Ga naar inhoud

Je autoverzekering royeren

Wil je jouw autoverzekering royeren? Dit kan bijvoorbeeld als je auto verkocht is of als deze gesloopt wordt. Royeren betekent ook wel beëindigen of stopzetten. Soms is jouw verzekeraar genoodzaakt om jouw autoverzekering te royeren. Wat je moet doen als je jouw verzekering wil opzeggen of als je autoverzekering geroyeerd is, lees je op deze pagina. 

Autoverzekering royeren

Opzegtermijn

Voor je jouw autoverzekering opzegt, moet je eerst de opzegtermijn controleren die in de voorwaarden staat. Univé hanteert geen opzegtermijn, maar andere verzekeraars kunnen dit wel doen. Als de verzekeraar jouw autoverzekeraar opzegt, neem dan contact met hen op om te bespreken waarom ze de verzekering stopzetten.

Wanneer royeer je jouw autoverzekering?

Er zijn verschillende redenen waarom je jouw autoverzekering zou willen royeren bij jouw huidige verzekeraar.

In dit geval heb je dus geen auto meer om te verzekeren. Je kunt dat direct jouw verzekering stopzetten, zonder opzegtermijn. Je moet wel een vrijwaringsbewijs aanleveren bij jouw verzekeraar: een bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat.

De premie of voorwaarden van je huidige verzekering zijn gewijzigd in jouw nadeel. Bijvoorbeeld wanneer je na een wijziging extra dekkingen moet afsluiten. Je kunt er in dat geval voor kiezen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Let op: zorg ervoor dat je je oude autoverzekering pas opzegt als je een nieuwe hebt afgesloten.

Jouw auto staat voor een langere tijd stil of komt niet door de apk-keuring. Je kunt er dan voor kiezen om de auto maximaal 3 jaar te schorsen bij de RDW. In die periode hoeft de auto niet verzekerd te zijn en kun je deze stopzetten.

Na het royeren van de autoverzekering mag je niet meer de weg op met jouw auto, totdat je ergens anders minimaal een WA-autoverzekering hebt afgesloten.

Autoverzekering royeren

Je verzekeraar heeft de verzekering opgezegd

Het kan ook gebeuren dat je verzekeraar de verzekering stopzet. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn:

  • Je hebt te veel schademeldingen gedaan
  • Je hebt fraude gepleegd
  • Je loopt achter met betalingen

Het kan lastig zijn om een autoverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar na een royement. Als er sprake is geweest van wanbetaling, kan de nieuwe verzekeraar vragen de premie vooruit te betalen voor een half jaar. In ergere gevallen kan de nieuwe verzekeraar jouw verzekeringsaanvraag weigeren.

Overstappen naar een Univé autoverzekering

Sta je op het punt jouw autoverzekering bij een andere verzekeraar op te zeggen en een overstap te maken? Bij Univé vind je de beste nieuwe verzekering voor jouw auto.

Wil je weten wat je betaalt voor de autoverzekering van Univé? Bereken dan gemakkelijk je premie en sluit je verzekering direct online af.

Bereken je premie