Ga naar inhoud

WOZ-waarde: zo zit het

Heb je een brief van de gemeente gekregen met daarop je nieuwe WOZ-waarde? Dit bedrag is de basis voor de gemeentelijke belastingen. Wij leggen je graag uit wat de achtergrond van deze methode is en hoe het bedrag wordt berekend.

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Je krijgt dus in 2024 de WOZ-waarde met 1 januari 2023 als peildatum. Het geschatte bedrag blijft een jaar geldig en wordt gebruikt voor het heffen van belastingen in de gemeente.

De term WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. In deze wet is vastgelegd hoe de waardebepaling van woonhuizen en andere gebouwen in Nederland moet plaatsvinden. 

Hoe wordt WOZ-waarde bepaald?

De gemeente waarin je woont, vergelijkt woningen met andere woningen die recent zijn verkocht. Zo wordt een taxatie gemaakt van de WOZ-waarde. Met een computermodel wordt een groot aantal woningen tegelijk vergeleken en getaxeerd. Het hele jaar door worden de verkoopprijzen van woningen geanalyseerd en worden de geregistreerde kenmerken van de woningen actueel gehouden.

De WOZ-waarde wordt niet zomaar bepaald. Nadat het computermodel een taxatie heeft gemaakt, worden de WOZ-waarden door medewerkers uitgebreid gecontroleerd en waar nodig aangepast. Er gelden bovendien bepaalde kwaliteitseisen voor het taxeren. De Waarderingskamer is een zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ-taxaties door gemeenten.

Je WOZ-waarde opvragen: het WOZ-waardeloket

Als je wilt weten voor welk bedrag je woning getaxeerd is, kun je de WOZ-waarde opvragen bij het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Hier kun je niet alleen de geschatte waarde van je eigen woning inzien, maar ook die van andere woningen. Inclusief peildatum, WOZ-gegevens, het objectnummer en andere woningkenmerken.

Bezwaar maken tegen de WOZ

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de WOZ-waarde die je gemeente heeft bepaald voor je woning. Misschien is deze gebaseerd op onjuiste gegevens of ben je van mening dat het bedrag aan de verkeerde kant van de bandbreedte zit. In dat geval kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Op het aanslagbiljet of op de website van je gemeente kun je lezen hoe je bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde die de gemeente bepaald heeft. Het kan ook zijn dat er een samenwerkingsverband is dat voor jouw gemeente de taxaties verzorgt. In dat geval kun je toelichting vinden over bezwaar maken op de site van deze partij.

Benieuwd op welke WOZ-waarde je kunt rekenen?

Onze specialisten vertellen je graag meer als het duidelijk is welke woning je graag wilt kopen. De hypotheekadviseurs (en Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen) van Univé bieden je hypotheekadvies op maat. Een hogere WOZ-waarde kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je een lagere rente betaalt voor je hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank