Ga naar inhoud

Brommer schorsen

Heb jij thuis een brommer staan die je langere tijd niet meer gaat gebruiken? Dan is het schorsen van je brommer bij de RDW een optie. Bij het schorsen van je brommer hoef je je niet te houden aan de WA-verzekeringsplicht en hoef je geen kosten te betalen voor een bromfietsverzekering. 

Het schorsen van jouw brommer 

Als je van plan bent om jouw brommer een tijdje niet te gebruiken, kun je ervoor kiezen om de brommer te laten schorsen. Je kunt dit doen voor 1, 2 of 3 jaar. Wanneer je je brommer laat schorsen bij de RDW, mag je niet meer met jouw brommer op de openbare weg rijden of parkeren. Je verzekeringsplicht vervalt na schorsing, waardoor je niet meer verzekerd bent. Dit moet je wel zelf melden bij je verzekeraar: jouw bromfietsverzekering stopt niet automatisch als je de brommer geschorst hebt. Hiervoor moet je bewijs van schorsing aanleveren.  

Bromfietsverzekering opzeggen

Documenten schorsen brommer 

Het schorsen van je brommer kan op twee manieren: dit kan online of via een kentekenloket. Wanneer je je brommer online wilt laten schorsen, is het wel vereist dat de brommer op jouw naam staat. Alleen met jouw eigen DigiD kun je de brommer online laten schorsen. Je kunt jouw brommer ook bij een loket laten schorsen. Bijvoorbeeld een PostNL-kentekenloket of een door de RDW erkend kentekenloket. Of bij een Univé-winkel bij jou in de buurt, als dit een kentekenloket is. Bij zo'n kentekenloket kun je ook terecht om bijvoorbeeld je brommer te laten overschrijven. Je moet wel de juiste documenten meenemen naar het loket. Het gaat om de volgende documenten: 

  • Een geldig Nederlands legitimatiebewijs 

  • De kentekencard  

  • De tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs 

Kosten schorsen brommer 2024 

De kosten voor de schorsing van jouw brommer zijn afhankelijk van de duur van de schorsing. Je kunt jouw brommer voor 1, 2 of 3 jaar laten schorsen. De bijbehorende kosten hiervoor zijn (2024): 

  • Schorsing voor 1 jaar: €13,40

  • Schorsing voor 2 jaar: €26,80

  • Schorsing voor 3 Jaar: €40,20

Schorsen opheffen  

Wanneer je de schorsing van jouw brommer vroegtijdig wilt opheffen, kun je dit weer op twee manieren regelen. Dit kan online of bij een kentekenloket. Aan het stopzetten van de schorsing zijn geen kosten verbonden en de opheffing gaat direct in. Je moet er dan wel aan denken dat je opnieuw een bromfietsverzekering afsluit. Als de schorsing van je brommer is opgeheven, geldt de WA-verzekeringsplicht namelijk weer. Voordat je de openbare weg op mag met jouw brommer, moet je dus eerst een nieuwe brommerverzekering afsluiten

Veilig de weg op met Univé 

Heb je nog vragen over het schorsen van jouw brommer? Of hoe het zit met jouw bromfietsverzekering wanneer je je brommer schorst? Neem dan contact met op onze klantenservice. We helpen je hier graag verder. Samen veilig de weg op met Univé. Op zoek naar informatie voor je scooter? Lees hier meer over het schorsen van je scooter