Doorhalen hypotheek
Lost u uw volledige hypotheek af bij uw geldverstrekker? Dan kunt u de hypothecaire inschrijving van deze hypotheek laten doorhalen of, met een moeilijker woord, royeren. U doet dat via de notaris bij het Kadaster. Ook bij het oversluiten naar een andere geldverstrekker moet u de hypotheek laten doorhalen. Hetzelfde geldt voor de verkoop van uw huis: ook dan wordt uw hypotheekinschrijving doorgehaald.
Hypotheekakte bij nieuwe woning
Koopt u een nieuwe woning, dan moet u helemaal aan het einde van het aankooptraject naar de notaris. Die stelt namelijk de hypotheekakte op. Daarnaast regelt de notaris dat de hypotheekakte wordt ingeschreven bij het Kadaster.
Wat doet het Kadaster?
Het Kadaster houdt continu bij welke woning op welke naam staat. Daarnaast houden ze daar ook bij of er een hypotheek op een huis rust. En bij welke geldverstrekker die hypotheek is afgesloten. Verkoopt u uw woning? Of heeft u de hypotheek volledig afgelost en wilt u geen inschrijving meer? Dan moet de hypotheek uit het Kadaster gehaald worden. De notaris maakt in zo’n geval een royementsakte op. Dit zorgt ervoor dat de registratie van uw hypotheek bij het Kadaster ongedaan wordt gemaakt.
Is een hypotheek doorhalen verplicht?
Meestal is het doorhalen van een hypotheek verplicht. Bijvoorbeeld als u uw huis verkoopt of uw hypotheek oversluit naar een nieuwe geldverstrekker. Lost u de hypotheek volledig af maar blijft u zelf nog wel in het huis wonen? Dan is het doorhalen van uw hypotheek niet verplicht. Maar het kan wel verstandig zijn om dit toch te doen.
Voordelen zelf royeren
Ook al is het geen verplichting als u in uw huis blijft wonen na het volledig aflossen van de hypotheek, het levert u wel een aantal voordelen op:
- Stel dat u in de toekomst gaat verhuizen, dan moet de hypotheek alsnog doorgehaald worden. Alleen mag dan de verkopende partij de notaris (en dus ook de daarmee gepaard gaande kosten) kiezen. Als u het zelf nu regelt, kunt u op zoek naar een goedkoper alternatief.
- Ook bespaart u tijd bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Vaak neemt de bank pas een aanvraag in behandeling als de oude hypotheek doorgehaald is.
Nadeel royeren
Het nadeel van vrijwillig royeren is dat u in de toekomst een nieuwe hypotheekakte, met notariskosten, moet laten maken. Bijvoorbeeld als u overwaarde wilt opnemen.
Kosten hypotheek doorhalen
Aan het royeren van een hypotheek zijn kosten verbonden. Het is afhankelijk van uw keuze voor een notaris hoe hoog de precieze kosten zijn. Reken op doorhalingskosten (de kosten voor het royeren van de hypotheekakte) van zo’n 100 tot 500 euro. Deze kosten zijn gelukkig wel fiscaal aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting.
Meer weten over het doorhalen van uw hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.