Wat is een plug-in hybride?
Een plug-in hybride is een auto met een brandstofmotor én elektromotor. De elektromotor werkt op een accu. Deze laad je op via een laadpaal. Met een volle accu kun je 25 tot 100 kilometer volledig elektrisch rijden. Hierdoor verbruik je minder brandstof. Is de accu leeg? Dan schakelt de auto automatisch over op de brandstofmotor.
Het verschil tussen een hybride en plug-in hybride
Naast de plug-in hybride heb je ook de full en half hybride. De full hybride wisselt automatisch tussen benzine en elektriciteit. Korte afstanden rijdt het elektrisch en voor lange afstanden gebruikt de auto de brandstofmotor. Bij de half hybride auto, ook wel milde hybride genoemd, werken de elektrische en brandstofmotor samen. Bij beide soorten laden de accu op tijdens het remmen. Dit heet ook wel regeneratief remmen. Het is dus niet mogelijk om de auto’s op te laden via een laadpaal. Een plug-in hybride moet je wel laden aan een laadpaal. Plug-in hybride auto’s hebben namelijk een grotere accu. Hierdoor kunnen ze ook langere afstanden volledig elektrisch rijden.
Voor- en nadelen van een plug-in hybride
Voordelen plug-in hybride | Nadelen plug-in hybride |
---|---|
Een plug-in hybride rijdt zuiniger dan een brandstofauto. | Een plug-in hybride is duurder in verbruik dan een elektrische auto. Dit komt doordat een hybride auto ook op brandstof rijdt. |
De aanschafprijs van een plug-in hybride is lager dan een volledig elektrische auto. | De plug-in hybride is in de praktijk minder zuinig wanneer je de accu niet oplaadt. En je dus alleen op brandstof rijdt. |
Een plug-in hybride heeft meer trekkracht dan een hybride auto. Deze auto is dus geschikter als je vaak met de caravan op vakantie gaat. | De techniek van een plug-in hybride is complexer. Dit kan leiden tot meer onderhoud. |
Je hoeft niet bang te zijn dat je met een plug-in hybride met een lege accu komt te staan. Je kunt op de brandstoftank verder rijden. | Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de elektrische modus, moet je de auto vaak opladen. Dit kan lastig zijn als je thuis geen laadpunt hebt. Of als er weinig publieke laadpunten zijn in de buurt. |
Hoe laad je een plug-in hybride op?
Een plug-in hybride laad je op bij een laadpaal. Laadpalen vind je op openbare parkeerplekken of langs de snelweg. Ook kun je ervoor kiezen om je auto thuis op te laden (LINK) of vaak kun je ook op je werk laden. Volg hiervoor deze stappen:
Hoelang duurt het laden van een plug-in hybride?
De exacte laadtijd hangt af van hoe groot de accu is en het type laadpaal. Laden via een openbare laadpaal duurt bijvoorbeeld vaak tussen de 2 en 4 uur. Thuis via een stopcontact duurt het opladen meestal tussen de 4 en 6 uur. Dit is alleen geen veilige manier op te laden, door de grotere kans op brandgevaar. Bij een snellader ben je vaak binnen 30 minuten tot een uur klaar met laden. De meeste plug-in hybrides kunnen alleen nog niet snelladen. Bekijk bij het kopen van een hybride auto dus of de auto een snelladen functie heeft.
Plug-in hybride auto kopen: beste hybride auto’s van het moment
Overweeg je een plug-in hybride auto? Door het ruime aanbod kan kiezen lastig zijn. Daarom vind je hieronder de 7 beste plug-in hybride auto’s van het moment (2025):
- BMW 3 Serie Plug-in Hybrid
- Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid
- Kia Niro Plug-in Hybrid
- Peugeot 3008 Hybrid
- Toyota Prius Plug-in Hybrid
- Volkswagen Golf Plug-in Hybrid
- Volvo XC40 Plug-in Hybrid
Wat zijn de kosten van een plug-in hybride?
Wil je een plug-in hybride auto kopen? Houd naast de aanschafprijs ook rekening met de volgende kosten:
- Onderhoud: zoals het laten controleren van de accu, remmen en koeling. Of het installeren van software-updates.
- Laadkosten: de kosten voor het opladen van een plug-in hybride variëren van € 0,25 tot € 0,90 per kWh. Afhankelijk van waar je laadt.
- Wegenbelasting: voor hybride plug-in auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gram per kilometer geldt tot en met 2025 een korting van 25% op de wegenbelasting.
- Verzekering: in Nederland ben je wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Bereken hieronder je premie om te zien hoeveel je bij ons betaalt voor je hybride autoverzekering.