Ga naar inhoud

Brommer overschrijven: hoe doet u dat?

Heeft u een mooie nieuwe of tweedehands bromfiets aangeschaft? Dan moet u eerst de brommer overschrijven, zodat het kenteken op uw naam komt te staan. Maar hoe regelt u dat, en op welke zaken moet u letten? Univé legt u uit wat u moet weten. 

Voorwaarden overschrijven brommer 

Om het kenteken van een brommer op uw naam te zetten, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. U kunt een brommer overschrijven als: 

  • U 16 jaar of ouder bent 

  • U woonachtig bent in Nederland en ingeschreven bij een gemeente 

  • U een geldig legitimatiebewijs heeft 

  • U het kentekenbewijs zelf kunt overschrijven (hier mag u niet een ander voor machtigen) 

  • Het kentekenbewijs compleet is 

Voldoet u aan de eerste drie eisen, maar is het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode niet compleet? Of is de verkoper van de bromfiets deze kwijt? Dan kunt u niet de brommer op naam zetten. Voor de verkoop moet er is namelijk een volledig kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. 

Waar moet ik mijn bromfiets overschrijven? 

Waar kunt u terecht om het kenteken van uw brommer over te schrijven? Dit kan op twee manieren: via een loket of voertuigbedrijf, of online. Hoe dit voor beide manieren moet, leggen wij u graag uit.

Om uw brommer over te schrijven, kunt u terecht bij een voertuigbedrijf of loket. Als u uw bromfiets koopt bij een voertuigbedrijf dat is erkend door de RDW, kan de overschrijving daar vaak direct geregeld worden. Hiervoor hoeft u alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. 

Koopt u uw brommer bij een particulier of rechtspersoon? Dan wordt de overschrijving daarbij niet direct geregeld. Dan kunt u terecht bij een kentekenloket, zoals een vestiging van PostNL of een Univé-winkel bij u in de buurt. U kunt het overschrijven ook regelen bij een RDW-balie of RDW-keuringsstation. Hiervoor heeft u eerst van de verkoper een kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. In plaats daarvan mag u ook het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs gebruiken. Naast deze documenten moet u ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. 

Na het overleggen van deze documenten krijgt u van de loketmedewerker twee documenten mee. Een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode, en een vrijwaringsbewijs. Het tweede document bewijst dat de brommer niet meer op naam van de verkoper staat: dit document moet u aan de verkoper geven. Dan staat de brommer officieel op uw naam en moet u voldoen aan de zogenaamde voertuigverplichtingen.

Wanneer u een brommer koopt via een particulier of rechtspersoon, heeft u ook de optie om uw brommer online over te schrijven. Hiervoor heeft u de kentekencard en de tenaamstellingscode van de brommer nodig. Ook moet u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs met een chip hebben. Deze chip kunt u lezen als u een smartphone met NFC-lezer hebt. 

Heeft u al deze zaken? Dan kunt u uw kentekenbewijs overschrijven met de DigiD-app op uw mobiele telefoon. U moet eerst een eenmalige identiteitscheck doen met de app en uw identiteitsbewijs, en vervolgens kunt u in de app uw brommer overschrijven. U klikt op de knop ‘Voertuig overschrijven’ en betaalt gemakkelijk online met iDeal. 

Kosten brommer op naam zetten 

Wanneer u het kenteken van een brommer op uw naam zet, betaalt u hiervoor een eenmalig bedrag. Deze kosten bedragen € 10,75. Dit bedrag betaalt u overal in Nederland voor de overschrijving, of u dit nu via de RDW regelt, online of via een kentekenloket. 

En na het overschrijven? 

Heeft u de procedure voor het overschrijven van uw bromfiets doorlopen en bent u de trotse eigenaar? Dan kunt u, als u in bezit bent van een geldig rijbewijs, meteen op pad met de brommer. Daarbij moet u wel voldoen aan de voertuigverplichtingen voor een brommer, zoals het afsluiten van een bromfietsverzekering. U dient minimaal een WA-verzekering voor uw brommer af te sluiten. Verder moet u zorgen dat u de juiste kentekenplaten op het voertuig heeft. 

Premie berekenen bromfietsverzekering