Ga naar inhoud

(Wegen)belasting voor elektrische auto's

Denk je erover na om een elektrische auto te kopen? Dan is het goed om te weten dat volledig elektrische auto’s tijdelijk vrijgesteld zijn van belasting. Dat betekent dat je tot eind 2024 geen wegenbelasting hoeft te betalen als je elektrisch rijdt. Met deze regeling wil de overheid mensen aanmoedigen om schoner te rijden. 

Wat is wegenbelasting? 

Bijna iedereen die een auto of ander motorvoertuig heeft, moet motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Dit werd vroeger wegenbelasting genoemd. 

Hoeveel bpm betaal je voor een elektrische auto? 

Bpm heet ook wel aanschafbelasting: dit is de extra belasting die je betaalt als je een auto koopt. De hoogte van de bpm is afhankelijk van hoeveel CO2 de auto uitstoot. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen CO2 uit. Daarom hoef je van de overheid tot en met 2024 geen bpm te betalen voor een elektrische auto. 

Vanaf 2025 wordt er wel weer bpm in rekening gebracht voor elektrische auto’s. Het gaat dan om een vast bedrag van € 360 per elektrische auto. Daarna stijgt dit bedrag jaarlijks mee met de inflatie. 

Wat is de wegenbelasting voor een hybride auto? 

Koop je geen elektrische auto, maar een hybride? Dan krijg je tijdelijk 50% korting op de wegenbelasting. Deze korting geldt tot en met 2024 en is van toepassing op alle soorten hybride auto’s met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer. 

In 2025 krijg je met een hybride iets minder korting: je profiteert dan nog van 25% korting op je wegenbelasting. Vanaf 2026 krijg je geen korting meer en betaal je dus het volledige tarief. 

Een Univé-verzekering voor jouw elektrische auto 

Het is verplicht om voor elke auto een WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor elektrische auto’s. Maar je kunt ook kiezen voor een andere verzekering voor je elektrische auto.  

Bij Univé vind je niet alleen een WA-verzekering, maar ook een WA+ en een All Risk verzekering voor je elektrische auto. Je sluit bij ons eenvoudig en snel online je elektrische autoverzekering af.  

Elektrische autoverzekering afsluiten