Ga naar inhoud

Tenaamstellingscode met behulp van DigiD

Wanneer u een auto koopt, verkoopt, inruilt of laat slopen heeft u de zogenaamde tenaamstellingscode nodig voor het overschrijven. Dit is een unieke code, bestaande uit 9 cijfers, die bij uw auto hoort. 

Deze code wordt nog wel eens verward met overschrijvingsbewijs deel III. Dit kentekenbewijs was tot voor kort het eigendomsbewijs van de auto, en de eigenaar werd geacht deze in bezit te hebben. Het kentekenbewijs deel III is echter per 1 januari 2014 vervangen door de tenaamstellingscode. 

Tenaamstellingscode aanvragen met DigiD 

Wanneer u een auto koopt ontvangt u tegenwoordig een tenaamstellingscode. Deze code, bestaande uit 9 cijfers, krijgt u in twee delen: 

  • De eerste vier cijfers van de code ontvangt u tijdens het overschrijven 

  • De laatste vijf cijfers vindt u op de kentekencard die u van het RDW ontvangt 

Door deze twee delen samen te voegen krijgt u één code, die in zijn geheel de tenaamstellingscode is. Omdat u deze code nodig heeft bij het verkopen, inruilen, schorsen of slopen, dient u deze goed te bewaren. 

Aanvragen tenaamstellingscode 

Heeft u geen DigiD? Of wilt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen voor iemand die niet in het bezit is van een DigiD? Dan kan de tenaamstellingscode ook via de post aangevraagd worden. Hiervoor heeft u de zogenaamde meldcode van de auto nodig. Deze viercijferige code is ook te vinden op het kentekenpasje. 

Met deze code kunt u ook weer terecht bij de website van het RDW. Vraag hier een nieuwe code aan en kies niet voor het inloggen. U kunt de kosten dan meteen betalen via iDEAL. Daarna wordt de code opgestuurd naar het adres van de auto-eigenaar die bij de gemeente geregistreerd staat.

De juiste verzekering bij uw nieuwe auto

Heeft u een nieuwe auto gekocht? Zorg dan voor de juiste verzekering van uw auto. Zo kunt u zonder zorgen de weg op. Bij Univé vindt u verzekeringen voor alle automerken. Wilt u overstappen vanaf uw huidige verzekering? Ook daar helpen we u graag mee verder.