Ga naar inhoud

Wegenbelasting berekenen

Iedere autobezitter betaalt wegenbelasting. Dit wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. De overheid gebruikt dit geld om de wegen in Nederland goed te onderhouden. Wat je aan wegenbelasting betaalt verschilt per voertuig. Wil je weten hoeveel jij kwijt bent aan wegenbelasting? Dit is gemakkelijk zelf te berekenen. Wij leggen je uit hoe. 

Hoe bereken ik mijn wegenbelasting?

De hoogte van wegenbelasting hangt af van deze factoren:

  • De brandstof die jouw auto verbruikt.
    Brandstof heeft de meeste impact op de CO2-uitstoot. Dit heeft daarom de grootste invloed op de berekening. Een dieselauto is bijvoorbeeld duurder dan een benzineauto. Dit komt doordat diesel auto's vervuilender zijn dan bezine auto's. 
  • Waar je woont.
    Elke provincie bepaalt zelf welk tarief zij hanteren voor de wegenbelasting. Jouw woonplaats heeft dus ook invloed op de berekening.
  • Het gewicht van de auto.
    In de berekening wordt er altijd rekening gehouden met het gewicht van de auto. Een zware dieselauto is bijvoorbeeld veel duurder in de wegenbelasting dan een lichte benzineauto.

Via de website van de Belastingdienst kun je gemakkelijk zelf je wegenbelasting berekenen. Je hebt hiervoor alleen het kenteken nodig. 

Hoeveel wegenbelasting betaal je per provincie?

Wist je dat een deel van de wegenbelasting naar de provincies gaat? Dit wordt ook wel 'opcenten' genoemd. Provincies mogen daarom zelf de tarieven bepalen. De rijksoverheid stelt jaarlijks een maximumtarief vast waar een provincie toeslag op mag rekenen. Door de inflatie worden deze elk jaar weer gewijzigd. Hieronder vind je de percentages van dit tarief per provincie. Bekijk of de wegenbelasting in jouw provincie is gestegen.

Provincie20232024
Groningen95.7%95.7%
Zuid-Holland95.7%98.7%
Gelderland93%97.9%
Drenthe92%92%
Friesland87%89.6%
Zeeland82.3%84.4%
Flevoland82.2%83%
Noord-Brabant80.8%82.8%
Limburg80.6%83.1%
Overijssel79.9%82.2%
Utrecht79.4%81.9%
Noord-Holland67.9%77.4%

Motorrijtuigenbelasting berekenen zonder kenteken

De hoogte van de wegenbelasting bereken je met het kenteken. Heb je dit niet? Dan kun je de berekening ook maken zonder het kenteken. Je hebt in dat geval de volgende gegevens nodig:

  • Het merk van de auto.
  • Het model van de auto.
  • Het bouwjaar en bouwmaand van de auto.
  • Het type brandstof waarop de auto ridjt.
  • Of de auto handgeschakeld of een automaat is.

Wegenbelasting betalen

Wegenbelasting betaal je eens per maand óf een keer in de drie maanden. Dit gaat vaak via automatische incasso. Het bedrag wordt dan rond de 28e van de maand afgeschreven. Betaal je per kwartaal? Dan stuurt de Belastingdienst een rekening naar je op. Wanneer je deze rekening krijgt, hangt af van de afgiftedatum van jouw kentekenbewijs. Betaal je niet op tijd of kun je het volledige bedrag niet betalen? Dan krijg je een naheffingsaanslag. Gebeurt dit vaker? Dan betaal je een verzuimboete. Dit loopt op tot maximaal € 5.514 per verzuim.

Vrijstelling van wegenbelasting

Iedereen die een motorrijtuig bezit betaalt wegenbelasting. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijg je namelijk vrijstelling. Dit geldt bijvoorbeeld voor Oldtimers, ambulances en taxi's. Bekijk hieronder de volledige lijst aan uitzonderingen.

  • Een vrachtauto of autobus die 40 jaar of ouder is en niet bedrijfsmatig gebruikt wordt.
  • Een personenauto, bestelauto of motor die 40 jaar of ouder is. Bijvoorbeeld Oldtimers.
  • Motorrijtuigen van de politie en brandweer.
  • Ambulances en dierenambulances.
  • Lijkauto’s.
  • Vuilniswagens, kolkenzuigers (vrachtwagens voor rioolreiniging) en straatveegwaren.
  • Motorrijtuigen voor de aanleg en onderhoud van wegen.
  • Taxi’s.
  • Motorrijtuig met een buitenlands kenteken.
  • Elektrische auto’s. Deze zijn vrijgesteld tot en met 2024.

Kom je in aanmerking voor een vrijstelling? Dan kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst.

Bezuinigen op wegenbelasting

Je betaalt niet minder wegenbelasting als je weinig rijdt. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid kilometers die je maakt. Maar om de type auto die je hebt. Toch bezuinigen op de kosten? Kies dan voor een WA-autozekering. Dat is de goedkoopste verzekering. Let op: met een WA-autoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan andermans spullen. Schade aan je eigen auto is niet gedekt. Benieuwd wat je betaalt voor een WA-autoverzekering bij Univé? Bereken binnen 2 minuten je premie.

Bereken je premie