Ga naar inhoud

Auto uitschrijven

Uw auto uitschrijven of afmelden bij de RDW betekent ook dat uw autoverzekering stopgezet kan worden. Bovendien hoeft u daarna geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Het kan dus financieel flink lonen om uw auto af te melden of uit te schrijven. Wij leggen u graag uit hoe dit werkt. 

Het verschil tussen uitschrijven en schorsen 

Een auto uitschrijven bij de RDW betekent dat u de kentekenregistratie stopzet. Bijvoorbeeld wanneer u alleen nog wilt crossen met de auto of hem uitsluitend op eigen terrein gaat gebruiken. Ook auto’s die voor het onderwijs worden ingezet of als museumstuk kunt u uitschrijven bij de RDW. 

Bij de RDW een auto schorsen betekent dat u tijdelijk de kentekenregistratie stopzet. Dit kan voor 1, 2 of 3 jaar. Bijvoorbeeld wanneer u tijd nodig heeft om de auto te repareren voor de APK. De schorsing kunt u opheffen en daarna is de situatie weer zoals voorheen. 

Bij de RDW uw auto schorsen? Zet de verzekering dan stop 

U kunt bij de RDW uw auto schorsen als u er tijdelijk niet meer mee op de openbare weg gaat rijden. Dan raden wij u aan om ook uw autoverzekering stop te zetten. U hoeft dan geen premie te betalen, maar uw schadevrije jaren blijven wel nog drie jaar geldig. 

Wat kost een auto afmelden?

De RDW hanteert twee verschillende tarieven voor het afmelden van een auto (2024).

  • Normaal tarief: dit betaalt u voor voertuigen tot 15 jaar oud. Hieronder vallen personenauto's, kampeerauto's tot 3500 kg en bedrijfsauto's.
  • Laag tarief: dit betaalt u voor voertuigen van 15 jaar en ouder. Ook hieronder vallen personenauto's, kampeerauto's tot 3500 kg en bedrijfsauto's.

De kosten voor het afmelden zijn afhankelijk van hoeveel jaar u de auto wilt uitschrijven:

OmschrijvingKosten
Uitschrijven voor 1 jaar (normaal tarief)€88,05
Uitschrijven voor 1 jaar (laag tarief)€29,10
Uitschrijven voor 2 jaar (normaal tarief)€117,15
Uitschrijven voor 2 jaar (laag tarief)€58,20
Uitschrijven voor 3 jaar (normaal tarief)€146,25
Uitschrijven voor 3 jaar (laag tarief)

€87,30

Ter info: u krijgt geen geld terug als u de uitschrijving eerder stopzet. 

Hoe verloopt het proces van afmelden?

  • Nadat u bij de RDW een aanvraag heeft gedaan, gaat de afmelding direct in. Hierover ontvangt u mail van de RDW. De eerste mail is om aan te geven dat u uw aanvraag heeft gedaan, de tweede mail is ter bevestiging van de afmelding.
  • Na de aangegeven periode loopt de uitschrijving ook automatisch af. Hierover krijgt u een melding van de RDW. Vanaf dit moment moet u meteen weer voldoen aan alle (financiële) verplichtingen.
  • De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch na afmelding, maar de autoverzekering moet u zelf opzeggen.
  • Uw kentekenbewijs blijft geldig gedurende en na de afmelding van de auto.