Ga naar inhoud

Schadevrije jaren scooter: hoe zit dit?

Schadevrij rijden wordt beloond met korting op jouw scooterverzekering. Hoe langer je rijdt zonder schades te claimen, hoe meer korting je krijgt. Dit loopt op tot 75%.

Bereken je premie

Hoe bouw ik schadevrije jaren op met een scooter?

Elk jaar dat je geen schade claimt op je verzekering, bouw je 1 extra schadevrij jaar op. Dat geldt voor schade aan jouw eigen scooter én voor schade aan anderen met je scooter. Je bouwt alleen schadevrije jaren op als je verzekering op jouw naam staat. Je kunt geen schadevrije jaren overdragen aan iemand anders.

Bonus malus en no-claimkorting scooterverzekering

Als je geen schades claimt, klim je op de bonus-malusladder. De bonus-malusladder is een systeem waarmee Univé de no-claimkorting op je verzekering bepaalt. Dat doen we op basis van je aantal schadevrije jaren. Ieder jaar zonder schadeclaim stijg je een trede op de ladder. De hoogste trede is 15. Vanaf trede 11 krijg je de maximale no-claimkorting van 75%.

Als je nog geen schadevrije jaren hebt, begin je al direct met 50% no-claimkorting. Na 1 jaar schadevrij rijden krijg je al meer korting. De opbouw van deze korting staat in de no-claim tabel in de voorwaarden (hoofdstuk 4.1).

Gevolgen voor no-claimkorting na schade

Schade claimen op je scooterverzekering heeft vaak gevolgen voor je no-claimkorting. Bij 1 schade verlies je maximaal 4 treden. Je zakt dan op de bonus-malusladder. In de meeste gevallen daalt dan ook je no-claimkorting en moet je een hogere premie betalen. Hoe groot je schade was, maakt geen verschil.

Bij 2 schadeclaims in 1 jaar zak je maximaal 9 treden op de bonus-malusladder. De no-claimkorting op je premie wordt in het volgende verzekeringsjaar aangepast.

Wanneer heeft schade geen gevolgen voor de no-claimkorting?

Niet elke schadeclaim heeft gevolgen voor je no-claimkorting en je opgebouwde schadevrije jaren. Er gebeurt bijvoorbeeld niets met je korting als: 

  • De schade volledig te verhalen is op de tegenpartij.
  • Je de schadeclaim laat vervallen en het uitgekeerde bedrag binnen een jaar na verlaging van je no-claimkorting aan ons terugbetaalt.

Soms is schade zelf betalen voordeliger

Is de schade niet te verhalen op de tegenpartij en is het geen groot bedrag? Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen en niet op de scooterverzekering te claimen. Je houdt dan jouw opgebouwde schadevrije jaren en no-claimkorting. En je zakt niet op de bonus-malusladder.

Overstappen met royementsverklaring scooter

Wil je overstappen naar een andere scooterverzekeraar? Dan krijg je bij beëindiging van jouw verzekering een royementsverklaring. De nieuwe verzekeraar neemt via deze verklaring jouw schadevrije jaren over. Je kunt je opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar de andere verzekeraar. 

Schadevrije jaren scooter opvragen

Je krijgt elk jaar een overzicht van jouw opgebouwde schadevrije jaren van ons. Maar je kunt ook zelf je schadevrije jaren opvragen of kijken in Mijn Univé of de Univé App.

Tellen schadevrije jaren scooter mee voor de auto?

Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met jouw scooterverzekering tellen niet mee voor een motor- of autoverzekering. Je kunt deze schadevrije jaren ook niet overdragen naar een motor- of autoverzekering. Lees hier meer over het meenemen van schadevrije jaren naar een autoverzekering

Meer artikelen over de schadevrije jaren van je scooter