paar maanden te schorsen, omdat het weer slechter is. Op zoek naar informatie voor je brommer? Lees hier meer over het schorsen van je brommer