Overschrijvingsbewijs kwijt
Bent u van plan om uw auto te verkopen? Of staat de koper al op de stoep? Dan kan het zijn dat u erachter komt dat het overschrijvingsbewijs kwijt is. Deze heeft u echter wel nodig voor het overschrijven van een auto.
Univé legt graag uit welke stappen u moet ondernemen wanneer u het overschrijvingsbewijs bent kwijtgeraakt. Het is wel belangrijk om te weten dat auto’s die na 2014 zijn afgegeven geen apart overschrijvingsbewijs meer hebben. Deze krijgen bij aflevering of verkoop alleen een kentekencard en tenaamstellingscode.
Wat is een overschrijvingsbewijs?
Een overschrijvingsbewijs hoort bij een auto. Dit is een document met daarop een code die nodig is bij het overschrijven van een auto. Dit betekent dat u deze code nodig hebt bij de verkoop of aankoop van een auto. Met deze code kunt u uw auto overschrijven via het internet, bij een RDW-balie of een PostNL locatie met kentekenloket.
De code van het overschrijvingsbewijs is onderdeel van het kentekenbewijs. Het kentekenbewijs bestaat op zijn beurt weer uit drie verschillende delen:
Het voertuigbewijs
Het tenaamstellingsbewijs
Het overschrijvingsbewijs
Wanneer heeft u een overschrijvingsbewijs nodig?
Wanneer u uw auto verkoopt is het overschrijvingsbewijs nodig voor de overdracht. Met deze code zet u de auto namelijk op een andere naam. Bijvoorbeeld op de naam van de nieuwe koper, een garagebedrijf of een sloopbedrijf.
Naast het overschrijvingsbewijs is ook de tenaamstellingscode en het voertuigbewijs nodig om de auto over te schrijven. Zonder deze drie document is dat niet mogelijk. Als u deze niet meer heeft, dan is het bij het overschrijven niet mogelijk om een vrijwaringsbewijs te krijgen. Het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat de auto niet meer van u is, en op uw naam staat. Deze heeft u weer nodig om een autoverzekering op te zeggen. Belangrijk dus om deze te hebben na de overdracht.
Overschrijvingsbewijs deel 2 kwijt
Tussen 2004 en 2014 had het overschrijvingsbewijs de naam ‘deel 2’. Ook voor dit bewijs gold dat deze aanwezig moest zijn om een auto te verkopen of te laten slopen. Een nieuw kentekenbewijs deel 2 aanvragen gaat op dezelfde manier als het aanvragen van een nieuw overschrijvingsbewijs.
Overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt
Auto’s van voor 1995 hadden altijd een kentekenbewijs deel 3. Dit deel moest altijd thuis veilig bewaard worden. Bent u deze kwijt? Onderneem dan dezelfde stappen als bij het aanvragen van een nieuw overschrijvingsbewijs. De stappen leest u hieronder.
Een nieuw overschrijvingsbewijs aanvragen
Is uw overschrijvingsbewijs kwijt of gestolen? Vraag dan een nieuw aan bij de RDW. De kosten hiervan zijn laag: voor €1,- krijgt u een nieuw overschrijvingsbewijs.
Door in te loggen met DIGID vraagt u gemakkelijk een vervangende code aan. Deze is nooit hetzelfde als de vorige code: het RDW geeft altijd maar één keer een bewijs van overschrijving.
Tenaamstellingscode of rijbewijs kwijt
Als u de tenaamstellingscode kwijt bent, dan is dit simpel op te lossen door op de website van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode te downloaden. U moet hiervoor met uw DigiD inloggen.
Bent u uw rijbewijs kwijt? Neem dan contact op met de RDW. Bij de gemeente vult u vervolgens een verklaring in en vraagt u een nieuw rijbewijs aan.
Verzeker uw auto met Univé
Wellicht heeft u uw auto verkocht en bent u van plan om een nieuwe auto aan te schaffen. Daar hoort natuurlijk een goede autoverzekering bij. Wilt u weten welke autoverzekering bij u past?