Ga naar inhoud

Wat is een bromfiets?

Een bromfiets is een tweewieler met daarin een motor, waarmee je tot 45 kilometer per uur kunt rijden. Een bromfiets wordt ook wel brommer genoemd. Er zijn een aantal regels verbonden aan het gebruik van een bromfiets. Zo moet je om een bromfiets te besturen minimaal 16 jaar zijn en is het verplicht om een helm te dragen. Voor het besturen van een bromfiets heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Deze kun je halen vanaf 16 jaar. Mocht je al een autorijbewijs hebben, dan wordt het bromfietsrijbewijs automatisch bijgeschreven. Daarnaast kun je een bromfiets herkennen aan een gele bromfietskentekenplaat. Met een bromfiets is het verplicht om op het fiets/bromfietspad te rijden of, als deze niet aanwezig is, op de rijbaan. Het is niet toegestaan om op het fietspad te rijden.  

Naast de bromfiets, is er de scooter en een snorfiets. Wij leggen kort uit wat de verschillen zijn. 

Snorfiets kenmerken

Een snorfiets is ook een tweewieler met een motor, alleen gaat een snorfiets niet harder dan 25 kilometer per uur. De snelheid is dan ook het grootste verschil vergeleken met een bromfiets. Daarnaast heeft een snorfiets een blauwe kentekenplaat. Ook voor een snorfiets geldt dat je een bromfietsrijbewijs nodig hebt om deze te besturen. Het is op een snorfiets verplicht om een helm te dragen. Dit was in het verleden niet het geval, maar sinds 1 januari 2023 is het verplicht. Om de veiligheid van de bestuurder en passagier te waarborgen en ernstig hoofdletsel te voorkomen. Vaak wordt het voertuig een snorscooter genoemd als een snorfiets het uiterlijk van een scooter heeft. Hierbij geldt wel dat de maximumsnelheid 25 kilometer per uur is. 

Scooter kenmerken

Een scooter is net zoals een bromfiets en snorfiets een tweewieler met motor, maar met een eigen speciaal uiterlijk. Bijzonder is dat je je voeten naast elkaar, tussen het zadel en het stuur kunt zetten. Zoals op onderstaande afbeelding. De scooter is echter een verzamelnaam voor alle tweewielers die hieraan voldoen, een scooter kan een bromfiets, snorfiets, maar ook een motorfiets zijn. Toch hebben ze wel verschillende eigenschappen, zoals je hierboven kunt lezen hebben een bromfiets en snorfiets verschillende eigenschappen, maar ook een motor heeft aparte eigenschappen. Lees hier meer over de motor.

scooterverzekering

Verschil tussen bromfiets en snorfiets? 

Er zijn twee grote verschillen tussen een bromfiets en snorfiets. Het eerste verschil is de snelheid, een snorfiets mag niet harder dan 25 km/u en een bromfiets mag niet harder dan 45 km/u. Daarnaast kun je een snorfiets herkennen aan een blauwe kentekenplaat. De bromfiets heeft een gele kentekenplaat. Binnen de bebouwde kom mag je met een bromfiets niet op het fietspad, met een snorfiets mag je wel op het fietspad, omdat de snelheid hiervan een stuk lager ligt. Buiten de bebouwde kom mag je wel met je bromfiets op het fiets/bromfietspad. Voor zowel de bromfiets als snorfiets geldt; is er geen fiets/bromfietspad aanwezig? Dan mag je op de rijbaan.  

Is een scooter een bromfiets? 

Een scooter is een speciaal model tweewieler. Een scooter kan dus een bromfiets zijn, als hij voldoet aan de kenmerken van een bromfiets, zoals hierboven omschreven. Echter is de scooter een verzamelnaam. Een scooter kan ook een snorfiets (snorscooter) zijn of een motor. De scooter is wettelijk geen apart voertuig.  

Ben je nog op zoek naar een passende verzekering voor jouw snorfiets, brommer of scooter? Bereken dan online je premie en sluit binnen 4 minuten een verzekering af. 

Bereken je premie of sluit nu af

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Anna Bruinsma, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Roelof van den Berg.