Ga naar inhoud

Doorhalen hypotheek

Los je je volledige hypotheek af bij je geldverstrekker? Dan kun je de hypothecaire inschrijving van deze hypotheek laten doorhalen of, met een moeilijker woord, royeren. Je doet dat via de notaris bij het Kadaster. Ook bij het oversluiten naar een andere geldverstrekker moet je de hypotheek laten doorhalen. Hetzelfde geldt voor de verkoop van je huis: ook dan wordt je hypotheekinschrijving doorgehaald.

Hypotheekakte bij nieuwe woning

Koop je een nieuwe woning, dan moet je helemaal aan het einde van het aankooptraject naar de notaris. Die stelt namelijk de hypotheekakte op. Daarnaast regelt de notaris dat de hypotheekakte wordt ingeschreven bij het Kadaster.

Wat doet het Kadaster?

Het Kadaster houdt continu bij welke woning op welke naam staat. Daarnaast houden ze daar ook bij of er een hypotheek op een huis rust. En bij welke geldverstrekker die hypotheek is afgesloten. Verkoop je je woning? Of heb je de hypotheek volledig afgelost en wil je geen inschrijving meer? Dan moet de hypotheek uit het Kadaster gehaald worden. De notaris maakt in zo’n geval een royementsakte op. Dit zorgt ervoor dat de registratie van je hypotheek bij het Kadaster ongedaan wordt gemaakt.

Is een hypotheek doorhalen verplicht?

Meestal is het doorhalen van een hypotheek verplicht. Bijvoorbeeld als je je huis verkoopt of je hypotheek oversluit naar een nieuwe geldverstrekker. Los je de hypotheek volledig af maar blijf je zelf nog wel in het huis wonen? Dan is het doorhalen van je hypotheek niet verplicht. Maar het kan wel verstandig zijn om dit toch te doen.

Voordelen zelf royeren

Ook al is het geen verplichting als je in je huis blijft wonen na het volledig aflossen van de hypotheek, het levert je wel een aantal voordelen op:

  • Stel dat je in de toekomst gaat verhuizen, dan moet de hypotheek alsnog doorgehaald worden. Alleen mag dan de verkopende partij de notaris (en dus ook de daarmee gepaard gaande kosten) kiezen. Als je het zelf nu regelt, kun je op zoek naar een goedkoper alternatief.
  • Ook bespaar je tijd bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Vaak neemt de bank pas een aanvraag in behandeling als de oude hypotheek doorgehaald is.

Nadeel royeren

Het nadeel van vrijwillig royeren is dat je in de toekomst een nieuwe hypotheekakte, met notariskosten, moet laten maken. Bijvoorbeeld als je overwaarde wilt opnemen.

Kosten hypotheek doorhalen

Aan het royeren van een hypotheek zijn kosten verbonden. Het is afhankelijk van je keuze voor een notaris hoe hoog de precieze kosten zijn. Reken op doorhalingskosten (de kosten voor het royeren van de hypotheekakte) van zo’n 100 tot 500 euro. Deze kosten zijn gelukkig wel fiscaal aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.

Meer weten over het doorhalen van je hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Je krijgt dan deskundig hypotheekadvies. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank