Ga naar inhoud

Een vrijwaringsbewijs voor je scooter

Als je je scooter verkoopt, moet je hiervoor een vrijwaringsbewijs aanvragen. Een vrijwaringsbewijs voor je scooter is een bewijs dat de scooter niet meer van jou is. Je krijgt dit bewijs als je je scooter verkoopt of laat slopen. Wat dit betekent en hoe je een vrijwaringsbewijs voor je scooter kunt aanvragen, lees je op deze pagina. 

Wat is een vrijwaringsbewijs? 

Een vrijwaringsbewijs is een bewijs dat het kenteken van de scooter niet meer op jouw naam staat. Je bent, als je een vrijwaringsbewijs krijgt, dus officieel geen eigenaar meer van de scooter. Dat betekent dat je ook geen verplichtingen meer hebt voor de scooter. Je bent bijvoorbeeld niet meer verantwoordelijk voor het verzekeren ervan. Ook kun je niet verantwoordelijk worden gehouden als de nieuwe eigenaar een bekeuring krijgt met de scooter.

Een vrijwaringsbewijs voor je scooter aanvragen 

Hoe je een vrijwaringsbewijs voor je scooter krijgt, hangt ervan af of je hem verkoopt of laat slopen. Lees hieronder hoe het in beide situaties werkt. 

Als je je scooter verkoopt, moet het kenteken overgeschreven worden op de naam van de koper. Verkoop je je scooter aan een particulier? Dan regel je het overschrijven samen met de koper bij een kentekenloket of bij een balie of keuringsstation van de RDW. Het is ook mogelijk om dit online te regelen via DigiD. Hiervoor heb je de kentekencard en tenaamstellingscode van de scooter nodig. Ook heb je een geldig Nederlands identiteitsbewijs met chip en een telefoon met een NFC-chiplezer nodig.  

Voorkoop je je scooter aan een bedrijf? Als dit een RDW-erkend bedrijf is, krijg je van het bedrijf je vrijwaringsbewijs mee. Je hoeft hiervoor zelf alleen het kentekenbewijs mee te nemen bij de verkoop. Een RDW-erkend bedrijf om je scooter aan te verkopen vind je via de RDW-locatiewijzer

Wanneer het kentekenbewijs op naam van de nieuwe koper staat, worden een tenaamstellingsverslag en een vrijwaringsbewijs afgegeven.  

Is je scooter oud of kapot en laat je deze slopen? Of is hij total loss en daarom niet meer bruikbaar? Ook dan krijg je een vrijwaringsbewijs. Je krijgt dit bewijs als je de scooter laat slopen bij een RDW-erkend sloopbedrijf. Zo’n bedrijf vind je gemakkelijk bij jou in de buurt met de RDW-locatiewijzer. Je krijgt je vrijwaringsbewijs dan van dit sloopbedrijf. 

Je scooterverzekering opzeggen 

Als je een vrijwaringsbewijs voor je scooter hebt, stopt je scooterverzekering niet automatisch. Deze moet je zelf stopzetten als je je scooter verkoopt of laat slopen. Als je een scooterverzekering bij Univé had, regel je dit gemakkelijk online via Mijn Univé of de Univé App. Houd daarbij je vrijwaringsbewijs bij de hand. 

Het is niet mogelijk om je scooterverzekering over te dragen aan de nieuwe koper. Omdat de premie van een scooterverzekering onder meer afhangt van de leeftijd en woonplaats van de eigenaar, is deze niet zomaar overdraagbaar.