Ga naar inhoud

Scooter overschrijven

Wanneer u een scooter koopt, moet u deze eerst op naam zetten, dit heet de tenaamstelling. Maar ook als u een scooter verkoopt, is het belangrijk dat alles goed geregeld wordt. Daar hoort de scooter overschrijven ook bij. De overschrijfdatum is ook meteen de start- of einddatum van uw scooterverzekering. Op deze pagina leggen we u uit hoe het kenteken overschrijven precies werkt.

Een scooter op naam zetten

Om de tenaamstelling van de scooter te veranderen, gaat u naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation, RDW-balie of een PostNL-locatie. Als u de scooter verkoopt, krijgt u een vrijwaringsbewijs. Vanaf dat moment bent u niet meer verantwoordelijk voor eventuele schade of boetes van de scooter, want u bent niet meer de kentekenhouder. Wanneer u uw scooter langere tijd niet gebruikt, kunt u uw scooter schorsen bij het RDW.

U kunt een scooter laten overschrijven als u minimaal 16 jaar bent en in Nederland woont. De verkoper neemt de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode mee. Dit kan ook het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) zijn, het overschrijvingsbewijs (deel 2, voor scooters van 1996 t/m 2004) of een kopie deel 3 (deze geldt voor scooters van 1995 en daarvoor). De koper moet een geldig legitimatiebewijs meenemen, dus een Nederlandse identiteitskaart, een paspoort of rijbewijs.

Kan een scooter overschrijven ook online?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kunt u ook online het kenteken van de scooter overschrijven. Dit zijn de voorwaarden:

  • U beschikt over de kentekencard en de tenaamstellingscode van de scooter die u wilt overschrijven. Het is niet mogelijk om met een ‘papieren’ kentekenbewijs online de scooter over te schrijven. 
  • U bent in het bezit van een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs (uitgegeven na 14 november 2014) of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
  • U heeft een mobiele telefoon bij de hand met Android versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13 of hoger. De ingebouwde NFC chiplezer kan een identiteitscheck uitvoeren.

Na de eenmalige identiteitscheck met uw identiteitsbewijs en de DigiD-app kunt u de scooter overschrijven via de site van de RDW.

Wat kost een scooter overschrijven?

Na het overschrijven van het kenteken op uw naam ontvangt u een tenaamstellingsverslag en de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Dit is het bewijs dat de scooter van u is.

Wilt u de scooter overschrijven, dan bedragen de kosten € 11,40 (2023).

U ontvangt ook een vrijwaringsbewijs. Dit geeft u aan de vorige eigenaar zodat de verkoper kan aantonen dat de scooter niet meer van hem is.

Zodra de scooter op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor het voertuig en moet u er voor zorgen dat de scooter verzekerd is.