Ga naar inhoud

Kosten aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Ga je een huis kopen en wil je goed beslagen ten ijs komen? Dan kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Maar wat kost een aankoopmakelaar nu eigenlijk en wat is het verschil met een verkoopmakelaar? Op deze pagina leggen we de verschillen en de bijbehorende kosten graag aan je uit.

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een huis. Hij (of zij) komt op voor jouw belangen als koper van een huis. Zo gaat hij mee naar bezichtigingen, voert namens jou de onderhandelingen tijdens het aankoopproces en checkt of de verkoopakte in orde is. 

Je betaalt vervolgens een vergoeding aan de aankoopmakelaar voor zijn werkzaamheden. Meestal is dit in de vorm van een courtage: een bepaald percentage van de uiteindelijke vraagprijs van het huis. Maar je kunt ook vooraf een vast bedrag afspreken. Dit is vaak ook afhankelijk van de werkzaamheden die de makelaar voor je gaat verrichten.

Kosten aankoopmakelaar

Elke makelaar bepaalt zelf zijn tarieven. Het is dus altijd verstandig om vooraf meerdere makelaars om een offerte te vragen. Gemiddeld ligt de makelaarscourtage tussen de 1% en 2% van de vraagprijs van de woning. Kijk bij je zoektocht overigens verder dan alleen naar het percentage. Check ook welke werkzaamheden de aankoopmakelaar voor dat percentage zal verrichten. 

Wil je vooraf het liefst direct duidelijkheid over de prijs? Spreek dan met de aankoopmakelaar een vast bedrag af. Qua kosten bij een volledige begeleiding moet je dan denken aan gemiddeld €3.000 tot €5.000. Bedenk wel dat je bij een vraagprijs van onder de €300.000 bij een makelaarscourtage van 1% natuurlijk goedkoper uit bent. 

Let op: De kosten voor een makelaar (zowel een aankoopmakelaar als een verkoopmakelaar) zijn helaas niet aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.

Tips bij het kiezen van een aankoopmakelaar

Maak gebruik van de volgende tips bij je zoektocht naar een geschikte aankoopmakelaar:

  • Zorg dat de (prijs)afspraken vooraf goed worden vastgelegd. Zo kan er achteraf nooit discussie bestaan over de kosten en de bijbehorende dienstverlening.
  • De genoemde prijzen op deze pagina zijn allemaal indicaties en gemiddelden. Het is altijd verstandig om op websites van bijvoorbeeld branche-overkoepelende sites te kijken om de prijzen en dienstverlening van de verschillende makelaars goed met elkaar te vergelijken.
  • Zijn de prijzen voor jou alsnog te hoog? Misschien dat een internetmakelaar dan een geschikte oplossing is. Je voert dan zelf een aantal taken uit waardoor de kosten uiteindelijk lager uitkomen.

Verschil met een verkoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is uiteraard iets anders dan een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar schakel je namelijk in als je je eigen huis wilt gaan verkopen. Hij of zij regelt dan de foto’s, de plaatsing op een verkoopsite als Funda, de bezichtigingen en de onderhandelingen met de potentiële kopers van je huis.
Er zijn verschillende verkoopmakelaars die een opstarttarief hanteren. Dat is voor o.a. de advertentiekosten om je huis onder de aandacht te krijgen. Daarnaast rekenen zij een courtage, wat gemiddeld uitkomt op een bedrag van tussen de 1% en 2% van de aankoopprijs, inclusief btw.

Wil je meer weten over de kosten van een aankoopmakelaar of een verkoopmakelaar? Of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank