Ga naar inhoud

Is een tweedehands elektrische auto kopen interessant?

De overstap naar elektrisch rijden is voor veel mensen een slimme en groene keuze. Maar nieuwe modellen zijn vaak erg duur. Ook ontwikkelen accu’s snel, waardoor er elk jaar betere modellen op de markt komen. Is een tweedehands elektrische auto daarom een goed idee?

Wat zijn de voordelen van een tweedehands elektrische auto?

Allereerst is de prijs vaak een stuk lager dan die van een nieuwe elektrische auto. Hierdoor kun je elektrisch rijden zonder de hoge kosten van een nieuw model. Ook zijn energie- en onderhoudskosten lager. Stroom is namelijk goedkoper dan benzine of diesel. En elektrische auto’s slijten minder snel dan brandstofauto’s. Daarnaast wordt de kwaliteit en levensduur van de accu steeds beter. Hierdoor zijn tweedehands elektrische auto’s vaak nog van goede kwaliteit.

Wat zijn de nadelen van een tweedehands elektrische auto?

Hoewel er veel voordelen zijn aan tweedehands elektrische auto’s, zijn er ook nadelen. Zo kan de accucapaciteit van vooral oudere elektrische auto’s minder zijn dan die van een nieuwe. Dit betekent dat de actieradius korter is en je dus vaker moet opladen. De accu kan ook sneller toe zijn aan vervanging. Daarnaast is het aanbod van tweedehands elektrische auto’s kleiner dan benzine- of dieselauto’s. Je hebt dus minder keuze.  

nieuwe autosleutels worden overhandigd na het kopen van een auto

Tweedehands elektrische auto kopen: waarop letten?

Een tweedehands elektrische auto kopen kan dus zeker interessant zijn. Er zijn wel een paar punten waar je extra goed op moet letten bij de aanschaf:

Staat van de accu

Een accu verliest elk jaar ongeveer 2% van zijn capaciteit. Maar dit wordt door technologische verbeteringen steeds beter. Zo gaan de meeste accu’s op dit moment ongeveer 10 tot 20 jaar mee voordat ze vervangen worden. Tip: vraag bij de proefrit of de verkoper de accu tot 100% wil opladen. Zo weet je wat de verwachte actieradius nu nog is. Maak vervolgens een langere rit om te zien wat voor effect dat heeft op de actieradius. Je kunt ook een batterijtest doen om een idee te krijgen van de batterijcapaciteit.

De actieradius

De actieradius is de afstand die je kunt rijden op één volle accu. Hoeveel dit is, verschilt per model. Bij tweedehands elektrische auto’s is de actieradius vaak minder dan bij nieuwe modellen. Maar de meeste auto’s hebben nog steeds voldoende bereik. Kijk dus goed of de actieradius genoeg is voor jouw gebruik.

Onderhoudshistorie

Bij tweedehands auto’s is het altijd belangrijk om te vragen naar de onderhoudshistorie. Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig. Toch is het nog steeds belangrijk om te weten of er mankementen zijn geweest. Hoe beter de auto is onderhouden, hoe langer die mee gaat.

Oplaadmogelijkheden

Check ook hoe snel de auto op te laden is. Sommige modellen kunnen namelijk sneller laden dan de andere. Kijk hierbij naar de mogelijkheid om 3 fase te laden. Dit is sneller dan 1-fase laden. Kijk ook of snelladen een optie is, wat handig kan zijn voor lange ritten zoals vakantie. Veel nieuwere modellen hebben dit, maar bij oudere modellen is dit nog niet zo vanzelfsprekend.

Garantie en verzekering

Als je een tweedehands elektrische auto koopt, is het handig om te weten of er nog garantie op de accu zit. Autofabrikanten geven vaak 8 jaar of tot 160.000 kilometer garantie op de accu. Hoeveel garantie de tweedehands auto die je op het oog hebt nog heeft, hangt af van het merk en het type. Controleer daarom hoelang de auto nog garantie heeft en wat de huidige kilometerstand is.

Overige praktische zaken

Tot slot zijn er nog praktische zaken waarop je moet letten. Zo heeft niet elk model een trekhaak. Wil je een trekhaak monteren? Dan kan dat bij veel modellen lastig zijn. Ook moet je de auto na aanschaf overschrijven op jouw naam. Bekijk onze handige checklist om te zien waar je op moet letten bij het overschrijven van een auto.

Hoeveel kost het kopen van een tweedehands elektrische auto?

De kosten van een tweedehands elektrische auto hangt af van het merk, model en staat. Gemiddeld kost een tweedehands elektrische auto tussen de € 10.000 en € 30.000. Oudere en kleinere modellen zijn vaak goedkoper. Nieuwe modellen met meer technologie en grotere actieradius zijn weer duurder. Kijk dus goed naar je budget, situatie en je wensen.

Tweedehands elektrische auto verzekeren

Heb je een tweedehands elektrische auto gekocht? Dan is het belangrijk om je elektrische auto goed te verzekeren. Bij Univé regel je dit snel en makkelijk online. Wist je dat je bij ons altijd hulp krijgt bij een lege accu? En dat je laadkabel standaard meeverzekerd is bij een WA+ autoverzekering en All Risk autoverzekering?

Bereken je premie

Of sluit direct af