Ga naar inhoud

Regeneratief remmen met je elektrische auto: wat is dat?

De accu van een elektrische of hybride auto kun je op verschillende manieren bijladen. Je kunt gebruik maken van een laadkabel, maar ook met je remgedrag kun je de accu opladen. Dit heet regeneratief remmen, waarbij je niet of amper gebruik maakt van het rempedaal. Je laat dan simpelweg het gaspedaal los. 

Zo werkt regeneratief remmen

Als je in een brandstofauto rijdt, remt je auto geleidelijk af op de motor als je het gas loslaat. Bij regeneratief remmen met een elektrische of hybride auto is dit niet anders. Bij gas los of remmen gaat de elektromotor in tegengestelde richting draaien om de auto af te laten remmen. De energie die hierbij vrijkomt, wordt opgeslagen in de batterij. Dit wordt toegevoegd aan je actieradius.

Je hebt verschillende standen in de auto die bepalen hoeveel energie je terug kan winnen als je het gaspedaal loslaat. Bij de laagste stand zal de auto minder hard afremmen als je het pedaal loslaat en minder energie toevoegen aan de accu.

One pedal driving

Voor een aantal elektrische en hybride auto’s is er een hogere stand. In deze hoogste stand kun je rijden met enkel het gaspedaal: one pedal driving. De auto remt dan bij het loslaten van het pedaal zodanig af, dat het lijkt alsof je het rempedaal gebruikt. Hierbij komt meer energie vrij. Je bent dan meer regeneratief aan het remmen. In deze hoogste stand gaan je remlichten ook branden als je het pedaal loslaat.

De voor- en nadelen van regeneratief remmen

Regeneratief remmen is een handige functie in een elektrische of hybride auto om wat extra actieradius te krijgen. Maar er zijn ook eigenschappen van regeneratief remmen waar je op moet letten. Dit zijn de voor- en nadelen van regeneratief remmen:

Voordelen

  • Je laadt je accu op met enkele kilometers door regeneratief remmen.
  • Het is een aanvulling op je rijgemak. Zeker als je het zelf kunt instellen.
  • Je hebt de mogelijkheid om je auto te besturen met één pedaal (one pedal driving).

Nadelen

  • Als je het niet gewend bent, kun je schrikken van de remkracht bij regeneratief remmen. Daardoor kun je in een onveilige situatie terechtkomen.
  • Je kunt niet altijd de remkracht beïnvloeden. Bij een sterke remkracht kan het daardoor soms wat ongemakkelijk aanvoelen.

Als je nog niet helemaal gewend bent aan regeneratief remmen en de kracht ervan, ga er dan zorgvuldig en veilig mee om. Zo blijf je veilig rijden.

Meer over elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Wil je meer weten over jouw elektrische auto? Op deze pagina’s vind je meer handige informatie: