Ga naar inhoud

Uw huis beveiligen

Woninginbraak komt veel voor: gelukkig zijn er veel beproefde manieren om uw huis te beveiligen tegen inbraak. Van verschillende soorten sloten tot alarmen en toezicht. Wij zetten vijf beveiligingsmethodes voor u op een rij, zodat u zorgeloos kunt wonen. 

1. Beveilig deuren en ramen met sloten 


Goede sloten zijn erg belangrijk om inbrekers buiten de deur te houden. Het is in de eerste plaats belangrijk om de bestaande sloten op uw deuren altijd goed af te sluiten. Als u weg van huis bent, maar ook als u slaapt. Weet u niet zeker of de deuren op slot zitten? Controleer dit dan altijd. Uw sleutel buiten uw huis bewaren, bijvoorbeeld onder een deurmat of bloempot, is geen goed idee. Als iemand deze locatie ontdekt, kan hij of zij zomaar uw huis binnenkomen.  

Naast de sloten die al op uw deur zitten, is het verstandig om ook extra sloten op uw deuren te plaatsen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een veiligheidsslot of een bijzetslot. Vergeet ook niet om uw ramen goed af te sluiten. Deze kunt u extra beveiligen met barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes en bijzetsloten.  

Sleutel kwijt of gestolen? Lees hier wat u moet doen.

2. Installeer een alarm in huis 


Het installeren van een inbraakalarm in huis is een goede manier om uw huis te beveiligen. Er zijn verschillende soorten alarmen waar u uit kunt kiezen. U kent vast wel het traditionele alarm, dat een hard alarmgeluid maakt als iemand bij het huis inbreekt. Wie het hoort, is meteen alert dat er een inbraak gaande is en kan de politie bellen. De inbreker krijgt zo geen kans om ongezien zijn werk te doen of weg te komen. 

Naast traditionele alarmen bestaan er echter ook stille alarmen. Deze maken geen geluid, maar sturen een signaal naar u of naar het bedrijf dat het alarm geleverd heeft. Als u een stil alarm neemt, kies dan bij voorkeur voor een alarmsysteem met een Borg-gecertificeerde meldkamer. De melding van uw alarm die bij deze meldkamer binnenkomt, mag u dan doorgeven aan de politie. 

BIj Univé kunt u terecht voor een alarmsysteem voor uw woning. Bekijk meer informatie over Alarm in huis.

3. Hang camera’s op 


Camerabeveiliging is ook een effectieve manier om inbraak tegen te gaan. De aanwezigheid van camera’s werkt namelijk goed als afschrikmiddel voor dieven. Als het wel een inbraak plaatsvindt, is er videobewijs waarmee de dader opgespoord kan worden. Zo komt hij of zij niet ongezien weg met uw spullen. 

4. Zorg voor goede buitenverlichting 


Een inbreker doet het liefst ongezien zijn werk. Als u goede verlichting rond uw huis heeft, is het veel moeilijker voor een dief om stilletjes binnen te sluipen. Hij of zij wordt dan snel gezien door buren of voorbijgangers, die vervolgens de politie in kunnen lichten dat er een inbraakpoging gaande is. 

5. Registreer of markeer uw spullen 


Om te zorgen dat u uw spullen niet voorgoed kwijtraakt als deze gestolen worden, kunt u deze registreren of markeren. Als uw spullen dan na diefstal worden teruggevonden, kunt u deze eenvoudig herkennen. De politie kan ze dan weer bij u thuis bezorgen. Kijk voor meer informatie op Stopheling.nl

Voldoet uw huis aan alle eisen van inbraakveiligheid? Dan kunt u een Politiekeurmerk Veilig Wonen halen. 

Wat als er toch ingebroken is?

Deze vijf beveiligingsmethodes verkleinen de kans dat er bij u ingebroken wordt en uw spullen verloren gaan. Desondanks blijft er altijd een kleine kans aanwezig dat u met inbraak te maken krijgt en hiervan schade heeft. Wilt u weten hoe dit zit met uw verzekering? Bekijk dan onze pagina over inbraak en diefstal.