Ga naar inhoud

Brommer overschrijven: hoe doet u dat?

Heeft u een nieuwe of tweedehands bromfiets aangeschaft of ingevoerd? Bijvoorbeeld een mooie Tomos of Hanway brommer? Dan moet u eerst de brommer overschrijven, zodat het kenteken op uw naam komt te staan. Maar hoe regelt u dat, en op welke zaken moet u letten? Univé legt u uit wat u moet weten.

Voordat de koop van de brommer rond is, is het verstandig om eerst het framenummer van de brommer te checken. Als dit nummer mist of niet overeenkomt met het framenummer op de kentekenpapieren, kan het namelijk zijn dat de brommer een gestolen exemplaar is. Ook is het slim om nog een kentekencheck te doen. Hiermee kunt u van tevoren alvast wat gegevens ophalen over de brommer die u wilt kpen.

Voorwaarden overschrijven brommer 

Om het kenteken van een brommer op uw naam te zetten, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. U kunt een brommer overschrijven als: 

  • U 16 jaar of ouder bent 

  • U woonachtig bent in Nederland en ingeschreven bij een gemeente 

  • U een geldig legitimatiebewijs heeft 

  • U het kentekenbewijs zelf kunt overschrijven (hier mag u niet een ander voor machtigen) 

  • Het kentekenbewijs compleet is 

Voldoet u aan de eerste drie eisen, maar is het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode niet compleet? Of is de verkoper van de bromfiets deze kwijt? Dan kunt u niet de brommer op naam zetten. Voor de verkoop moet er is namelijk een volledig kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. 

Waar moet ik mijn bromfiets overschrijven? 

Waar kunt u terecht om het kenteken van uw brommer over te schrijven? Dit kan op twee manieren: via een loket of voertuigbedrijf, of online. Hoe dit voor beide manieren moet, leggen wij u graag uit.

Om uw brommer over te schrijven, kunt u terecht bij een voertuigbedrijf of loket. Als u uw bromfiets koopt bij een voertuigbedrijf dat is erkend door de RDW, kan de overschrijving daar vaak direct geregeld worden. Hiervoor hoeft u alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. 

Koopt u uw brommer bij een particulier of rechtspersoon? Dan wordt de overschrijving daarbij niet direct geregeld. Dan kunt u terecht bij een kentekenloket, zoals een vestiging van PostNL of een Univé-winkel bij u in de buurt. U kunt het overschrijven ook regelen bij een RDW-balie of RDW-keuringsstation. Hiervoor heeft u eerst van de verkoper een kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. In plaats daarvan mag u ook het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs gebruiken. Naast deze documenten moet u ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. 

Na het overleggen van deze documenten krijgt u van de loketmedewerker twee documenten mee. Een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode, en een vrijwaringsbewijs. Het tweede document bewijst dat de brommer niet meer op naam van de verkoper staat: dit document moet u aan de verkoper geven. Dan staat de brommer officieel op uw naam en moet u voldoen aan de zogenaamde voertuigverplichtingen.

Wanneer u een brommer koopt via een particulier of rechtspersoon, heeft u ook de optie om uw brommer online over te schrijven. Hiervoor heeft u de kentekencard en de tenaamstellingscode van de brommer nodig. Ook moet u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs met een chip hebben. Deze chip kunt u lezen als u een smartphone met NFC-lezer hebt. 

Heeft u al deze zaken? Dan kunt u uw kentekenbewijs overschrijven met de DigiD-app op uw mobiele telefoon. U moet eerst een eenmalige identiteitscheck doen met de app en uw identiteitsbewijs, en vervolgens kunt u in de app uw brommer overschrijven. U klikt op de knop ‘Voertuig overschrijven’ en betaalt gemakkelijk online met iDeal. 

Kosten brommer op naam zetten 

Wanneer u het kenteken van een brommer op uw naam zet, betaalt u hiervoor een eenmalig bedrag. Deze kosten bedragen € 10,75. Dit bedrag betaalt u overal in Nederland voor de overschrijving, of u dit nu via de RDW regelt, online of via een kentekenloket. 

Brommer tijdelijk niet gebruiken

Heeft u een brommer gekocht en op naam gezet, maar gebruikt u deze voor een langere periode niet (een jaar of langer)? Dan kunt u deze gewoon op uw naam laten staan. Het is wel aan te raden om in deze situatie de brommer te schorsen. Dan vervallen de verplichtingen voor het voertuig, zoals het verzekeren ervan, maar u mag er dan ook niet op rijden.

En na het overschrijven? 

Heeft u de procedure voor het overschrijven van uw bromfiets doorlopen en bent u de trotse eigenaar? Dan kunt u, als u in bezit bent van een geldig rijbewijs, meteen op pad met de brommer. Daarbij moet u wel voldoen aan de voertuigverplichtingen voor een brommer, zoals het afsluiten van een bromfietsverzekering. U dient minimaal een WA-verzekering voor uw brommer af te sluiten. Voor minderjarige bestuurders is het ook mogelijk om deze verzekering eerst op naam van de ouders te zetten, maar dit is niet verplicht. Naast het afsluiten van een verzekering moet u ook zorgen dat u de juiste kentekenplaten op het voertuig heeft. 

Premie berekenen bromfietsverzekering