Ga naar inhoud

Autoverzekering voor een beginnend bestuurder

Heeft u net uw rijbewijs gehaald? En bent u blij om voortaan zelf achter het stuur te mogen zitten? Dan is de kans groot dat u op zoek gaat naar een eigen auto. Als u die eenmaal gevonden heeft, moet u de auto ook verzekeren. Maar waar moet u als beginnend bestuurder op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? 

Wanneer wordt u gezien als beginnend bestuurder? 

Iedereen die voor het eerst voor zijn of haar rijbewijs slaagt is, ongeacht de leeftijd, een beginnend bestuurder. U bent gedurende een periode van 5 tot 7 jaar (afhankelijk van uw leeftijd op het moment van slagen) een beginnend bestuurder. U heeft dan een puntenrijbewijs. Bij ernstige overtredingen zoals een snelheidsovertreding of bumperkleven krijgt u als beginnend bestuurder een aantekening. Bij twee aantekeningen moet u uw rijbewijs inleveren.   

Wat kost een autoverzekering voor een beginnend bestuurder? 

Bij het afsluiten van een autoverzekering bepalen een aantal zaken de hoogte van de premie. We zetten ze hier onder elkaar: 

  • De postcode van de bestuurder. In sommige gebieden is er sprake van een grotere kans op een aanrijding of diefstal. Dat is van invloed op de premie. 

  • De leeftijd van de bestuurder. De autopremie is hoger voor jongere bestuurders omdat uit statistieken blijkt dat de kans op schade groter is bij bestuurders tot en met 24 jaar. 

  • Het aantal schadevrije jaren dat u met de auto heeft gereden. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger de no-claimkorting op uw autopremie is. Als beginnend bestuurder heeft u nog geen schadevrije jaren opgebouwd. U begint dan op trede zes van de bonus-malusladder. Bij Univé is dit 50% no-claimkorting. 

  • Het aantal kilometers dat u per jaar met de auto rijdt. Hoe meer kilometers u rijdt, hoe hoger de premie. 

  • Type auto. Voor een dure auto is de autopremie hoger.  

  • De dekking van de autoverzekering. U bent wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering voor uw auto af te sluiten. Dat is de voordeligste dekking. Daarmee verzekert u schade die u met de auto aan anderen toebrengt. U kunt ook kiezen voor een WA+ of All Risk autoverzekering. Dan is sommige schade aan uw eigen auto ook gedekt. De premie is wel hoger. 

Schadevrije jaren beginnend bestuurder 

Door een autoverzekering op uw naam te zetten begint u met het opbouwen van schadevrije jaren. Wanneer u nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd, begint u bij Univé toch al met 50% no-claimkorting. En elk jaar dat u zonder schade rijdt, wordt de korting hoger. 

Schadevrije jaren van een ander voertuig 

Heeft u al een aantal jaren schadevrij gereden op uw scooter of  bromfiets en daarmee schadevrije jaren opgebouwd? Dan kunt u deze schadevrije jaren helaas niet meenemen naar de nieuwe autoverzekering als beginnend bestuurder. 

Tweede-auto korting 

Verzekert u een tweede auto voor uw partner, dan krijgt u dezelfde no-claimkorting als voor uw eerste auto. Het aantal schadevrije jaren voor de tweede auto staat wel op trede nul. Deze regeling geldt ook als uw partner een beginnend bestuurder is. 

Helaas zijn inwonende kinderen van deze regeling uitgesloten.  

Collectieve autoverzekering 

Univé heeft met een aantal organisaties afspraken gemaakt waardoor u een collectieve korting krijgt op uw autoverzekering. Bent u aangesloten bij een van deze organisaties, dan scheelt dat op uw autopremie. 

Uw auto verzekeren op naam van iemand anders 

Als beginnend bestuurder lijkt het aantrekkelijk om uw auto te verzekeren op naam van iemand anders die schadevrije jaren heeft opgebouwd, bijvoorbeeld uw ouders. Want hoe meer schadevrije jaren er zijn, hoe hoger de no-claimkorting is. Maar de autoverzekering moet staan op naam van de eigenaar van de auto of diens partner. Bij het afsluiten wordt naar de regelmatige bestuurder gevraagd. Als dit een jongere is, bepaalt dit de hoogte van de premie van de autoverzekering.  

Opgebouwde schadevrije jaren kunnen ook niet overgedragen worden van ouder op kind.  

Heeft u een auto en (nog) geen rijbewijs? Ook dan moet u uw auto minimaal WA-verzekeren.

Hoeveel kost een autoverzekering voor een beginnend bestuurder? 

De kosten van een autoverzekering voor een beginnend bestuurder zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals o.a. de dekking, de leeftijd van de bestuurder en de opgebouwde schadevrije jaren. Ook kan het volgen van een rijvaardigheidstraining korting opleveren. Door uw gegevens in te vullen weet u in 1 minuut wat de autoverzekering als beginnend bestuurder voor uw auto kost.  

Bereken nu de premie 

Benieuwd welke autoverzekering bij u past?

Veel mensen vinden het lastig om de basisdekkingen en aanvullende verzekeringen te vergelijken. Om u te helpen heeft Univé de autocheck ontwikkeld. Via een aantal vragen krijgt u een persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij uw auto past. Daarna kunt u de premie berekenen.

Doe de autocheck