Ga naar inhoud
zonnepanelen verzekeren dak woning
zonnepanelen verzekeren dak woning

Zonnepanelen verzekeren met je woonverzekering

Standaard verzekerd bij je opstalverzekering of je inboedelverzekering. Direct hulp bij schade.

Regel het gemakkelijk en snel binnen 5 minuten

 • Standaard meeverzekerd op je opstalverzekering
 • Standaard € 30.000 verzekerd op je inboedelverzekering

Wat is verzekerd met de zonnepanelen verzekering?

Heb jij zonnepanelen? Wanneer je zonnepanelen installeert heb je meer nodig dan alleen het paneel. Er hoort van alles bij om het goed te laten werken. Met onze opstalverzekering of inboedelverzekering kun je je zonnepanelen verzekeren.

 • Zonnepanelen
 • Omvormers
 • Bekabeling
 • Andere accessoires voor je zonnepanelen

Welke schade aan je zonnepanelen verzekeren we?

Zonnepanelen kunnen tegen een stootje, maar zijn helaas niet onverwoestbaar. Door storm en brand kunnen ze ernstig beschadigen. Gelukkig zijn je zonnepanelen bij Univé goed verzekerd tegen veel soorten schade. Er zijn ook een paar uitzonderingen.

In de voorwaarden lees je meer over de schades die verzekerd zijn met onze woonverzekering.

Vragen over het verzekeren van je zonnepanelen?

Klanten geven onze woonverzekering gemiddeld een 8,6

De voordelen van de zonnepanelen verzekering van Univé

Verschil in verzekering van je zonnepanelen bij een koop- en huurwoning

Of en hoe je zonnepanelen verzekerd zijn, hangt af van je woning. Bekijk hier de verschillen tussen koop- en huurwoningen.

*Dit geldt niet voor de gebouwenverzekering die je als ondernemer kunt afsluiten.

Goed om te weten over het verzekeren van je zonnepanelen

Vaak denken we bij zonnepanelen aan het dak. Maar ook in de tuin kunnen ze stroom opwekken. Staan jouw zonnepanelen in je tuin? Ook dan zijn ze standaard meeverzekerd. Dit moet je wel aan ons doorgeven. Zo blijf je verzekerd van een goede dekking bij schade.

Heb je een huurwoning? Dan zijn je zonnepanelen tot € 30.000 verzekerd met je inboedelverzekering. Dit is het totaalbedrag voor alles wat je aan de huurwoning hebt veranderd. Bijvoorbeeld jouw zelfgeplaatste keuken of zelf gekochte zonnepanelen. We noemen dit huurdersbelang. Als bij een brand jouw zelfgeplaatste keuken of zonnepanelen beschadigen, ben je voor maximaal € 30.000 verzekerd. Je kunt dit bedrag verhogen als je dat wilt. Je betaalt dan maandelijks extra premie.

Lees meer over het huurdersbelang

Heb je al zonnepanelen maar ben je van plan om meer zonnepanelen te leggen? Dan zijn deze standaard meeverzekerd wanneer je deze op een pannendak of bitumen dak legt. Ook extra zonnepanelen op een groendak zijn standaard verzekerd. Wil je extra panelen leggen op je rieten dak? Of wil je extra zonnepanelen installeren in je tuin? Overleg dan eerst met ons hoe dat werkt met je verzekering.

Neem contact op met een adviseur

Je kunt zonnepanelen laten installeren door een installateur of je kunt het zelf doen. Ook als je het zelf doet zijn je zonnepanelen verzekerd. Let er wel op dat schade door installatiefouten niet verzekerd is. We adviseren je daarom om je zonnepanelen altijd te laten installeren door een erkende installateur.

Onze woonverzekering kent standaard geen eigen risico. Alleen bij stormschade geldt een verplicht eigen risico van € 250.

Wil je premievoordeel? Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100, € 250 of € 500 in ruil voor een lagere premie.

