Ga naar inhoud

Schadevrije jaren scooter: hoe zit dit?

Schadevrij rijden wordt beloond met korting op uw scooterverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe lager de premie wordt. Dit kan oplopen tot 75% no-claimkorting.

Bereken uw premie

Hoe bouw ik schadevrije jaren op met een scooter?

Voor elk jaar dat u geen schade claimt op uw verzekering bouwt u met de scooter een extra schadevrij jaar op. Dat geldt voor schade aan uw eigen scooter en voor schade die u veroorzaakt bij anderen met uw scooter.

Om voor de scooterverzekering schadevrije jaren op te bouwen moet de polis wel op uw naam staan. U kunt de opgebouwde jaren niet overdragen aan iemand anders.

Bonus malus en no-claimkorting scooterverzekering

Hoe langer u dus zonder schade rijdt, hoe hoger u komt op de zogenaamde bonus malus ladder. Ieder jaar zonder schadeclaim stijgt u een trede op deze ladder. De hoogste trede is 15. Vanaf trede 11 heeft u de maximale no-claimkorting van 75%.

Wanneer u nog geen schadevrije jaren voor uw scooter heeft opgebouwd, begint u direct met 50% no-claimkorting. Na één jaar schadevrij rijden, wordt uw korting aangepast. De opbouw van deze korting vindt u in de no-claim tabel.

Gevolgen voor de no-claimkorting na schade

Schade claimen op uw scooterverzekering heeft vaak gevolgen voor de no-claimkorting. Bij 1 schade verliest u maximaal 4 treden en zakt u op de bonus malusladder. In de meeste gevallen daalt dan ook uw no-claimkorting en moet u dus een hogere premie betalen. Hoe hoog het schadebedrag was, maakt geen verschil.

Bij 2 schadeclaims in een jaar zakt u maximaal 9 treden op de bonus malusladder.

De no-claimkorting op uw scooterpremie wordt in het volgende verzekeringsjaar aangepast.

Wanneer heeft schade geen gevolgen voor de no-claimkorting?

Niet elke schadeclaim heeft gevolgen voor uw no-claimkorting en de opgebouwde schadevrije jaren scooter. Dat geldt bijvoorbeeld voor de volgende situaties:

  • de schade is volledig te verhalen op de tegenpartij;
  • u laat de schadeclaim vervallen en betaalt het uitgekeerde bedrag aan ons terug binnen een jaar na verlaging van uw no-claimkorting. Daarmee herstelt u de schadevrije jaren en de positie op de bonus malusladder.

Soms is schade zelf betalen voordeliger

Is de schade niet te verhalen is op de tegenpartij en is het geen groot bedrag? Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen en niet op de scooterverzekering te claimen. U behoudt dan uw opgebouwde schadevrije jaren en no-claimkorting en zakt u niet op de bonus malusladder.

Hoelang zijn de schadevrije jaren van mijn scooterverzekering geldig?

Wanneer u uw scooterverzekering opzegt en niet overstapt naar een andere verzekeraar, dan zijn uw schadevrije jaren bij Univé nog drie jaar geldig.

Overstappen met royementsverklaring scooter

Wilt u overstappen naar een andere scooterverzekeraar? Dan krijgt u bij beëindiging van uw verzekering een royementsverklaring. Uw nieuwe verzekeraar kan dan op basis van deze verklaring de schadevrije jaren overnemen op de scooterverzekering.

Schadevrije jaren scooter opvragen

U ontvangt elk jaar een opgave van uw opgebouwde schadevrije jaren van ons. U vindt het in uw Mijn Univé en in de Univé App.

Tellen schadevrije jaren scooter mee voor de auto?

Schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met uw scooterverzekering kunt u niet meenemen voor de motor- of autoverzekering.