Ga naar inhoud

Is een appartement kopen anders dan een huis kopen?

Bij het maken van een afweging of uw nieuwe huis een appartement of een eengezinswoning gaat worden zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij vertellen u hier graag meer over.

Verschil 1: de indeling

Appartementen zijn vrijwel altijd gelijkvloers, dus zonder trappen. Huizen kunnen ook zeker gelijkvloers zijn (denk bijvoorbeeld aan een bungalow), maar bij een gemiddelde eengezinswoning denken we toch aan meerdere verdiepingen.

Ook mag u verwachten dat een huis een grotere woonoppervlakte heeft dan een appartement. Al ligt dat uiteraard altijd aan welk appartement of welk huis u koopt. Een penthouse is bijvoorbeeld vaak zeer ruim.

Verschil 2: de prijs

Meestal is een huis duurder dan een appartement, ook doordat het groter is. Maar dat is wel afhankelijk van de locatie waar u de woning koopt. Een appartement in de Randstad is veelal duurder dan een eengezinswoning in een dorp op het platteland.

Goed om te weten: voor het berekenen van uw hypotheek maakt het niet uit of u een appartement of huis wilt kopen.

Verschil 3: het eigendom

Bij een huis koopt u meestal de woning inclusief de grond waar die op staat. In sommige gevallen is er sprake van erfpacht en mag u de grond alleen gebruiken. Maar bij een appartement werkt het anders. U koopt dan immers geen grondgebonden woning of het complete gebouw, maar alleen het recht om een deel van dat gebouw te gebruiken (uw appartement en eventueel een parkeerplaats en/of berging). Dit heet een appartementsrecht.

Samen met de andere appartementseigenaren bent u eigenaar van het appartementsgebouw, inclusief de ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik.  

Verschil 4: de buren

Veelal heeft u in een appartementencomplex meer buren om u heen, dan wanneer u in een eengezinswoning woont. Afhankelijk van het aantal appartementen zal er sprake zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Wanneer u een appartement koopt, wordt u tevens lid van de VvE. Een belangrijk verschil is dat u bij de koop van een appartement verplicht lid wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

De VvE regelt het onderhoud en andere gezamenlijke zaken in het appartementsgebouw. De VvE regelt daarnaast ook de verzekering van het gehele appartementencomplex. Deze opstalverzekering sluit u dus niet meer zelf af als eigenaar van het appartement. Hiervoor betaalt u meestal maandelijkse servicekosten. U bent ook echt samen verantwoordelijk.

Meer weten over een hypotheek voor een appartement of huis?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat er mogelijk is in uw specifieke situatie. Of u nu een huis of een appartement wilt kopen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.