Ga naar inhoud

Eigen risico autoverzekering

Als je schade claimt bij je autoverzekering, kun je te maken krijgen met een eigen risico. Vaak geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt. Wanneer betaal je het eigen risico en wat is de hoogte hiervan?  

Wat is een eigen risico bij de autoverzekering? 

Het eigen risico bij je autoverzekering is een bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Het schadebedrag dat boven het eigen risico uitkomt, betaalt de verzekeraar. De hoogte van het eigen risico hangt af van de verzekering die je kiest.  

Stel: je hebt een autoverzekering met een eigen risico van € 150 en een schade van € 350. De verzekeraar betaalt dan 350 – 150 = € 200. 

Geen eigen risico bij WA-autoverzekering 

Bij de WA-autoverzekering geldt geen eigen risico. Dit betekent dat je zelf niets hoeft te betalen als je schade toebrengt aan een ander voertuig.  

Eigen risico bij WA+ of All Risk autoverzekering 

Met de WA+ of de All Risk autoverzekering heb je standaard een eigen risico van € 150 per schadeclaim. Bij het afsluiten van je verzekering kun je ook kiezen voor een hoger of lager eigen risico. Als je ervoor kiest om je eigen risico af te kopen, betaal je een hogere autopremie. Bij schade krijg je dan je dan het gehele bedrag of een groot gedeelte vergoed. Kies je voor een hoger eigen risico, dan bespaar je op je maandelijkse autopremie. Dit betekent wel dat je voor hogere kosten komt te staan bij schade.  

Eigen risico bij ruitschade 

Met een WA+ (Beperkt Casco) en All Risk (Volledig Casco) autoverzekering ben je ook verzekerd voor ruitschade. Als de autoruit gerepareerd kan worden, betaal je geen eigen risico. Moet de autoruit vervangen worden? Dan geldt een eigen risico van € 150. 

Het laten herstellen of vervangen van je autoruit heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting en je schadevrije jaren. Voorwaarde is wel dat de ruitschade hersteld wordt door een schadeherstelbedrijf dat is aangesloten bij de Univé SchadeService.  

Wanneer hoef je geen eigen risico te betalen? 

Naast de reparatie van je autoruit zijn er nog een schades waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen. Denk aan autodiefstal of schade aan je auto die is ontstaan buiten je eigen schuld. Het kan zijn dat je het eigen risico eerst wel moet betalen. Als Univé het schadebedrag kan verhalen op de tegenpartij, krijg je het eigen risico terug.