Ga naar inhoud

Opstalverzekering en hypotheek

Heb je een koopwoning met een hypotheek? Dan ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wat dat precies is? Op deze pagina leggen we het graag aan je uit.

Wat houdt een opstalverzekering in?

Een opstalverzekering is een verzekering tegen schade aan een woning (en dus niet aan de inboedel). Met een opstalverzekering verzeker je je huis (en alles wat eraan vastzit) tegen schade die is ontstaan door brand, storm en inbraak. Vaak kun je ook nog meer schadeoorzaken verzekeren. Je bent altijd verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als er op je huis een hypotheek rust. Een andere naam voor een opstalverzekering is een woonhuisverzekering.

Het huis en alle onderdelen die daar aan vastzitten en je niet mee kunt nemen zonder te slopen, wordt de opstal genoemd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schuur, leidingen, schuttingen of zonnepanelen. De basis voor het verzekerde bedrag is meestal de herbouwwaarde van je huis. De herbouwwaarde omvat alle kosten die nodig zijn om het verzekerde object weer in dezelfde staat te herbouwen.

Opstalverzekering bij een appartement 

Woon je in een appartement? Dan hoef je als eigenaar geen opstalverzekering af te sluiten. De Vereniging van Eigenaren (VvE) doet dat namelijk al voor het hele appartementengebouw. Je kunt wel voor sommige zaken in je appartement, zoals een dure keuken, extra dekking afsluiten.

Verschil opstalverzekering en inboedelverzekering

Een opstalverzekering verzekert je tegen schade aan je huis en alles wat ‘spijker- en nagelvast’ zit. Een inboedelverzekering daarentegen vergoedt de schade aan de inboedel. Dat houdt in alle zaken in en om je huis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meubels of je kleding. Beide  verzekeringen vergoeden schade die ontstaan is door brand, storm en inbraak. Ze vullen elkaar aan en zijn onmisbaar. Overigens is een inboedelverzekering niet verplicht om af te sluiten.

Wil je nog meer weten over de inboedelverzekering of krijg je graag hypotheekadvies voor jouw situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank