Ga naar inhoud

Scooter verzekeren zonder rijbewijs

Stel, je hebt een mooie scooter op het oog en je wilt hem graag kopen. Maar je hebt je rijbewijs nog niet gehaald, dus je kunt voorlopig nog niet scooter rijden. Kan je de scooter dan wel alvast verzekeren zonder rijbewijs? En kan je überhaupt wel een scooter kopen en op naam zetten zonder rijbewijs? Univé geeft antwoord op deze vragen. 

Kan je een scooter kopen zonder rijbewijs? 

Als je een mooie scooter hebt gezien, vraag je je misschien af of je deze alvast kunt kopen voordat je je rijbewijs hebt gehaald. Ja: ook als je je rijbewijs nog niet gehaald hebt, kun je een scooter kopen. Het antwoord op de vraag 'Kan je een scooter op naam zetten zonder rijbewijs?’ is ook ja, zolang je 16 jaar of ouder bent. Het is ook mogelijk om een scooterverzekering af te sluiten als 16-jarige. Dit kan op eigen naam, maar ook op naam van de ouders. Zonder rijbewijs mag je alleen nog niet zelf op je nieuwe scooter rijden. Dit is erg gevaarlijk, en je loopt bovendien kans op een hoge boete. Zolang je er nog niet zelf op rijdt, mag je wel zonder rijbewijs een scooter bezitten. Je mag ook iemand anders op jouw scooter laten rijden of je scooter uitlenen.  

Als je je scooter uitleent aan een ander, moet deze persoon wel een rijbewijs hebben. Ook een ander mag natuurlijk niet zonder rijbewijs op jouw scooter rijden. Daarnaast loop je al kans op schade voordat je zelf met je scooter de weg op mag. Zolang de persoon aan wie je je scooter uitleent een rijbewijs heeft, mag je natuurlijk wel mee als passagier. Op die manier kun je toch alvast van je nieuwe scooter genieten totdat je je rijbewijs gehaald hebt. 

Kan je een scooter verzekeren zonder rijbewijs? 

Een scooter kopen en op naam zetten zonder rijbewijs is dus mogelijk. Op het moment dat je een scooter hebt aangeschaft en op naam hebt gezet, kun je hiervoor een scooterverzekering afsluiten. In Nederland is het wettelijk verplicht om je scooter minimaal WA te verzekeren, of je nu een rijbewijs hebt of niet. Het is belangrijk om je scooter te verzekeren nadat je deze gekocht hebt. 

Als je je niet aan de wettelijke verzekeringsplicht voor jouw scooter houdt, kun je een boete krijgen. Wanneer je iemand anders op jouw scooter laat rijden, dan is het belangrijk dat deze persoon verzekerd is tegen schade. Bijvoorbeeld door omvallen of een aanrijding. Zelfs als niemand op de scooter rijdt en deze ongebruikt in de schuur staat, is het verplicht om deze te verzekeren. Als je zeker weet dat er langere tijd niet op de scooter gereden zal worden, is het ook mogelijk om deze te schorsen. Je scooter of brommer schorsen doe je bij de RDW. 

Heb je je scooter wel verzekerd, maar rijd je er toch op zonder rijbewijs? Of laat je een ander zonder rijbewijs op jouw scooter rijden? Weet dan dat jouw verzekering geen vergoeding uitkeert bij schade.  

Bereken je premie