Ga naar inhoud

Mag je onverzekerd rijden in een auto?

Een autoverzekering: die heb je nodig zodat je veilig de weg op kunt. Heb je geen autoverzekering voor je auto? Dan mag je er niet in rijden. Je bent namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten zodra je een auto hebt.  

Je hebt dan minimaal een WA-autoverzekering nodig. Daarmee is schade die je met je auto bij een ander hebt veroorzaakt gedekt. Univé legt op deze pagina uit wat de gevolgen zijn van rijden zonder autoverzekering. 

Mag je onverzekerd rijden? 

Je mag niet rijden in een onverzekerde auto. Onverzekerd rijden is namelijk strafbaar. Of je nu wilt rijden in een nieuwe auto die je nog moet verzekeren of al een auto hebt, rijden zonder verzekering is illegaal. Dat mag dus ook niet tijdelijk.  

Boete van de RDW voor een auto zonder autoverzekering 

De RDW houdt alle gegevens bij van de auto’s in Nederland. Daarin staat ook of een auto verzekerd is. Is deze niet verzekerd? De RDW kan je daarvoor een stevige boete geven van maar liefst € 450,-, exclusief administratiekosten. Zo'n boete ontvang je automatisch via de post. Dat mag de RDW driemaal per jaar doen. Je kunt dus € 1350,- aan boetes in één jaar tijd krijgen voor een auto zonder verzekering. 

Je auto laten schorsen en je autoverzekering 

Besluit je je auto voor langere tijd niet te gebruiken? Dan kun je je auto laten schorsen. Dat betekent dat je auto tijdelijk vrij is van wegenbelasting. Je auto hoeft dan ook niet APK-gekeurd of verzekerd te zijn. Maar ook rijden op de openbare weg met een geschorste auto is verboden. 

Boete van de politie voor onverzekerd rijden 

Word je vervolgens ook nog door de politie betrapt op onverzekerd rijden? Dan kun je een verkeersboete van minimaal € 650,- krijgen. Kom je tijdens het onverzekerd rijden in een ongeval terecht, dan betaal je ook zelf de kosten.. Je kunt dan namelijk niet terecht bij een verzekering. Zo’n ongeval kan je fors geld gaan kosten. Denk bijvoorbeeld aan letselschade die een ander oploopt, waardoor die arbeidsongeschikt wordt verklaard. Het rijden zonder verzekering kan ook nog eens gevolgen hebben als je een nieuwe verzekering af wilt sluiten. Dat kun je dus beter voorkomen. 

Hoeveel tijd heb je om je auto te verzekeren? 

Je bent verplicht om je auto direct te verzekeren zodra het kenteken op je naam staat. Koop je een auto? Dan moet je hem dus al verzekeren voordat je wegrijdt. Je kunt je verzekering online al binnen een paar minuten afsluiten. De RDW stuurt je een waarschuwing als je na 28 dagen je auto nog niet hebt verzekerd. Kort daarna volgt de eerste boete van de RDW.   

Is onverzekerd rijden een strafbaar feit? 

Ga je toch de weg op met een onverzekerde auto? Dan ben je in overtreding. Dat wordt een strafbaar feit genoemd. Stel, je komt met je onverzekerde auto terecht in een auto-ongeluk. Het strafbaar feit kan dan een misdrijf worden. Daarvoor krijg je een strafblad. Het hangt van de ernst van het ongeval af of de rechter het als een misdrijf ziet.  

Sluit een autoverzekering af bij Univé 

Gelukkig hoef je geen risico te lopen op hoge boetes voor een auto zonder verzekering. Je hebt eenautoverzekering bij Univé namelijk zo geregeld. Regel je zaken op tijd. Bijvoorbeeld wanneer je het kenteken op jouw naam laat zetten. Zo regel je alles in één keer. 

Bereken je premie