Ga naar inhoud

Wegenbelasting voor je scooter

Wanneer je een auto hebt en hiermee rijdt op de openbare weg, moet je wegenbelasting betalen. Wegenbelasting, tegenwoordig bekend als motorrijtuigenbelasting, geldt voor de meeste gemotoriseerde voertuigen. Voor een scooter betaal je deze belasting niet. Een scooter is namelijk een klein voertuig, dat weinig uitstoot in vergelijking met bijvoorbeeld een vrachtauto. Voor een scooter heb je wel andere kosten, zoals de premie van een scooterverzekering.

Je hoeft voor scooters geen rekening te houden met wegenbelasting, maar wel met milieuzones. Deze vind je in sommige grotere steden. In sommige milieuzones mag je wel met een scooter rijden, in andere alleen onder bepaalde voorwaarden. Meer weten? Bekijk dan onze pagina milieuzones.

Scooter en wegenbelasting 

Wanneer je een scooter hebt, hoef je hiervoor dus geen wegenbelasting te betalen. De plicht tot het betalen van wegenbelasting geldt vooral voor zwaardere voertuigen. Hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de wegenbelasting. Voor een vrachtwagen zal deze belasting dus hoger uitvallen dan voor een motor. Zwaardere voertuigen drukken namelijk zwaarder op de weg, waardoor meer onderhoud nodig is.  

Ook is de uitstoot van grote voertuigen hoger dan die van kleine voertuigen. Niet alleen de grootte en het gewicht van een voertuig, maar ook het type brandstof waarop het rijdt beïnvloeden de hoogte van de wegenbelasting. Daarnaast speelt ook de provincie waarin de bestuurder woont een rol. Provincies hebben namelijk verschillende regels over het betalen van wegenbelasting. 

Waarom betaal je geen wegenbelasting voor een scooter? 

In tegenstelling tot bussen, vrachtwagens en personenauto's vallen scooters niet onder zware voertuigen. Voor brommers, snorfietsen en scooters die niet harder kunnen rijden dan 45 km/u geldt deze belastingplicht niet. Lichte voertuigen als deze zorgen namelijk niet voor een grote druk op de weg, waardoor minder snel schade en verzakking ontstaat. Bovendien zorgen kleine voertuigen als scooters voor weinig uitstoot. Deze belasten het milieu dus minder dan bijvoorbeeld een bus of grote personenauto. 

Andere kosten scooter 

Dat je voor jouw scooter geen wegenbelasting hoeft te betalen, betekent niet dat je hier helemaal geen vaste lasten voor hebt. Het is namelijk voor alle motorvoertuigen, inclusief scooters, verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd als je met de scooter schade aan anderen toebrengt, bijvoorbeeld door een aanrijding. Als je een scooter hebt zonder scooterverzekering kun je zelfs een hoge boete krijgen van maar liefst € 450 (2024). Wil je meer weten over de verzekeringsplicht? Bekijk dan onze pagina Moet een scooter verzekerd zijn?

Naast kosten voor je verzekering heb je natuurlijk ook kosten voor het onderhoud van de scooter. Het is verstandig om regelmatig onderhoud of een keuring van de scooter te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op kunt en is de kans kleiner dat je met pech stil komt te staan. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over de wegenbelasting of andere kosten voor jouw scooter? Met zulke vragen kun je altijd terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact op: wij helpen je graag snel verder.