Meer informatie over je eigen risico

Informatie over zonnepanelen

Er zijn in Nederland vier soorten zonnepanelen die op een dak geplaatst worden om energie op te wekken. Ieder paneel heeft specifieke eigenschappen en bijbehorende voor- en nadelen.

Soort zonnepaneelPrijsOpbrengstEigenschappen
Glas-glas zonnepaneel++++++
 • Lange levensduur
 • Weinig terugval in capaciteit
 • Duur in aanschaf
Monokristal zonnepaneel+++++
 • Hoogste rendement
 • Ideaal voor kleine daken door hoge rendement per m2
Polykristal zonnepaneel+++
 • Goedkoper dan polykristal
 • Redelijk hoog rendement
Amorf zonnepaneel++
 • Zeer buigzaam door ontbreken kristallen
 • Vaak gebruikt op bijv. carports

Schade aan zonnepanelen (denk aan brand en diefstal) ontstaat vaak door een gebrekkige installatie. Kies daarom altijd voor een ervaren, gecertificeerde installateur. Kijk op de website van Zonnekeur voor alle bedrijven met het keurmerk 'Zonnekeur Installateur'.

Schade door brand
Brandschade aan zonnepanelen kan ontstaan doordat er bij de installatie verschillende aansluitingen of kabels gebruikt worden. Ook moet de omvormer zijn warmte kwijt kunnen en moet de meterkast de installatie aan te kunnen.

Schade door diefstal
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar zonnepanelen zijn geliefde objecten voor dieven. Als de panelen niet goed bevestigd zijn met anti-diefstalbouten, kunnen ze vrij eenvoudig gestolen worden. Hoe platter de ondergrond, hoe makkelijker het natuurlijk is. Een goede installateur zorgt ervoor dat dieven geen kans maken om jouw zonnepanelen te stelen.

Zonnepanelen installeren is een specialistische klus. Laat het daarom uitvoeren door een ervaren, gecertificeerde installateur. Ga voor een installateur die een lange garantie geeft op de installatie.

Schone zonnepanelen wekken de meeste energie op. Het is verleidelijk om ze zelf schoon te maken, maar laat dit liever over aan een specialist. Het is een gevaarlijk klusje vanwege de grote hoogte waarop je werkt. Bovendien kun je jouw panelen beschadigen. 

Tip: vraag een onafhankelijk bedrijf om de zonnepanelen en bijbehorende installatie iedere 3 jaar te inspecteren.

Er zit geen subsidie meer op zonnepanelen. Er zijn wel twee financiële regelingen – gefinancierd vanuit de overheid – waar je gebruik van kunt maken. 

Zonnepanelen financieren
Het is mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen voor je huis. Met de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds wordt het mogelijk gemaakt om deze tegen gunstige voorwaarden te financieren.

Salderen van geproduceerd stroom
De stroom die je produceert met je zonnepanelen, maar niet gebruikt, kun je ‘terugleveren’ aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2025, waarna deze langzaam wordt afgebouwd. In 2031 stopt de regeling.

Bij de installatie van zonnepanelen komt veel kijken. Wij geven je een aantal handige tips.

 • Meld je zonnepanelen aan bij je netwerkbeheerder. Het is dan inzichtelijk waar en hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Zo kan het elektriciteitsnet beheerd én veilig gehouden worden.
 • De omvormer moet haar warmte kwijt kunnen. Een goede installateur zorgt hiervoor. Toch is aan te raden om een rookmelder op te hangen in de buurt van de omvormer. Als er onverhoopt iets misgaan, word je direct gewaarschuwd.

Voorwaarden en documenten bij de zonnepanelen verzekering

Meld je schade bij je zonnepanelen verzekering

Heb je zonnepanelen en zijn deze beschadigd geraakt? Bekijk dan eerst of je verzekerd bent tegen deze schade. Is dat het geval? Dan kun je de schade aan je panelen melden. Dit kan gemakkelijk online of via de Univé App. Lees meer informatie of meld je schade:

Direct schade melden

Nu kun je met een gerust gevoel je zonnepanelen verzekeren bij Univé