Ga naar inhoud

Je huis beveiligen

Woninginbraak komt veel voor: gelukkig zijn er veel manieren om je huis te beveiligen tegen inbraak. Van verschillende soorten sloten tot alarmen en toezicht. Bekijk hier vijf handige beveiligingsmethodes waarmee jij zorgeloos kunt wonen. 

1. Beveilig deuren en ramen met sloten 

Goede sloten zijn erg belangrijk om inbrekers buiten de deur te houden. Het is belangrijk om je deuren altijd goed op slot te doen. Als je weg van huis bent, maar ook als je slaapt. Het is verstandig om, voordat je het huis verlaat of naar bed gaat, altijd even te checken of de deuren op slot zitten. Je huissleutel buiten je huis bewaren, bijvoorbeeld onder een deurmat of bloempot, is geen goed idee. Als iemand deze locatie ontdekt, kan hij of zij zomaar je huis binnenkomen.  

Naast de sloten die al op de deur zitten, is het verstandig om ook extra sloten te plaatsen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een veiligheidsslot of een bijzetslot. Vergeet ook niet om de ramen goed af te sluiten. Deze kun je extra beveiligen met barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes en bijzetsloten.  

Sleutel kwijt of gestolen? Lees hier wat je moet doen.

2. Installeer een alarm in huis 

Het installeren van een inbraakalarm in huis is een goede manier om je huis te beveiligen. Er zijn verschillende soorten alarmen waar je uit kunt kiezen. Je kent vast wel het traditionele alarm, dat een hard alarmgeluid maakt als iemand bij het huis inbreekt. Wie het hoort, is meteen alert dat er een inbraak gaande is en kan de politie bellen. De inbreker krijgt zo weinig kans om ongezien zijn werk te doen of weg te komen. 

Naast traditionele alarmen bestaan er ook stille alarmen. Deze maken geen geluid, maar sturen een signaal naar jou of naar het bedrijf dat het alarm geleverd heeft. Als je een stil alarm neemt, kies dan bij voorkeur voor een alarmsysteem met een Borg-gecertificeerde meldkamer. De melding van jouw alarm die bij deze meldkamer binnenkomt, mag je dan doorgeven aan de politie. 

3. Hang camera’s op 

Camerabeveiliging is ook een effectieve manier om inbraak tegen te gaan. De aanwezigheid van camera’s werkt namelijk goed als afschrikmiddel voor dieven. Als er wel een inbraak plaatsvindt, is er videobewijs waarmee de dader opgespoord kan worden. Zo komt hij of zij niet ongezien weg met jouw spullen. 

4. Zorg voor goede buitenverlichting 

Een inbreker doet het liefst ongezien zijn werk. Als je goede verlichting rond je huis hebt, is het veel moeilijker voor een dief om stilletjes binnen te sluipen. Hij of zij wordt dan snel gezien door buren of voorbijgangers, die vervolgens de politie kunnen bellen. 

5. Registreer of markeer je spullen 

Om te zorgen dat je je spullen niet voorgoed kwijtraakt als deze gestolen worden, kun je deze registreren of markeren. Als je spullen dan na diefstal worden teruggevonden, kun je deze gemakkelijk herkennen. De politie kan ze dan weer bij je thuis bezorgen. Kijk voor meer informatie op Stopheling.nl

Voldoet je huis aan alle eisen van inbraakveiligheid? Dan kun je een Politiekeurmerk Veilig Wonen halen.