Ga naar inhoud

Het dragen van een bromfietshelm is verplicht

Wanneer u op uw brommer stapt, is het verplicht om een bromfietshelm te dragen. Deze beschermt uw hoofd goed als u onverhoopt valt, bijvoorbeeld door een aanrijding. Bovendien is het ook voor uw passagiers verplicht om een helm te dragen.

Helmplicht bromfiets 

Het is wettelijk verplicht om een bromfietshelm te dragen. Met een bromfiets mag u namelijk tot 45 km/u rijden op de rijbaan en 30 km/u op het fiets/bromfietspad. Met deze snelheden kan een val of botsing tot ernstige verwondingen leiden. Daarom is het belangrijk om u goed te beschermen met een stevige helm.  

U dient niet alleen een helm te dragen op de bromfiets, deze moet ook goed vastgezet zijn. Als uw helm niet goed is vastgezet, biedt deze namelijk onvoldoende bescherming. Draagt u helemaal geen helm tijdens uw rit? Dan riskeert u een boete van €100,-.

Per 1-1-2023: helm dragen verplicht voor bestuurders snorfietsen

Vanaf 1 januari 2023 is het wettelijk verplicht om een helm te dragen als u een snorfiets bestuurt. Ook eventuele passagiers moeten een goedgekeurde helm dragen. De overheid hoopt hiermee het aantal ongelukken met ernstig (hoofd)letsel te voorkomen.  

Als bestuurder van een snorfietser heeft u grofweg drie opties: 

  1. U blijft uw snorfiets gebruiken, maar zet wel uw helm op. 

  2. U kiest ervoor om op een bromfiets te gaan rijden (of een ander vervoermiddel). Met een bromfiets mag u harder rijden dan met een snorfiets. 

  3. U laat uw snorfiets ombouwen tot bromfiets. Let op: als de snorfiets is omgebouwd, moet deze gekeurd worden door de RDW (Dienst Wegverkeer) en moet deze een gele plaat krijgen. Vraag hiernaar bij het bedrijf dat uw snorfiets ombouwt.

Laat u uw snorfiets ombouwen naar een bromfiets?

Zodra uw snorfiets is omgebouwd tot bromfiets en deze als bromfiets geregistreerd staat bij de RDW, moet u de wijziging aan ons doorgeven. Let op: doe dit voordat u met uw omgebouwde snorfiets de weg op gaat. Omdat de bromfiets na het ombouwen afwijkt van de oorspronkelijk verzekerde snorfiets, bent u niet verzekerd bij schade. De eventuele financiële gevolgen hiervan kunnen groot zijn en wegen niet op tegen de (doorgaans) hogere premie die u gaat betalen.* 

* Een bromfiets mag harder rijden dan een snorfiets, waardoor schades bij een aanrijding hoger zijn. De premie voor een bromfiets is daarom vaak hoger dan die voor een snorfiets. 

Een helm voor de bromfiets 

Wat voor helm moet u dan dragen op uw bromfiets? U heeft de keuze uit drie verschillende types helmen. Dit zijn de integraalhelm, de jethelm, en de systeemhelm. Deze zijn verkrijgbaar in een bromfiets- of scooterwinkel. Al deze types helmen zijn toegestaan om op de bromfiets te dragen, zolang ze voldoen aan de Europese ECE-norm.   

Hiervoor kunt u het beste een goedgekeurde helm kiezen. Deze kunt u herkennen aan een cirkel op de helm met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Vaak vindt u het ECE-label op de kinband of aan de binnenkant van de helm. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat uw bromfietshelm goed past. Als uw helm te groot of te klein is, zit deze niet comfortabel en biedt deze niet de optimale bescherming. Een goede pasvorm zorgt voor meer comfort en verkleint de kans dat de helm verschuift of losraakt. Het dragen van de juiste maat helm is dus erg belangrijk voor uw veiligheid.

Een tweedehands helm kopen 

Kiest u voor een tweedehands helm in plaats van een nieuw exemplaar? Bijvoorbeeld omdat u een tweedehands bromfiets koopt en daarbij ook een tweedehands helm meekrijgt? Controleer deze voor het dragen dan goed op schade. Deze is niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Als de helm deuken heeft door een eerdere val, is dit vaak te voelen aan de binnenkant van de helm. Controleer de helm hier dus eerst op deuken en schade. Als de helm beschadigd is door klappen die de vorige eigenaar ermee heeft opgelopen, kan het namelijk zijn dat de helm minder goed bescherming biedt. Wij raden dan ook aan om altijd een nieuwe helm te kopen. Zo weet u zeker dat uw hoofd goed beschermd is bij een val. 

Bromfietshelm verzekeren 

Wilt u uw bromfietshelm goed verzekeren? Als u een WA+ of All Risk bromfietsverzekering afsluit bij Univé, is schade aan uw helm – samen met die van uw passagier - meeverzekerd tot een bedrag van € 150,-. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Bent u benieuwd hoe hoog uw premie uitvalt met de bromfietsverzekering van uw keuze?

Bereken uw premie