Ga naar inhoud

Wegenbelasting berekenen

Heeft u een nieuwe auto op het oog? Dan bent u vast benieuwd hoeveel wegenbelasting u voor deze auto moet betalen. Voor veel mensen is deze maandelijkse kostenpost een belangrijk onderdeel in de overweging van de aanschaf van een nieuwe auto. Dit kan maandelijks zomaar € 100,- schelen. Belangrijk dus om te weten waar u aan toe bent.

Wegenbelasting, ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting (mrb), is eenvoudig zelf te berekenen. Het enige dat u nodig heeft is uw kentekenbewijs. Of, als de auto nog niet van uzelf is, de advertentie van de auto.

Wegenbelasting: belangrijke factoren

De hoogte van de wegenbelasting is niet overal en niet voor iedere auto hetzelfde. Hoeveel u betaalt hangt namelijk af van de brandstof die uw auto verbruikt, waar u woont en het gewicht van de auto. U vraagt zich misschien af waarom wegenbelasting verschilt per woonplaats. Dit komt omdat iedere provincie zelf bepaalt welk tarief zij hanteren. Dit worden zogenaamde ‘opcenten’ genoemd. De rijksoverheid stelt jaarlijks een maximumtarief vast waar een provincie toeslag op mag rekenen. 

Dit geldt overigens wel voor een eigen auto. Bij private lease zit de wegenbelasting vaak bij de leaseprijs in. Heeft u een auto van de zaak, dan wordt de wegenbelasting door de leasemaatschappij ofwel door de werkgever betaald. Als ondernemer met bijvoorbeeld een bestelauto betaalt u een vast bedrag aan wegenbelasting, ongeacht de brandstof.

Motorrijtuigenbelasting

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is naast de provincie waar u in woont dus ook afhankelijk van de auto waar u in rijdt en de brandstof waarmee de auto rijdt. Een zware dieselauto is bijvoorbeeld veel duurder in de wegenbelasting dan een lichte benzineauto.

Het gewicht van uw auto bepaalt in welke gewichtsklasse de auto valt qua motorrijtuigenbelasting. Deze gewichtsklassen variëren tussen de 0 kg tot 5050 kg. Dit is tevens het maximale gewicht voor een personenauto. De eerste klasse loopt van 1 tot 550 kg, daarna is iedere 100 kg extra de volgende gewichtsklasse.

Bereken uw wegenbelasting online

Omdat er zoveel verschillende gewichtsklassen zijn en de kosten voor wegenbelasting variëren per brandstof en provincie, is het moeilijk te zeggen wat een auto gemiddeld kost qua motorrijtuigenbelasting. Daarom zijn er online een hoop handige tools te vinden om aan de hand van een kenteken de motorrijtuigenbelasting te bereken.

Wegenbelasting zonder kenteken

Aan de hand van uw kenteken, of het kenteken van uw toekomstige auto, is de wegenbelasting gemakkelijk te berekenen. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de Belastingdienst of via de website van de RDW. Dit zijn beide betrouwbare websites die u de juiste informatie kunnen geven.

Heeft u echter geen kenteken, bijvoorbeeld omdat de auto die u op oog heeft geen kenteken heeft of omdat het niet zichtbaar is op foto’s? Om dan uw wegenbelasting te berekenen  moet u de volgende dingen weten:

  • Het merk van de auto

  • Het model van de auto

  • Het bouwjaar en bouwmaand van de auto

  • Het type brandstof waarop de auto rijdt

  • Of de auto handgeschakeld of een automaat is

Motorrijtuigenbelasting berekenen aan de hand van brandstof

Naast gewicht is, zoals u waarschijnlijk al heeft gelezen, ook brandstof een belangrijke factor bij het bepalen van de wegenbelasting. Eigenlijk is het zelfs de grootste factor. De brandstof heeft namelijk de meeste invloed op de CO2-uitstoot, waar de berekening ook op gebaseerd is. We hebben de verschillende soorten brandstof qua kosten wegenbelasting voor u op een rijtje gezet.

Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting tot en met 2024. Daarna volgt een overgangsregeling. Vanaf 2026 vervalt het belastingvoordeel voor elektrische auto’s en kunt u ervan uitgaan dat deze gelijk zal worden aan benzineauto’s.

Voor een benzineauto tot 850 kg bedraagt de wegenbelasting ongeveer € 20,- per maand. Per 100 kg gewichtstoename, en dus per hogere gewichtsklasse, stijgt dit bedrag met ongeveer € 8,- per maand.

Een dieselauto is duurder dan een benzineauto. Dit komt omdat een benzineauto over het algemeen meer fijnstof uitstoot. Bovendien is een dieselauto doorgaans zwaarder qua gewicht. Voor een dieselauto tot 850 kg betaalt u aan wegenbelasting ongeveer € 54,- per maand. Per stap in de gewichtsklasse komt hier € 12,- per maand bij.

Ook bij LPG is de gewichtsklasse van de auto weer een grote factor bij het bepalen van de wegenbelasting per maand. Qua kosten komt u met LPG tussen diesel en benzine uit. 

Wegenbelasting nieuwe auto

Heeft u een nieuwe auto op het oog? Dan is het verstandig om de wegenbelasting vooraf te checken, zodat u weet met welke kosten u te maken krijgt bij de aanschaf. Ook is het slim om alvast te onderzoeken welke premie gaat gelden voor uw verplichte autoverzekering. Daar helpt Univé u natuurlijk graag mee. Bij ons berekent u gemakkelijk online uw premie: van WA tot All Risk met aanvullende verzekeringen.