Ga naar inhoud

Elektrisch rijden in Nederland

Elektrisch rijden wordt in Nederland steeds populairder. Niet zo gek, want het aantal betaalbare modellen stijgt, terwijl de elektrische auto ook nog voordelig in gebruik is. Zo bespaar je op onderhouds- en brandstofkosten, en kom je tot 2025 in aanmerking voor een subsidie.

Overweeg jij ook om elektrisch te rijden? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Alle belangrijke informatie over elektrisch rijden in Nederland vind je op deze pagina.

Kosten elektrisch rijden

Een elektrische auto is misschien duurder in aanschaf, maar wel goedkoper in onderhoud en wegenbelasting. Zo ben je tot 2025 vrijgesteld van wegenbelasting met een volledig elektrische auto. Daarnaast betaal je geen aanschafbelasting (bpm) en is er een lagere bijtelling voor zakelijke rijders.

Ook bespaar je op onderhoud met een elektrische auto. Dit komt doordat hier minder mechanische onderdelen in zitten. Zaken zoals het verversen van olie of de distributieriem zul je op de rekening van je garage dan ook niet terug zien. Bovendien gaan de remmen en banden van een elektrische auto langer mee dan bij een brandstofauto.

Opladen elektrische auto

Een elektrische auto opladen doe je bij een laadpaal. Dit is een soort stopcontact voor je elektrische auto. In Nederland vind je deze op ruim 100.000 plekken. Een overzicht van alle laadstations in Nederland vind je hier. Aan openbare laadpunten zit geen laadkabel vast, dus die moet je zelf meenemen. Ook kun je ervoor kiezen om een laadpaal thuis te installeren.

Met een snellaadpaal laad je de meeste elektrische auto’s binnen een half uur tot 80% op. Zo kun je snel je weg weer vervolgen. Deze snellaadstations vind je voornamelijk bij grote tankstations langs de snelweg. Houd er rekening mee dat snellaadpalen duurder zijn dan gewone laadpalen.

Laadpas elektrisch rijden

Om een laadpaal te gebruiken, heb je een laadpas nodig. Door laadpassen van verschillende aanbieders te vergelijken, kun je veel geld besparen. Zo betaal je met de ene pas een hoog starttarief per laadsessie en een lager tarief per kWh stroom, terwijl het met een andere laadpas juist andersom is. Kijk daarom goed met welke laadpas je het goedkoopst kunt laden bij laadpalen bij jou in de buurt.

Bij de aanschaf van een laadpas kun je kiezen tussen een laadpas met abonnement of een pas zonder abonnement. Als je niet vaak gebruikmaakt van een openbare laadpaal, is een laadpas zonder abonnement een betere keuze. Maak je wel vaak gebruik van een openbare laadpaal, dan levert een laadpas met abonnement vaak veel voordeel op. Je betaalt dan geen starttarief voor iedere keer dat je je auto oplaadt.

Elektrische auto kopen: occasion of een nieuw model?

Het aanbod elektrische auto’s is de afgelopen jaren flink toegenomen. Daardoor is het occasionassortiment van elektrische auto’s ook groter geworden. Of je kiest voor een tweedehands of nieuw model is afhankelijk van je budget. Daarnaast is het belangrijk om een aantal zaken te onderzoeken, zoals de actieradius, accucapaciteit, oplaadsnelheid en laadmogelijkheden van de auto.

Lees ook: populaire elektrische auto's in Nederland

Jouw elektrische auto goed verzekerd met de autoverzekering van Univé

Met de autoverzekering van Univé is je elektrische auto goed verzekerd. Hierbij is de laadkabel ook standaard meeverzekerd tegen diefstal en schade.

Met de aanvullende verzekering pechhulp word je geholpen als je met een lege accu staat.

Met de All Risk autoverzekering ben je naast de verplichte WA-dekking ook verzekerd bij schade aan je eigen auto. Zelfs als het je eigen schuld is. Een elektrische auto is vrij nieuw en duur om aan te schaffen. Ook zijn reparaties aan de accu vaak duur. Een All Risk dekking is daarom een verstandige keuze voor elektrische auto’s.

Bereken je premie