Ga naar inhoud

Uw auto schorsen: hoe werkt dat?

Als u uw auto langere tijd niet gebruikt, kunt u tijdelijk uw auto schorsen. Bijvoorbeeld omdat uw auto langdurig buiten gebruik is vanwege een reparatie. Of omdat u een periode in het buitenland verblijft. Voor een auto die tijdelijk is geschorst, betaalt u geen wegenbelasting. U hoeft ook geen verplichte APK uit te laten voeren en u kunt uw autoverzekering stopzetten.

Hoe kunt u uw auto bij RDW schorsen?

Uw auto online schorsen kan via het RDW-loket op de website van de RDW. Schorsen bij een loket kan ook. U gaat dan naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Voor de RDW-schorsing heeft u nodig:

  • een geldig Nederlands legitimatiebewijs,
  • de kentekencard en de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. Lees ook wat u moet doen als u uw overschrijvingsbewijs kwijt bent.

U bepaalt zelf de einddatum van de schorsing en kiest hoe lang u uw auto wilt schorsen: 1, 2 of 3 jaar. En u betaalt de kosten voor het schorsen aan de RDW. Wilt u de auto uitschrijven voor altijd? Ook dat is mogelijk.

Uw kentekenbewijs blijft geldig na schorsing, maar u ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode. Het innen van de motorrijtuigenbelasting stopt automatisch.

Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Dan moet u eerste een nieuw bewijs aanvragen bij de RDW voordat u uw auto kunt schorsen.

Uw auto schorsen en uw verzekering

Zodra u een auto heeft gekocht en het kenteken op uw naam staat, bent u verplicht minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Of u uw auto wel of niet gebruikt, maakt daarbij niet uit. Er is één uitzondering. Namelijk als uw auto tijdelijk geschorst is bij het RDW. Dan kunt u uw autoverzekering stoppen.

De voordelen van uw kenteken schorsen

Uw kenteken schorsen levert vooral financiële voordelen op, namelijk:

  • U hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
  • U hoeft geen APK uit te laten voeren.
  • U kunt uw autoverzekering opzeggen, u betaalt geen premie. Uw opgebouwde schadevrije jaren blijven drie jaar behouden.

De nadelen van uw kenteken schorsen

Uiteraard mag u met een geschorst voertuig niet op de openbare weg rijden. Maar er zijn nog een paar nadelen van het schorsen van uw kenteken waar u rekening mee moet houden:

  • Voor het schorsen van uw auto betaalt u een bedrag bij het RDW. Deze kosten zijn afhankelijk van de gekozen periode van 1, 2 of 3 jaar.
  • Uw auto moet geparkeerd zijn in een afgesloten garage of op uw oprit. Parkeren langs de openbare weg of in een openbare parkeergarage is dus niet toegestaan, want ook dat is de openbare weg.
  • Schade aan uw auto is niet verzekerd voor bijvoorbeeld brand, diefstal of ruitschade. Dit is alleen verzekerd bij een lopende Beperkt casco of All Risk autoverzekering.

Wat kost een auto schorsen?

Er zijn twee soorten tarieven die de RDW hanteert voor het schorsen van een auto.

  • Normaal tarief: dit betaalt u voor voertuigen tot 15 jaar oud. Hieronder vallen personenauto's, kampeerauto's tot 3500 kg en bedrijfsauto's.
  • Laag tarief: dit betaalt u voor voertuigen van 15 jaar en ouder. Ook hieronder vallen personenauto's, kampeerauto's tot 3500 kg en bedrijfsauto's.

Verder zijn de kosten voor de schorsing afhankelijk van hoeveel jaar u de auto wilt schorsen:

OmschrijvingKosten
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (normaal tarief)€88,05
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (laag tarief)€29,10
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (normaal tarief)€117,15
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (laag tarief)€58,20
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (normaal tarief)€146,25
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (laag tarief)

€87,30

Goed om te weten: als u de schorsing eerder stopzet, krijgt u geen geld terug. 

Schorsing opheffen of verlengen: hoe moet dat?

Het schorsen van uw auto bij de RDW loopt automatisch af na 1,2 of 3 jaar. Wanneer u die schorsing wilt verlengen, moet u dit bij de RDW regelen. 

U kunt de auto-schorsing tussentijds opheffen. Ook dat regelt u bij de RDW. U betaalt dan direct weer motorrijtuigenbelasting en uw auto moet weer APK gekeurd worden. Uw auto moet ook minimaal WA verzekerd zijn.

Uw auto weer verzekeren: zo doet u dat

Na het aflopen of opheffen van de schorsing van uw auto moet u weer uw auto verzekeren. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice: 0592 349 560. Of meld uw wijzigingen online via Mijn Univé of de Univé App. U kunt ook altijd een van onze Univé-winkels bezoeken.

Wilt u weten wat u gaat betalen voor uw autoverzekering? Bereken dan online uw autopremie.

Bereken uw premie