Ga naar inhoud

Brommer overschrijven: hoe doe je dat?

Heb je een nieuwe of tweedehands bromfiets aangeschaft of ingevoerd? Bijvoorbeeld een mooie Tomos, Puch of Solex? Dan moet je eerst de brommer overschrijven, zodat het kenteken op jouw naam komt te staan. Maar hoe regel je dat, en op welke zaken moet je etten? Univé legt je uit wat je moet weten. 

Voordat de koop van de brommer rond is, is het verstandig om eerst het framenummer van de brommer te checken. Als dit nummer mist of niet overeenkomt met het framenummer op de kentekenpapieren, kan het namelijk zijn dat de brommer een gestolen exemplaar is. Ook is het slim om nog een kentekencheck te doen. Hiermee kun je van tevoren alvast wat gegevens ophalen over de brommer die je wilt kopen.

Voorwaarden overschrijven brommer 

Om het kenteken van een brommer op jouw naam te zetten, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Je kunt een brommer overschrijven als je: 

  • 16 jaar of ouder bent 

  • Woonachtig bent in Nederland en ingeschreven bij een gemeente 

  • Een geldig legitimatiebewijs heeft 

  • Het kentekenbewijs zelf kunt overschrijven (hier mag je niet een ander voor machtigen) 

  • Het kentekenbewijs compleet is 

Voldoe je aan de eerste drie eisen, maar is het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode niet compleet? Of is de verkoper van de bromfiets deze kwijt? Dan kun je niet de brommer op naam zetten. Voor de verkoop is er namelijk een volledig kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. 

Hoe brommer overschrijven? 

Waar kun je terecht om het kenteken van je brommer over te schrijven? Dit kan op twee manieren: via een loket of voertuigbedrijf, of online. Hoe dit voor beide manieren moet, leggen wij je graag uit.

Om je brommer over te schrijven, kun je terecht bij een voertuigbedrijf of loket. Als je jouw bromfiets koopt bij een voertuigbedrijf dat is erkend door de RDW, kan de overschrijving daar vaak direct geregeld worden. Hiervoor hoef je alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. 

Koopt je jouw brommer bij een particulier of rechtspersoon? Dan wordt de overschrijving daarbij niet direct geregeld. Dan kunt u terecht bij een kentekenloket, zoals een vestiging van PostNL of een Univé-winkel bij jou in de buurt. Je kunt het overschrijven ook regelen bij een RDW-balie of RDW-keuringsstation. Hiervoor heb je eerst van de verkoper een kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. In plaats daarvan mag je ook het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs gebruiken. Naast deze documenten moet je ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. 

Na het overleggen van deze documenten krijg je van de loketmedewerker twee documenten mee. Een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Het tweede document bewijst dat de brommer niet meer op naam van de verkoper staat: dit document moet je aan de verkoper geven. Dan staat de brommer officieel op jouw naam en moet je voldoen aan de zogenaamde voertuigverplichtingen.

Wanneer je een brommer koopt via een particulier of rechtspersoon, heb je ook de optie om je brommer online over te schrijven. Hiervoor heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode van de brommer nodig. Ook moet je een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs met een chip hebben. Deze chip kun je lezen als je een smartphone met NFC-lezer hebt. 

Heb je al deze zaken? Dan kunt je jouw kentekenbewijs overschrijven met de DigiD-app op je mobiele telefoon. Je moet eerst een eenmalige identiteitscheck doen met de app en je identiteitsbewijs, vervolgens kun je in de app je brommer overschrijven. Je klikt op de knop ‘Voertuig overschrijven’ en betaalt gemakkelijk online met iDeal. 

Kosten brommer op naam zetten 

Wanneer je het kenteken van een brommer op jouw naam zet, betaal je hiervoor een eenmalig bedrag. Deze kosten bedragen €12,50 (2024). Dit bedrag betaal je overal in Nederland voor de overschrijving, of je dit nu via de RDW regelt, online of via een kentekenloket. 

Brommer tijdelijk niet gebruiken

Heb je een brommer gekocht en op naam gezet, maar gebruik je deze voor een langere periode niet (een jaar of langer)? Dan kun je deze gewoon op jouw naam laten staan. Het is wel aan te raden om in deze situatie de brommer te schorsen. Dan vervallen de verplichtingen voor het voertuig, zoals het verzekeren ervan, maar je mag er dan ook niet op rijden.

En na het overschrijven? 

Heb je de procedure voor het overschrijven van je bromfiets doorlopen en ben je de trotse eigenaar? Dan kun je, als je in bezit bent van een geldig rijbewijs, meteen op pad met de brommer. Daarbij moet je wel voldoen aan de voertuigverplichtingen voor een brommer, zoals het afsluiten van een brommerverzekering. Je dient minimaal een WA-verzekering voor je brommer af te sluiten. Voor minderjarige bestuurders is het ook mogelijk om deze verzekering eerst op naam van de ouders te zetten, maar dit is niet verplicht. Naast het afsluiten van een verzekering moet je ook zorgen dat je de juiste kentekenplaten op het voertuig hebt.

Bereken je premie