Ga naar inhoud

Eigen risico autoverzekering

Als u schade aan uw eigen auto claimt is er vaak een eigen risico van toepassing. Maar wat is de hoogte van het eigen risico? En wat betekent dit voor u? Lees het hieronder.

Wat is het eigen risico bij de autoverzekering?

Het eigen risico is dat deel van het schadebedrag dat u zelf moet betalen. Het overige bedrag van de schade, wordt door de autoverzekering vergoed. Dit geldt per gemelde schade.

Eigen risico bij autoverzekering WA, WA+ of All Risk

  • Een WA autoverzekering dekt alleen schade die u aan anderen toebrengt. Hiervoor geldt geen eigen risico. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s van 9 jaar en ouder.
  • Een WA+ autoverzekering dekt wel sommige schades aan de eigen auto, zoals ruit-, storm- of brandschade. Bij deze schades geldt wel een eigen risico. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s tussen de 6 en 9 jaar oud.
  • Een All Risk autoverzekering dekt ook schades aan de eigen auto, bijvoorbeeld na een aanrijding. Bij deze schades geldt wel een eigen risico. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor auto’s die nog geen 6 jaar oud zijn.

Lees ook over het verschil tussen een WA+ en een All Risk verzekering.

Hoeveel eigen risico bij autoverzekering?

Het standaard eigen risico dat u moet betalen bij schade als u een WA+ of All Risk autoverzekering heeft, is € 100 per gebeurtenis.

Bij het afsluiten kunt u kiezen voor een autoverzekering zonder eigen risico. Dat betekent dat u uw eigen risico kunt afkopen. In ruil daarvoor betaalt u een hogere premie.

U kunt er ook voor kiezen om het eigen risico per schadegeval te verhogen naar € 250,- of € 500,-. Daarmee bespaart u op de autopremie. Maar het betekent wel dat u voor hogere kosten komt te staan bij schade aan uw auto.

Bij het berekenen van de autoverzekering ziet u direct wat deze keuze met het premiebedrag doet.

Eigen risico bij ruitschade

Heeft u een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekering en kan uw autoruit gerepareerd worden? Dan kost u dit niets. Moet de autoruit vervangen worden? Dan geldt een eigen risico voor ruitschade van € 100,-.

Voorwaarde is wel dat u de ruitschade laat herstellen door een schadeherstelbedrijf dat is aangesloten bij de Univé SchadeService.

Bij een WA-verzekering voor uw auto is ruitschade niet verzekerd.

Univé SchadeService: uw schade snel hersteld

Heeft u schade aan uw auto en bent u WA+ of All Risk verzekerd? Dan staan door heel Nederland schadeherstelbedrijven van Univé SchadeService klaar. Zij helpen u namens Univé weer op weg. Ook vindt u in de Unive App de door Univé geselecteerde schadehersteller bij u in de buurt.

Uw schade wordt alleen vergoed als u voor een van deze bedrijven kiest.

De schadehersteller die is aangesloten bij de Univé SchadeService herkent u aan onderstaand vignet.

Partners Univé Schade Service

Heeft u bij het afsluiten van de autoverzekering gekozen voor de optie ‘eigen keuze schadeherstelbedrijf’? Dan kunt u zelf kiezen welk bedrijf de schade herstelt. U ziet op uw polis wat u heeft gekozen.

Niet voor elke schade geldt eigen risico

Is de schade aan uw auto ontstaan buiten uw schuld? En kan Univé het schadebedrag verhalen op de tegenpartij? Dan betaalt u geen eigen risico. In sommige gevallen moet u het eigen risico wel voorschieten. U ontvangt dit terug zodra de schade is verhaald op de tegenpartij.

Gevolgen no-claimkorting?

Bij het claimen van schade aan uw eigen auto geldt dus vaak een eigen risico bedrag. Maar daarnaast kan de schade ook gevolgen hebben voor uw opgebouwde no-claimkorting. Dat betekent dat u het volgende jaar minder korting ontvangt op de autoverzekering.

Ook hiervoor zijn er uitzonderingen. Het geldt bijvoorbeeld niet voor ruitschade of als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij.