Ga naar inhoud

Verkeersregels scooter

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De term scooter is overigens een verzamelnaam. Hierdoor vallen een brommer (bromfiets)snorfiets dus ook onder de term scooter. 

Soorten scooters

Er zijn drie verschillende soorten scooters in het verkeer: de snorscooter, de bromscooter en de motorscooter. Op de rijbaan krijg je vooral te maken met bromscooters (bromfietsen) en motorscooters (motoren).

Snorscooter in het verkeer

Laten we eerst eens kijken naar de snorscooter of snorfiets. Een snorscooter is een soort bromfiets die niet harder mag dan 25 km/u. Dit betekent dat een snorfiets op het fietspad moet rijden. Je herkent een snorfiets of snorscooter aan de blauwe kentekenplaat. Vanaf 1 januari 2023 is er ook helmplicht op een snorfiets.

Bromscooter op de weg

Het kan ook zijn dat je in het verkeer een bromscooter, bromfiets of brommer tegenkomt. Dit is een gemotoriseerde tweewieler die niet harder mag rijden dan 45 km/u. Om hierop te mogen rijden heeft de bestuurder een speciaal brommerrijbewijs nodig (AM). De bestuurder moet minimaal 16 jaar oud zijn en dient een helm te dragen. 

Een brommer moet op het fiets/bromfietspad rijden of op de rijbaan. En mag dus niet op het gewone fietspad rijden. Je herkent een brommer aan de gele kentekenplaat.

De precieze maximumsnelheid van een brommer is afhankelijk van de weg waar op gereden wordt:

  • Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur.
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.

De speed pedelec

Voor de speed pedelec (een high-speed e-bike die maximaal 45 km/u rijdt) gelden dezelfde regels als voor een bromfiets.

De motor of motorscooter

Om op een motor of motorscooter te mogen rijden, is ook een speciaal rijbewijs nodig: rijbewijs A. De bestuurder van een motor moet ook minimaal 18 jaar oud zijn. Het dragen van een helm is verplicht en vaak draagt een motorrijder ook een speciaal motorpak.

Een motor mag op de rijbaan, autoweg of snelweg rijden. Houd er rekening mee dat een motorrijder kwetsbaarder is dan een automobilist. Daarom zijn er voor motorrijders speciale regels om veilig op een motor te kunnen rijden.

Geef elkaar de ruimte in het verkeer

Om vervelende verkeerssituaties, zoals afsnijden, opzettelijk gebruik groot licht of richtingaanwijzers en bumperkleven, te voorkomen, is het belangrijk dat weggebruikers elkaar voldoende ruimte geven op de weg. Elkaar de ruimte geven maakt deelnemen aan het verkeer voor iedereen een stuk prettiger.