Ga naar inhoud

Wat is een snorscooter?

Snorscooter, bromfiets of snorfiets: het zijn termen die soms door elkaar gebruikt worden. Deze voertuigen lijken op elkaar, maar zijn ze echt hetzelfde? Aan welke criteria moeten deze verschillende voertuigen voldoen om een bepaalde naam te dragen? En wat is een snorscooter eigenlijk precies? Univé legt het je haarfijn uit. 

Is mijn voertuig een snorscooter, bromfiets of snorfiets? 

Met de verschillende definities kun je twijfelen over wat jouw voertuig nu precies is. Het is hierbij handig om eerst te weten dat 'scooter’ een modelnaam is waar verschillende types voertuigen onder vallen. De definitie van een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine en brede wielen. Hieronder vallen dus brommers, scooters, snorscooters en snorfietsen. Ook motorfietsen behoren tot de categorie scooter. 

Is er verschil tussen snorscooters en bromscooters? 

Snorscooters en bromscooters vallen dus beide onder de definitie van een scooter. Maar zijn er ook verschillen? Ja: ten eerste mag en kun je met een bromscooter harder rijden dan met een snorfiets of snorscooter. Een snorscooter is gebonden aan een maximale snelheid van 25 km/u. Voor een bromfiets of bromscooter is de maximumsnelheid 45 km/u. Hoewel een snorscooter erop gebouwd is om maximaal 25 km/u te rijden, worden snorscooters soms ook opgevoerd om harder te kunnen rijden.  

Een ander verschil tussen de snorscooter en de bromscooter is de kentekenplaat. Op een snorscooter zit een blauwe kentekenplaat: bij een bromfiets is deze geel. Een overeenkomst is dan weer de helmplicht. Zowel op een snorfiets als op een bromfiets is een helm verplicht. Deze helmplicht geldt ook voor motorfietsen.  

Wanneer mag ik een snorscooter of brommer besturen? 

Om op een snorscooter of brommer te mogen rijden heb je een AM-rijbewijs nodig. Als je al een motorrijbewijs (rijbewijs A) of autorijbewijs (rijbewijs B) hebt, hoef je niet apart een AM-rijbewijs te halen. Dit is dan namelijk al automatisch op je rijbewijs bijgeschreven. Als je geen rijbewijs hebt, mag je geen snorscooter of brommer besturen. 

Naast de rijbewijsplicht geldt er ook een minimumleeftijd voor het besturen van deze voertuigen. Je moet minstens 16 jaar of ouder zijn om te rijden op een snorscooter of brommer. Onder de leeftijd van 16 jaar is het dus niet toegestaan om deze voertuigen te besturen. 

Snorscooter en bromfiets verzekeren 

Voor zowel en snorscooter als een bromfiets moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Dit is in Nederland wettelijk verplicht. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen schade die je met je voertuig toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld door een aanrijding. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere WA+ of All Risk verzekering, waarmee schade aan jouw eigen voertuig verzekerd is.  

Bekijk onze scooterverzekeringenBekijk onze bromfietsverzekeringen

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over je snorscooter of bromfiets, bijvoorbeeld hoe het zit met het verzekeren van het voertuig? Hiervoor kun je contact opnemen met onze Klantenservice. Wij helpen je graag verder.