Ga naar inhoud

Rookmelder verplicht en je woonverzekering

Rookmelders zijn voor alle woningen verplicht sinds 1 juli 2022. En dat is niet vreemd: met een rookmelder ben je meteen op de hoogte als ergens in je huis brand uitbreekt. Dit maakt je huis meteen een stuk brandveiliger. Zo merk je rookvorming meteen op en kun je het ontstaan van brand voorkomen. En als er dan toch een woningbrand ontstaat, kun je deze tijdig blussen en brandschade zoveel mogelijk voorkomen. Als het niet lukt om de brand zelf te blussen, kun je in ieder geval tijdig jezelf en je huisgenoten in veiligheid brengen en de brandweer bellen. Wat zijn precies de regels voor brandmelders in huis, en wat betekent dit voor je woonverzekering? Univé zet alle informatie voor je op een rij.

Woonverzekeringen en brand 


Brand kan flinke schade aanrichten in je woning, met alle kosten van dien voor herstel van je huis en de spullen daarin. Daarom is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten, zodat je verzekerd bent tegen deze schade. Met een opstalverzekering is je woning zelf verzekerd. Wil je ook alle losse spullen in je woning verzekeren tegen brandschade? Sluit dan een inboedelverzekering af.  

Premie berekenen opstalverzekeringPremie berekenen inboedelverzekering

Vergoeding brandschade en rookmelders 


Stel, je hebt geen brandmelders in huis, ook al zijn deze verplicht. Krijg je dan nog wel je schade vergoed als er onverhoopt brand uitbreekt? Als je een opstalverzekering, een inboedelverzekering of beide hebt, is je woning standaard verzekerd tegen brand. Je krijgt dus hoe dan ook een vergoeding als je brandschade aan je woning of de spullen daarin hebt.   

Als je nog geen brandmelders in huis hebt, raden wij wel aan dat je deze zo snel mogelijk regelt. Woningbranden komen namelijk relatief vaak voor: in 2022 werden er bijna 65.000 bij verzekeraars gemeld. Met een rookmelder is de kans groter dat je een brand tijdig op het spoor komt en schade, verwondingen of zelfs overlijden kunt voorkomen. Als je rookmelders in huis neemt, zorg dan voor een rookmelder van goede kwaliteit en vervang de batterijen wanneer dit nodig is. Zo heb je maximaal voordeel van je rookmelder en gaat hij lang goed mee.

Heb je vragen over rookmelders en je woonverzekering? 


Als je nog vragen hebt over rookmelders en je woonverzekering, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.