Eigen risico autoverzekering

Als u schade aan uw eigen auto claimt is er vaak een eigen risico van toepassing. Hoeveel is dit eigen risico? En wat betekent dit voor u? Lees het hieronder.

Wat is het eigen risico bij de autoverzekering?

Het eigen risico is dat deel van het schadebedrag dat u zelf moet betalen. Het overige bedrag van de schade, wordt door de autoverzekering vergoed. Dit geldt per gemelde schade.

Eigen risico bij WA, WA+ of All Risk autoverzekering

  • Een WA autoverzekering dekt alleen schade die u aan anderen toebrengt. Hiervoor geldt geen eigen risico.
  • Een WA+ autoverzekering dekt wel sommige schades aan de eigen auto, zoals ruit-, sotrm- of brandschade. Bij deze schades geldt wel een eigen risico.
  • Een All Risk autoverzekering dekt ook schades aan de eigen auto, bijvoorbeeld na een aanrijding. Bij deze schades geldt wel een eigen risico.

Hoeveel eigen risico bij autoverzekering?

Het standaard eigen risico op een WA+ of All Risk autoverzekering is € 100 per gebeurtenis.

Bij het afsluiten kunt u kiezen voor een autoverzekering zonder eigen risico. In ruil daarvoor betaalt u meer premie.

U kunt er ook voor kiezen om het eigen risico per schadegeval te verhogen naar € 250,- of € 500,-. Daarmee bespaart u op de autopremie. Maar het betekent wel dat u voor hogere kosten komt te staan bij schade aan uw auto.

Bij het berekenen van de autoverzekering ziet u direct wat deze keuze met het premiebedrag doet.

Eigen risico bij ruitschade

Heeft u een WA+ of All Risk autoverzekering en uw autoruit kan gerepareerd worden, dan kost u dit niets. Moet de autoruit vervangen worden, dan geldt een eigen risico voor ruitschade van € 100,-.

Voorwaarde is wel dat u de ruitschade laat herstellen door een schadeherstelbedrijf dat is aangesloten bij de Univé SchadeService.

Bij een WA autoverzekering is ruitschade niet verzekerd.

Univé SchadeService: uw schade snel hersteld

Heeft u schade aan uw auto en bent u WA+ of All Risk verzekerd, dan staan door het heel Nederland schadeherstelbedrijven van Univé SchadeService klaar. Zij helpen u namens Univé weer op weg. Ook vindt u in de Unive-App de door Univé geselecteerde schadehersteller bij u in de buurt.

Uw schade wordt alleen vergoed als u bij een van deze bedrijven kiest.

De schadehersteller die is aangesloten bij de Univé SchadeService herkent u aan onderstaand vignet.

Heeft u bij het afsluiten van de autoverzekering gekozen voor de optie ‘eigen keuze schadeherstelbedrijf’? Dan kunt u zelf kiezen welk bedrijf de schade herstelt. U ziet op uw polis wat u heeft gekozen.

Niet voor elke schade geldt eigen risico

Is de schade aan uw auto ontstaan buiten uw schuld? En Univé kan het schadebedrag verhalen op de tegenpartij? Dan betaalt u geen eigen risico. In sommige gevallen moet u het eigen risico wel voorschieten. U ontvangt dit terug zodra de schade is verhaald op de tegenpartij.

Gevolgen no-claimkorting?

Bij het claimen van schade aan uw eigen auto geldt dus vaak een eigen risico bedrag. Maar daarnaast kan de schade ook gevolgen hebben voor uw opgebouwde no-claimkorting. Dat betekent dat u het volgende jaar minder korting ontvangt op de autoverzekering.

Ook hiervoor zijn er uitzonderingen. Het geldt bijvoorbeeld niet voor ruitschade of als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij.