Ga naar inhoud

Hoe moet je een scooter overschrijven?

Wanneer je een scooter koopt, moet je deze eerst op naam zetten, dit heet de tenaamstelling. Maar ook als je een scooter verkoopt, is het belangrijk dat alles goed geregeld wordt. Daar hoort de scooter overschrijven ook bij. De overschrijfdatum is ook meteen de start- of einddatum van je scooterverzekering. Op deze pagina leggen we je uit hoe het scooter overschrijven in zijn werk gaat. Heb je een brommer? Lees hier meer over het overschrijven van je brommer

Een scooter op naam zetten

Om de tenaamstelling van de scooter te veranderen, ga je naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation, RDW-balie of een PostNL-locatie. Als je de scooter verkoopt, krijg je een vrijwaringsbewijs voor je scooter. Vanaf dat moment ben je niet meer verantwoordelijk voor eventuele schade of boetes van de scooter, want je bent niet meer de kentekenhouder. Wanneer je je scooter langere tijd niet gebruikt, kun je jouw scooter schorsen bij het RDW.

Je kunt een scooter laten overschrijven als je minimaal 16 jaar bent en in Nederland woont. De verkoper neemt de kentekenkaart en de volledige tenaamstellingscode mee. Dit kan ook het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) zijn, het overschrijvingsbewijs (deel 2, voor scooters van 1996  2004) of een kopie deel 3 (deze geldt voor scooters van 1995 en daarvoor). De koper moet een geldig legitimatiebewijs meenemen, dus een Nederlandse identiteitskaart, een paspoort of rijbewijs.

Kan een scooter overschrijven ook online?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kun je ook online het kenteken van de scooter overschrijven. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je beschikt over de kentekencard en de tenaamstellingscode van de scooter die je wilt overschrijven. Het is niet mogelijk om met een ‘papieren’ kentekenbewijs online de scooter over te schrijven. 
  • Je bent in het bezit van een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs (uitgegeven na 14 november 2014) of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
  • Je hebt een mobiele telefoon bij de hand met Android versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13 of hoger. De ingebouwde NFC chiplezer kan een identiteitscheck uitvoeren.

Na de eenmalige identiteitscheck met je identiteitsbewijs en de DigiD-app kun je de scooter overschrijven via de site van de RDW.

Wat kost een scooter overschrijven?

Na het overschrijven van het kenteken op jouw naam ontvang je een tenaamstellingsverslag en de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Dit is het bewijs jij de eigenaar van de scooter bent.

Wil je de scooter overschrijven, dan bedragen de kosten € 12,50 (2024).

Je ontvangt ook een vrijwaringsbewijs. Dit geef je aan de vorige eigenaar zodat de verkoper kan aantonen dat de scooter niet meer van hem is.

Zodra de scooter op jouw naam staat, ben je verantwoordelijk vooor de scooter en moet je ervoor zorgen dat de scooter verzekerd is.

Scooterverzekering afsluiten

Direct een scooterverzekering afsluiten? Bereken in enkele minuten je premie of sluit direct een verzekering af. 

Bereken je premie of sluit nu af