Ga naar inhoud

SEPP: een elektrische auto subsidie

SEPP is de afkorting van Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Je kunt deze subsidie krijgen als je een elektrische auto koopt. De subsidie voor een elektrische auto geldt alleen nog tot juli 2025. Tot 1 juli 2025 kun je dus nog subsidie voor je elektrische auto krijgen, behalve als het subsidiebudget eerder op is. 

Wat is het budget voor de SEPP? 

De overheid heeft een bepaald bedrag vrijgemaakt voor de SEPP. Dat bedrag is het subsidiebudget. Het subsidiebudget voor 2024 is € 58.000. Elke keer dat iemand subsidie krijgt, gaat dat van dit bedrag af. Als dit geld allemaal uitgegeven is, is het budget op. Vanaf dan kan je de SEPP niet meer aanvragen. 

Wanneer krijg ik voor mijn elektrische auto subsidie? 

Je kunt subsidie krijgen via de SEPP als je aan de eisen van de regeling voldoet. We zetten de negen belangrijkste voorwaarden op een rij.

Je kunt de subsidie alleen krijgen als je een 100% elektrische auto of een auto op waterstof koopt. De subsidie geldt ook voor een tweedehands elektrische auto. Met een hybride auto heb je geen recht op subsidie. 

De catalogusprijs of cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs die in het kentekenregister (RDW) staat. Wil je de catalogusprijs van een auto weten? Dan kun je online de RDW kentekencheck doen door het kenteken van de auto in te vullen. Hierna vind je onder het kopje fiscale gegevens de cataloguswaarde. 

Goed om te weten: de cataloguswaarde van de RDW wordt ook gebruikt voor de SEPP. 

De elektrische auto moet een officiële actieradius van minimaal 120 kilometer hebben. De actieradius is de afstand die de auto kan rijden zonder op te hoeven laden. De actieradius moet vastgesteld zijn volgens de internationale richtlijn WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). 

De voorwaarden voor het koopcontract zijn deze: 

  • De koopovereenkomst staat op jouw naam. De koper moet dezelfde persoon zijn als degene die de SEPP aanvraagt. 
  • Je hebt een schriftelijke koopovereenkomst.  
  • De datum van het contract moet 1 januari 2024 of later zijn. 

Om in aanmerking te komen voor de SEPP, is het belangrijk dat je de subsidie op tijd aanvraagt. Dit moet binnen 60 dagen nadat je je contract hebt ondertekend. Wacht dus niet te lang met je aanvraag. 

Als je een elektrische auto koopt en gebruik maakt van de SEPP, moet je de auto daarna minimaal 3 jaar zelf houden. Verkoop je de auto binnen 3 jaar door? Dan kan het zijn dat je (een deel van) de SEPP terug moet betalen. 

Van de SEPP kun je één keer gebruikmaken. Heb je de regeling al eerder gebruikt, bijvoorbeeld voor een andere elektrische auto? Dan kun je niet meer gebruikmaken van de SEPP. 

De subsidie kun je alleen aanvragen als je een geldig woonadres in Nederland hebt.

Aanvraag subsidie voor elektrische auto: hoe regel ik het? 

Nadat je je elektrische auto hebt gekocht, kun je direct subsidie voor je elektrische auto aanvragen via de website van de RVO. Dit doe je met je DigiD. 

Het is slim om dit zo snel mogelijk te doen. Later in het jaar is er namelijk kans dat het subsidiebudget op is.   

Wanneer en hoe krijg ik de subsidie voor mijn elektrische auto? 

Het kan 13 weken duren totdat je hoort of je aanvraag is goedgekeurd. Keurt de overheid je SEPP-aanvraag goed? Dan wordt het subsidiebedrag in één keer op je rekening gestort. 

Subsidie voor elektrische auto in 2024 

In 2024 krijg je iets minder subsidie voor een nieuwe elektrische auto dan in de jaren ervoor. De bedragen zijn dan als volgt: 

  • € 2.550 subsidie als je een nieuwe elektrische auto koopt. 
  • € 2.000 subsidie als je een tweedehands elektrische auto koopt. 

Je kunt de SEPP aanvragen tot 1 juli 2025. Hierna stopt de regeling. 

Je elektrische auto verzekeren bij Univé 

Je vindt bij Univé verschillende verzekeringen voor elektrische auto’s. Er is de verplichte WA-verzekering, waarmee je verzekerd bent voor schade aan anderen. Maar het is slim om je ook te verzekeren voor schade aan je eigen elektrische auto. Dit kan met de WA+ verzekering of de All Risk verzekering.  

Vergelijk onze elektrische autoverzekeringen