Ga naar inhoud

Preventietips wateroverlast

Wateroverlast in uw huis? U moet er niet aan denken. Wilt u de kans op waterschade zo klein mogelijk maken? Neem dan vooraf al uw maatregelen. Univé heeft een aantal preventietips voor u op een rij gezet. Tips om wateroverlast in huis te voorkomen.

 1. Buitenkraan
  Tap in de winter de buitenkraan af voordat de vorst kan toeslaan.
 2. Radiatoren
  Laat de temperatuur van uw radiatoren ’s winters nooit onder de 10oC komen.
 3. Wasmachine
  U verkleint de kans op verstopping van uw wasmachineleiding door minimaal eens per maand het programma op de hoogste temperatuur te draaien. Zo spoelt u de leiding schoon.
 4. Waterslot
  Plaats een waterslot tussen de kraan en de aanvoerslang van uw (vaat)wasmachine. Bij een eventuele lekkage stopt de watertoevoer dan automatisch.
 5. Kraan dicht
  Geen waterslot? Dan kunt u tijdens vakantie beter de kraan van de (vaat)wasmachine dichtdraaien.
 6. Opvangbak
  Heeft u op de bovenverdieping(en) apparatuur staan die is aangesloten op water? Plaats die dan in een wateropvangbak.
 7. Meten = weten
  Verbruikt u ineens veel meer water dan gebruikelijk, dan kan dat wijzen op lekkage in de leidingen, bv. in de kruipruimte.
 8. Leidingen
  Gaat u tijdens de winter langere tijd op vakantie? Dan kunt u beter de waterleiding (en eventueel de radiatoren) aftappen om bevriezing te voorkomen.
 9. Kitranden
  Controleer regelmatig de kitranden in natte ruimten en vervang ze voordat lekkage kan optreden.
 10. Dakgoten
  Zorg ervoor dat uw dakgoten blad- en mosvrij zijn en dat de regenpijpen niet verstopt raken. Met draadroosters kunt u verstopping voorkomen.

  Tip: Met de dakgootservice van Veilig Wonen van Univé hoeft u nooit meer zelf het dak op om uw dakgoot schoon te maken. Zo voorkomt u nattigheid in huis. Al vanaf € 5,50 per maand.