Ga naar inhoud

Waterschade verzekerd met je woonverzekering

Stel, je hebt een lekkende waterleiding of een kier in je dak waardoor regen naar binnen komt. Dan kan in je huis waterschade optreden, zoals verkleuringen op de muur, opbollende plekken op de vloer of schimmel. Ook je inboedel, zoals meubels en elektronische apparatuur, kan door lekkend water schade oplopen of in sommige gevallen zelfs kapotgaan. Het repareren of vervangen kost veel geld. Je vraagt je misschien af: ben ik verzekerd voor waterschade? En hoe zit het met de betaling van de verzekering voor mijn waterschade? We zetten voor je op een rij met welke verzekeringen je verzekerd bent tegen waterschade.

Waterschade door lekkage in huis verzekerd

Welke waterschade vergoedt je verzekering? 

Als je je wilt verzekeren tegen waterschade, is het belangrijk om te weten welke waterschade wel en niet verzekerd is. Heb je al een verzekering voor je woning? Denk daarbij aan waterschade door:    

Lekken van leidingen, sanitair, centrale verwarming of airconditioning
Als je waterschade aan je inboedel oploopt doordat er water lekt uit je waterleiding, sanitair, cv of airconditioning, bijvoorbeeld door vriezen, een breuk of verstopping, is deze gedekt door je inboedelverzekering. Belangrijk is dat de lekkage onvoorzien is. 

Hevige plaatselijke regenval
Door een plotselinge stortbui wordt water soms niet snel genoeg afgevoerd door je dakgoten of regenpijp. Daardoor kan er bijvoorbeeld water door je dak lekken. De schade aan de afwerking on je dak is verzekerd met de opstalverzekering. Denk aan de gipsplaten op je plafond. Schade aan je dakconstructie vergoeden we niet. Waterschade die door daklekkage ontstaat aan je spullen is verzekerd met je inboedelverzekering. In de voorwaarden kun je lezen wanneer het hevige plaatselijke regenval is. 

Overstromend rioolwater
Stroomt je riool of de openbare riolering in je buurt over door bijvoorbeeld een zware regenbui of verstopping? Dan zijn je spullen verzekerd tegen waterschade met de inboedelverzekering. Waterschade aan je vloer en eventueel je muren is verzekerd met de opstalverzekering. 

Een lekkend aquarium
Heb je een aquarium in huis en lekt dit door bijvoorbeeld een glasbreuk? De waterschade die zo'n lek veroorzaakt aan je spullen is gedekt door je inboedelverzekering. Schade aan je vloer of muren is verzekerd met je opstalverzekering. 

Een lekkend waterbed
Is jouw waterbed plotseling kapotgegaan? Waterschade aan je spullen door een lekkend waterbed is verzekerd met je inboedelverzekering. Waterschade aan je vloer is verzekerd met je opstalverzekering. 

Olie
Dit is misschien geen water, maar als er olie lekt uit bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie kan wel schade veroorzaken. Schade aan je spullen door lekkende olie is verzekerd met je inboedelverzekering. Zorgt de olie voor schade aan je vloer? Dan is dit verzekerd met de opstalverzekering. 

Bluswater
Als je in huis brandt hebt, wordt er geblust met bluswater. Bluswater kan je huis en spullen ook beschadigen of kapot maken. Deze waterschade is verzekerd.  

Wanneer is waterschade niet verzekerd? 

Je bent niet altijd verzekerd voor waterschade. We zetten een paar voorbeelden op een rij.  

  • Waterschade die is veroorzaakt door slecht onderhoud, slijtage, eigen schuld of opzet.   
  • Schade door water dat binnenkomt via een open raam. 
  • Schade doordat er vocht komt uit iets wat waterdicht hoort te zijn, bijvoorbeeld kitranden. 

Wil je precies weten wat wel en niet verzekerd is bij waterschade, lees dan de voorwaarden. Het is natuurlijk nog beter om ervoor te zorgen dat je geen waterschade krijgt. We zetten een aantal preventietips om wateroverlast (verder) te voorkomen op een rij.

Wat moet ik doen bij waterschade aan mijn woning?  

Hebben jouw spullen waterschade opgelopen? Onderneem dan de volgende stappen, zodat je de schade kunt beperken en zo snel mogelijk kunt afhandelen.   

  • Neem maatregelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Heb je bijvoorbeeld een lekkend dak? Probeer het lekkende water dan zoveel mogelijk op te vangen door hier een emmer of teil onder te zetten. Zet je spullen indien mogelijk neer op een droge plek en droog deze af met een handdoek.  
  • Maak foto’s van de schade. Zo leg je precies vast wat er gebeurd is en kun je de schade goed aantonen.  
  • Meld je schade zo snel mogelijk bij Univé. Houd daarbij je polisnummer bij de hand. Zo kan Univé je het beste hulp bieden bij de afhandeling.

Waterschade melden bij je verzekering  

Wil je waterschade aan je huis of spullen melden? Dat kan op verschillende manieren. Wij geven hieronder een overzicht. 

  • Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar) 

Heb je hulp nodig bij een noodgeval? Bel dan met 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op dit nummer. Gebruik dit nummer in geval van een calamiteit of enorme schade. Dit kun je namelijk niet online melden.  

  • Meld je schade online  

Jouw schade kun je 24 uur per dag eenvoudig online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een paar vragen en verstuurt online jouw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier jouw account aan.  

  • Schade melden via de Univé App 

Heb je de Univé App al? Meld je schade dan direct via de app. Als je de app nog niet hebt, kun je die hier downloaden.  

  • Persoonlijk contact met een medewerker 

Bekijk al onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.  

Vergoeding van je verzekering na waterschade  

Als je waterschade hebt, dan wil je weten hoe het zit met de vergoeding en de betaling hiervan. Bij je opstalverzekering en je inboedelverzekering is standaard de hele waarde van je huis en spullen verzekerd, dus ook bij waterschade. Om je spullen ook in de tuin en in heel Nederland te verzekeren voor waterschade heb je de aanvullende Buitenshuis dekking nodig. Elektronische apparatuur en overige diefstalgevoelige inboedel zijn in totaal voor € 15.000 gezamenlijk meeverzekerd. Je kunt dit bedrag verhogen. Bij je spullen vergoeden we soms de dagwaarde en soms de nieuwwaarde. Dit hangt af van hoe lang je je spullen al hebt.   

Wil je meer weten over welke waterschade verzekerd is? Bekijk dan onze verzekeringskaarten.  

Bekijk de woonverzekering