Ga naar inhoud

Hoe werkt het verkopen van je scooter?

Wil je jouw scooter verkopen, bijvoorbeeld omdat je er niet meer op rijdt of omdat je een ander voertuig zoals een auto hebt gekocht? Dan is het handig om je van tevoren goed te informeren over de mogelijkheden. Want wat komt er eigenlijk kijken bij het verkopen van een scooter? Kunt je deze alleen aan een particulier doorverkopen, of kun je je scooter ook (terug)verkopen aan een scooterdealer? Univé legt je graag uit wat de mogelijkheden zijn en vertelt wat je nodig heeft bij het verkopen van jouw voertuig. 

Scooter verkopen: aan wie? 

Wanneer je je scooter wilt verkopen, is het goed om eerst voor jezelf te bedenken aan wie. Wil je je scooter (terug)verkopen aan een scooterdealer? Of verhandel je je scooter liever aan een particulier, bijvoorbeeld een familielid of een vriend? Beide opties pak je op verschillende manieren aan. Hoe? Dat zetten we voor je op een rij. 

Het is mogelijk om je scooter (terug) te verkopen aan een dealer. Deze kan jouw scooter dan nog als tweedehands exemplaar verkopen. Dit kun je doen bij de scooterdealer waar je jouw scooter hebt gekocht, maar ook bij een andere als je dat wilt. Dit is handig als jouw oude scooterzaak bijvoorbeeld gesloten is, of je sinds de aankoop van de scooter bent verhuisd. 

Naast je scooter verkopen aan een dealer heb je ook de optie om deze te verkopen aan een particulier. Dit kan een kennis zijn, zoals een vriend of familielid. Maar het is ook mogelijk om jouw scooter aan een ander te verkopen, bijvoorbeeld via een verkoopwebsite. Hiermee vind je gemakkelijk online een geschikte koper voor jouw scooter. Ook is het mogelijk om je scooter te koop aan te bieden via sociale media. Zo kun je via jouw eigen netwerk een nieuwe koper vinden. 

Wat heb je nodig bij het verkopen van je scooter?

Bij het verkopen van een scooter komt een aantal dingen kijken. Naast het vinden van een geschikte koper moet je ook regelen dat je de scooter overschrijft. Zo komt het kenteken van de scooter op de naam van de nieuwe koper te staan. Ook de verplichtingen voor het voertuig, zoals de scooterverzekering en het betalen van eventuele boetes, komen dan bij de nieuwe koper te liggen.  

Voor het overschrijven van de scooter naar de nieuwe eigenaar heb je wel de juiste documentatie nodig. Dit zijn de volgende documenten:

  • Het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) 

  • Het overschrijvingsbewijs of kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode 

  • Een geldig legitimatiebewijs 

Jij hebt zelf, als verkoper van het voertuig, een vrijwaringsbewijs nodig na de verkoop. Hiermee ben je officieel vrijgesteld van de voertuigverplichtingen voor de scooter. Je moet wel nog bij jouw verzekeraar melden dat de scooter verkocht is en de verzekering opzeggen. Zo worden kosten voor de verzekering niet meer van jouw rekening afgeschreven. 

Waar regel ik de overschrijving van mijn scooter? 

Nu je weet wat je nodig hebt voor het verkopen van een scooter, is het ook handig om te weten waar je dit kunt regelen. Je kunt jouw scooter laten overschrijven op de naam van de koper bij een kentekenloket, zoals een vestiging van PostNL of een Univé-winkel bij jou in de buurt. Ook kun je hiervoor terecht bij een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. 

Verzekeringsverplichting scooter en verkoop 

Nadat je je scooter hebt verkocht, is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het verzekeren van de scooter. Jij moet zelf je scooterverzekering opzeggen. De nieuwe eigenaar is verplicht om de scooter minimaal WA te verzekeren. Met deze verzekering is alleen schade aan anderen en andermans spullen verzekerd. Een uitgebreidere verzekering die ook schade aan de scooter zelf dekt, is ook mogelijk met een WA+ of All Risk verzekering. Als je zelf na de verkoop van jouw oude scooter weer een nieuwe scooter wilt kopen, moet je hier ook opnieuw een verzekering voor afsluiten. 

Bereken je premie