Ga naar inhoud

Moet een scooter verzekerd zijn?

Als je op een scooter rijdt, vraag je je misschien af: ‘Moet een scooter verzekerd zijn?’ of ‘Is een scooterverzekering verplicht?’. Het antwoord op deze vragen is ja: een verzekering afsluiten voor je scooter is wettelijk verplicht. Je kunt wel zelf kiezen hoe uitgebreid je jouw scooter wilt verzekeren. Ben je benieuwd wat de opties zijn voor jouw scooterverzekering? Je leest het op deze pagina. 

Voor een scooter moet je, net als voor bijvoorbeeld een auto, verplicht een verzekering afsluiten. Andere verplichtingen voor auto's en zwaardere voertuigen, zoals het betalen van wegenbelasting, heb je voor een scooter niet.

Waarom moet een scooter verzekerd zijn? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs als je voorzichtig rijdt met jouw scooter, kan het gebeuren dat je een aanrijding of ongeval krijgt. Dit kan leiden tot grote schade bij jouzelf en bij anderen. Door je voertuig goed te verzekeren kun je voorkomen dat jijzelf of anderen met hoge kosten achterblijven door schade.

Om je scooter te kunnen verzekeren, moet je je houden aan een aantal voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld niet je scooter opvoeren of rijden onder invloed. Als je dit wel doet, wordt schade die je rijdt niet vergoed.

Welke verzekering voor mijn scooter is verplicht? 

In Nederland is het wettelijk verplicht om je scooter minimaal WA te verzekeren. Daarmee ben je verzekerd tegen schade die je met jouw scooter toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld door een botsing of een ongeval. Zo riskeer je geen hoge kosten voor schadevergoeding aan een ander. Naast WA bieden wij nog twee andere dekkingsopties aan voor jouw scooterverzekering. Alle verschillende opties vind je in het onderstaande overzicht. 

  • WA scooterverzekering

Met een WA scooterverzekering ben je alleen verzekerd tegen schade die je met jouw scooter toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen scooter of jouw eigen spullen is hiermee niet verzekerd. 

  • WA+ scooterverzekering

Ook een WA+ scooterverzekering biedt dekking bij schade aan anderen, maar hiermee zijn ook schades aan jouw eigen scooter verzekerd. Dit geldt voor schade door brand, diefstal en storm. Bij schade of diefstal zijn ook de helmen van jou en je passagier samen tot € 150,- meeverzekerd. Ook jouw scooteraccessoires zijn hierbij meeverzekerd tot € 150,-. 

  • All Risk scooterverzekering

De All Risk scooterverzekering is de meest uitgebreide scooterverzekering die je kunt kiezen. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan anderen én vrijwel alle schade aan uw eigen scooter. Niet alleen schade door storm, brand of diefstal, maar ook schade door bijvoorbeeld een ongeval of valpartij. Ook als je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. In geval van schade of diefstal zijn de helmen van jou en je passagier samen tot € 150,- meeverzekerd, en jouw accessoires tot € 150,-. Deze scooterverzekering is bovendien uit te breiden met 1 jaar aanschafwaardegarantie bij diefstal of total loss. 

Gebruik je jouw scooter (ook) voor zakelijke doeleinden? Bekijk dan de mogelijkheden op onze pagina zakelijke scooterverzekering.

Aanvullende verzekeringen voor jouw scooter 

Als je extra zeker de weg op wilt, kun je jouw scooter ook aanvullend verzekeren. Een aanvullende verzekering voor jouw scooter is niet verplicht, maar wel handig. Je kunt als je wilt ook meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Hierbij kun je kiezen uit de volgende aanvullende dekkingen: 

  • Rechtshulp Verkeer

Stel, je hebt een aanrijding met je scooter of een geschil met een garage. Dit kan leiden tot een juridisch conflict. Met de aanvullende dekking Rechtshulp Verkeer ben je verzekerd van deskundige juridische hulp bij zulke conflicten. Deze aanvullende verzekering heb je al voor € 31,95 per jaar (incl. assurantiebelasting). 

  • Ongevallenverzekering

Kom je terecht in een verkeersongeluk met jouw scooter, leidend tot blijvende invaliditeit of overlijden van jou en/of jouw passagier? Dan keert deze verzekering een bedrag uit. Je sluit een Opzittendenverzekering (door Univé Ongevallenverzekering genoemd) af voor slechts € 5,28 per jaar. 

  • Univé Pechhulp

Met Univé Pechhulp ben je verzekerd van hulp als je onderweg in Nederland niet verder kunt rijden, bijvoorbeeld door pech of een aanrijding. Wij repareren jouw scooter niet, maar vervoeren jou en je scooter gratis naar bijvoorbeeld je woonadres of een reparateur. Kun je door de schade of pech onderweg niet meer doorrijden? Bel dan de Univé Pechhulp via onze Alarmcentrale: +31 592 348 112. Altijd te bereiken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. 

Je scooter verzekeren bij Univé 

Wil je graag een scooterverzekering afsluiten bij Univé, met of zonder aanvullende dekkingen? Dat doe je gemakkelijk online. Het is mogelijk om eerst – geheel vrijblijvend – jouw premie te berekenen met onze handige digitale rekentool. 

Bereken jouw premie