Ga naar inhoud

Rookmelder verplicht en uw woonverzekering

Rookmelders zijn voor alle woningen verplicht sinds 1 juli 2022. En dat is niet vreemd: met een rookmelder bent u meteen op de hoogte als ergens in uw huis brand uitbreekt. Dit maakt uw huis meteen een stuk brandveiliger. Als u een woningbrand snel opmerkt, kunt u deze tijdig blussen en brandschade zoveel mogelijk voorkomen. Als het niet lukt om de brand zelf te blussen, kunt u in ieder geval tijdig uzelf en uw huisgenoten in veiligheid brengen en de brandweer bellen. Wat zijn precies de regels voor brandmelders in huis, en wat betekent dit voor uw woonverzekering? Univé zet alle informatie voor u op een rij.

Brandmelders verplicht

Op 1 juli 2022 werden rookmelders niet voor het eerst verplicht gesteld: sinds 2003 is het al verplicht om in nieuwbouwwoningen een rookmelder te installeren. Nu geldt dat dus ook voor bestaande woningen. De regel hierbij is dat op elke verdieping van het huis waar een slaapkamer, woonkamer of keuken is in ieder geval één rookmelder moet hangen. Zo weet u ook beneden dat er boven brand uitbreekt, en andersom.  

Hoe zit het dan met ruimtes zoals een kelder of zolder? Als u deze ruimtes niet gebruikt als slaap- of woonvertrek maar hier bijvoorbeeld alleen spullen opbergt, is een rookmelder hier niet verplicht. Een rookmelder op zolder installeren is wel verstandig als u een rieten dak op uw huis heeft: dit omdat riet een brandgevoelig materiaal is.

Woonverzekeringen en brand 


Brand kan flinke schade aanrichten in uw woning, met alle kosten van dien voor herstel van uw huis en de spullen daarin. Daarom is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten, zodat u verzekerd bent tegen deze schade. Met een opstalverzekering is uw woning zelf verzekerd. Wilt u ook alle losse spullen in uw woning verzekeren tegen brandschade? Sluit dan een inboedelverzekering af.  

Premie berekenen opstalverzekeringPremie berekenen inboedelverzekering

Vergoeding brandschade en rookmelders 


Stel, u heeft geen brandmelders in huis, ook al zijn deze verplicht. Krijgt u dan nog wel uw schade vergoed als er onverhoopt brand uitbreekt? Als u een opstalverzekering, een inboedelverzekering of beide heeft, is uw woning standaard verzekerd tegen brand. U krijgt dus hoe dan ook een vergoeding als u brandschade aan uw woning of de spullen daarin heeft.  

Als u nog geen brandmelders in huis heeft, raden wij wel aan dat u deze zo snel mogelijk regelt. Woningbranden komen namelijk relatief vaak voor: in 2020 werden er bijna 70.000 bij verzekeraars gemeld. Met een rookmelder is de kans groter dat u een brand tijdig op het spoor komt en schade, verwondingen of zelfs overlijden kunt voorkomen. Als u rookmelders in huis neemt, zorg dan voor een rookmelder van goede kwaliteit en vervang de batterijen wanneer dit nodig is. Zo heeft u maximaal voordeel van uw rookmelder en gaat hij lang goed mee. 

Heeft u vragen over rookmelders en uw woonverzekering? 


Als u nog vragen heeft over rookmelders en uw woonverzekering, kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.