Ga naar inhoud

Preventietips wateroverlast

Wateroverlast in huis? Je moet er niet aan denken. Wil je de kans op waterschade zo klein mogelijk maken? Neem dan vooraf al maatregelen. Maar hoe doe je dat? Bekijk hieronder een aantal tips om wateroverlast in huis te voorkomen.

 1. Buitenkraan
  Tap in de winter de buitenkraan af voordat de vorst kan toeslaan.
 2. Radiatoren
  Laat de temperatuur van je radiatoren ’s winters nooit onder de 10 graden komen.
 3. Wasmachine
  Je verkleint de kans op verstopping van je wasmachineleiding door minimaal eens per maand het programma op de hoogste temperatuur te draaien. Zo spoel je de leiding schoon.
 4. Waterslot
  Plaats een waterslot tussen de kraan en de aanvoerslang van je (vaat)wasmachine. Bij een eventuele lekkage stopt de watertoevoer dan automatisch.
 5. Kraan dicht
  Geen waterslot? Dan kun je tijdens een vakantie beter de kraan van de (vaat)wasmachine dichtdraaien.
 6. Opvangbak
  Heb je op de bovenverdieping(en) apparatuur staan die is aangesloten op water? Plaats die dan in een wateropvangbak.
 7. Meten = weten
  Verbruik je ineens veel meer water dan gebruikelijk, dan kan dat wijzen op lekkage in de leidingen, bijvoorbeeld in de kruipruimte.
 8. Leidingen
  Ga je tijdens de winter langere tijd op vakantie? Dan kun je beter de waterleiding (en eventueel de radiatoren) aftappen om bevriezing te voorkomen.
 9. Kitranden
  Controleer regelmatig de kitranden in natte ruimten en vervang ze voordat lekkage kan optreden.
 10. Dakgoten
  Zorg ervoor dat je dakgoten blad- en mosvrij zijn en dat de regenpijpen niet verstopt raken. Met draadroosters kun je verstopping voorkomen.

  Tip: Met de dakgootservice van Veilig Wonen van Univé hoef je nooit meer zelf het dak op om je dakgoot schoon te maken. Zo voorkom je nattigheid in huis. Al vanaf € 5,50 per maand.