Ga naar inhoud

Overschrijvingsbewijs kwijt

Wil je jouw auto verkopen, schorsen, slopen of uitvoeren naar het buitenland? Dan moet je een aantal documenten bij elkaar zoeken die je hierbij nodig hebt. Het overschrijvingsbewijs bijvoorbeeld, en de tenaamstellingscode. Maar wat als je deze niet meer kunt vinden? Als je het overschrijvingsbewijs of de tenaamstellingscode kwijt bent, kun je gemakkelijk een nieuwe aanvragen bij de RDW.

Zo vraag je een nieuw overschrijvingsbewijs aan

Ben je het overschrijvingsbewijs of de tenaamstellingscode kwijt? Geen paniek, want je kunt een nieuwe aanvragen op de website van de RDW. Dit kost € 1,10.

Dit is goed om te weten:

  • Ben je een deel van het papieren kentekenbewijs kwijt, zoals overschrijvingsbewijs? Dan moet het hele kentekenbewijs vervangen worden. Op de website van RDW word je hierin begeleid.
  • Zijn de papieren van een leaseauto kwijtgeraakt? Neem dan contact op met de lease- of financieringsmaatschappij. Zij zullen dan een nieuw kentekenbewijs of een deel ervan voor je aanvragen. Dit kun je niet zelf doen.

Wat is een overschrijvingsbewijs?

Als je een auto koopt die voor 2014 op kenteken is gezet, krijg je een papieren overschrijvingsbewijs. Hierop staat een code, waarmee je de auto naar een andere naam kunt overschrijven. Bijvoorbeeld bij de verkoop of sloop van jouw auto. Deze code is onderdeel van het kentekenbewijs.

Het kentekenbewijs bestaat uit deze drie onderdelen:

  • Voertuigenbewijs
  • Tenaamstellingsbewijs
  • Overschrijvingsbewijs

Voor auto’s die na 2014 op kenteken zijn gezet, zijn geen papieren overschrijvingsbewijzen meer. Tegenwoordig krijg je een kentekencard en een tenaamstellingscode.

Waarom heb ik een overschrijvingsbewijs nodig?

Als je jouw auto wegdoet, heb je het overschrijvingsbewijs nodig. Hiermee schrijf je de auto over op de naam van de nieuwe eigenaar. Dit doe je bij de verkoop van jouw auto, maar ook bij de sloop, schorsing of het uitvoeren van jouw auto. Is jouw auto gestolen? Dan heb je het overschrijvingsbewijs nodig om het met jouw verzekeraar financieel te regelen.

Als je nog een papieren overschrijvingsbewijs hebt, heb je bij het wegdoen van jouw auto alle drie eerder genoemde onderdelen nodig. Heb je geen papieren bewijs? Dan heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig.

Het is belangrijk om deze documenten bij de hand te hebben bij het wegdoen van jouw auto. Deze heb je nodig om het vrijwaringsbewijs te kunnen krijgen. Dit is vereist om jouw verzekering op te zeggen.

Een andere auto gekocht?

Als je jouw auto verkocht hebt, ben je misschien van plan om een nieuwe auto te kopen. Een goed moment om de best passende autoverzekering te zoeken. Met de Univé Autocheck ontdek je gemakkelijk welke verzekering en aanvullende dekkingen het beste bij jou en je nieuwe auto passen.

Doe de autocheck