Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de scooterverzekering

Ja, je kunt je scooterverzekering overzetten naar een nieuwe scooter. Dat kan gemakkelijk online via Mijn Univé. Maar let op: je moet je oude scooter verzekeren totdat deze niet meer op jouw naam staat.  

Ja, als je bij onze scooterverzekering kiest voor de dekking WA+ of All Risk dan ben je verzekerd tegen diefstal van je scooter. Je bent dan wel verplicht om je scooter altijd op slot te zetten met een ART goedgekeurd slot uit de categorie 3, 4 of 5.

Ja, ook als je zoon of dochter erop rijdt, blijft de scooterverzekering van kracht. Is er schade en staat je kind niet op de polis vermeld als bestuurder? Dan geldt er een extra eigen risico van € 1.000. Geef daarom de naam van je kind op als de bestuurder van de scooter, want dan geldt dit eigen risico niet. 

Ja, wanneer je een WA+ of een All Risk-scooterverzekering hebt afgesloten dan geldt er een eigen risico van € 100. 

Nee, Je kan je scooterverzekering niet overschrijven op iemand anders naam. Als je jouw scooter verkoopt, dan moet de nieuwe eigenaar zelf een verzekering afsluiten.

Ja, dat kan. Je krijgt een vrijwaringbewijs als je de scooter verkoopt en je het kenteken laat overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. De datum en de code op dit bewijs heb je nodig om de verzekering op te zeggen.

Bestuurt uw kind de scooter of snorscooter het meest, sluit dan de verzekering direct op naam van uw kind af. Staat de scooterverzekering op uw naam, maar de schade wordt veroorzaakt door uw kind? Dan geldt er een extra eigen risico van € 1.000,-. Gebruikt één van uw kinderen de scooter het meest, dan kunt u beter dat kind als bestuurder opgeven. Nog beter is het om de scooterverzekering dan op naam van uw kind te zetten.

Het is verstandig om een ART-goedgekeurd veiligheidsslot te kopen voor je scooter. Hoe meer sterren het slot heeft, hoe beter het beschermt tegen diefstal. Verzeker je je scooter WA+ of All Risk? De diefstaldekking in deze verzekeringen is alleen geldig als je je scooter beveiligt met een ART-goedgekeurd veiligheidsslot met minimaal 3 sterren. 

Lees meer

Ja, schade aan je scooter kun je gemakkelijk online melden. Dit kan via de app of door in te loggen op je Mijn Univé-account. 

Lees meer

Is je scooter kapot en kun je niet meer rijden? Dan kun je deze laten schorsen bij de RDW. Pas als je scooter geschorst is, mag je de verzekering opzeggen. Als je scooter niet is geschorst, moet deze verzekerd zijn. 

Lees meer 

e sluit een scooterverzekering voor een jaar af. Na dit jaar wordt hij automatisch verlengd met een jaar. Wil je je verzekering eerder opzeggen? Dat kan dagelijks, zonder opzegtermijn. 

Lees meer 

Ja, in Nederland is het wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor scooters en bromfietsen.  

Lees meer

Nee, dit mag niet. Opgevoerde scooters zijn niet verzekerd. Via onze scooterverzekering is de schade die je met een opgevoerde scooter veroorzaakt niet verzekerd.

Er zijn twee manieren om korting te krijgen op je scooterverzekering: 

  1. Je komt in aanmerking voor een collectieve verzekering, of 

  1. Je hebt meerdere soorten schadeverzekeringen, waardoor je pakketkorting krijgt 

Lees meer

Eigen risico is het bedrag wat je zelf betaalt als je een schade claimt. Voor onze scooterverzekering is het eigen risico € 100,-. Claim je een hoger bedrag en je bent verzekerd voor de schade, dan betalen wij het schadebedrag minus het eigen risico. 

Lees meer

De looptijd van onze scooterverzekering is één jaar. Als je de verzekering wil verlengen, dan hoef je niets te doen. Deze wordt na dit jaar automatisch verlengd met nog een jaar. Opzeggen van de verzekering kan dagelijks, zonder opzegtermijn. 

Lees meer

Als je scooter gestolen wordt, dan moet je eerst aangifte doen bij de politie. Vervolgens meld je de diefstal bij Stichting Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV), waarna je de diefstal aan Univé doorgeeft. Ben je verzekerd tegen diefstal? We betalen de schade als je scooter binnen 30 dagen gevonden wordt. Als je scooter niet binnen 30 dagen gevonden wordt, betalen we de schade op basis van total loss. 

Lees meer

Het is wettelijk verplicht om je scooter minimaal WA te verzekeren, ook als je deze in de winter niet gebruikt. Je mag je scooterverzekering alleen stopzetten als je scooter geschorst is door het RDW.   

Lees meer

Nee, met een onverzekerde scooter mag je niet rijden. Als je wordt aangehouden door de politie, krijg je een boete van € 450 (2023). Bovendien controleert de RDW alle geregistreerde bromfietsen en scooters op een (in Nederland verplichte) WA-verzekering. De boete vanuit het RDW is € 420 (2023). Deze boetes halen het echter niet bij de financiële gevolgen van een ongeval die jij met je onverzekerde scooter veroorzaakt.

Lees meer

Heb je een scooter of snorscooter op jouw naam verzekerd, maar gebruikt je kind deze het vaakst? Geef je kind dan op als bestuurder van de scooter of sluit dan de verzekering over op naam van je kind. Er geldt namelijk een extra eigen risico van € 1.000 als je kind jonger is dan 26 jaar en schade veroorzaakt, terwijl deze niet als bestuurder op de polis staat. 

Lees meer

Om de kans op diefstal van je scooter te verkleinen, is het verstandig om een ART-goedgekeurd veiligheidsslot (minimaal klasse 3) te gebruiken.

Lees meer