Ga naar inhoud

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen zijn een kostbare investering die je goed wilt verzekeren. Bij Univé heb je daar gelukkig geen aparte verzekering voor nodig. Je zonnepanelen zijn standaard meeverzekerd met je opstalverzekering of inboedelverzekering (tot maximaal € 30.000*). Hier betaal je dus geen extra premie voor.

Heb je nog geen opstal- of inboedelverzekering van Univé? Bereken hieronder eenvoudig je premie.

Regel het gemakkelijk en snel binnen 5 minuten

 • Standaard meeverzekerd op je opstalverzekering
 • Tot € 30.000 verzekerd op je inboedelverzekering

* Zonnepanelen op je huurwoning vallen onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Hieronder vallen zaken die je op eigen kosten hebt aangebracht aan je huurwoning, zoals een nieuwe keuken, schilderwerk, maar dus ook zonnepanelen. Voor al deze zaken samen ben je in totaal voor € 30.000 verzekerd. Je kunt dit bedrag verhogen. Je betaalt dan wel extra premie.

**Dit geldt niet voor de gebouwenverzekering die je als ondernemer kunt afsluiten.

Schade aan je zonnepanelen: wat is verzekerd?

Zonnepanelen kunnen tegen een stootje, maar zijn helaas niet onverwoestbaar. Door storm en brand kunnen ze ernstig beschadigen. Gelukkig zijn je zonnepanelen bij Univé goed verzekerd tegen veel soorten schade. Er zijn ook een paar uitzonderingen.

Documenten en voorwaarden

Verschil in verzekering bij een koop- en huurwoning

Of en hoe je zonnepanelen verzekerd zijn, hangt af van je woning. Bekijk hier de verschillen tussen koop- en huurwoningen.

Als je een koopwoning hebt, zijn zonnepanelen verzekerd op je opstalverzekering. Omdat een schuur, een garage en een carport ook onder de dekking van de opstalverzekering vallen, zijn ook de panelen verzekerd die daarop gemonteerd zijn. Ga je zonnepanelen plaatsen op je woning met een rieten dak. Neem dan eerst contact met ons op.

Woon je in een huurwoning? Dan heeft jouw verhuurder een opstalverzekering afgesloten voor de woning. Besluit je op eigen kosten zonnepanelen aan te schaffen, dan is dit voor tot € 30.000 meeverzekerd op je inboedelverzekering.

Let op: dit bedrag is het totaalbedrag van alle zaken die je aan de woning hebt aangebracht. We noemen dit huurdersbelang. Wanneer bij een brand jouw zelfgeplaatste keuken en jouw zonnepanelen beschadigen, ben je voor maximaal € 30.000 verzekerd. Je kunt dit bedrag desgewenst verhogen. Je betaalt dan maandelijks extra premie.

Informatie over zonnepanelen

Er zijn in Nederland vier soorten zonnepanelen die op een dak geplaatst worden om energie op te wekken. Ieder paneel heeft specifieke eigenschappen en bijbehorende voor- en nadelen.

Soort zonnepaneelPrijsOpbrengstEigenschappen
Glas-glas zonnepaneel++++++
 • Lange levensduur
 • Weinig terugval in capaciteit
 • Duur in aanschaf
Monokristal zonnepaneel+++++
 • Hoogste rendement
 • Ideaal voor kleine daken door hoge rendement per m2
Polykristal zonnepaneel+++
 • Goedkoper dan polykristal
 • Redelijk hoog rendement
Amorf zonnepaneel++
 • Zeer buigzaam door ontbreken kristallen
 • Vaak gebruikt op bijv. carports

Schade aan zonnepanelen (denk aan brand en diefstal) ontstaat vaak door een gebrekkige installatie. Kies daarom altijd voor een ervaren, gecertificeerde installateur. Kijk op de website van Zonnekeur voor alle bedrijven met het keurmerk 'Zonnekeur Installateur'.

Schade door brand
Brandschade aan zonnepanelen kan ontstaan doordat er bij de installatie verschillende aansluitingen of kabels gebruikt worden. Ook moet de omvormer zijn warmte kwijt kunnen en moet de meterkast de installatie aan te kunnen.

Schade door diefstal
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar zonnepanelen zijn geliefde objecten voor dieven. Als de panelen niet goed bevestigd zijn met anti-diefstalbouten, kunnen ze vrij eenvoudig gestolen worden. Hoe platter de ondergrond, hoe makkelijker het natuurlijk is. Een goede installateur zorgt ervoor dat dieven geen kans maken om jouw zonnepanelen te stelen.

Zonnepanelen installeren is een specialistische klus. Laat het daarom uitvoeren door een ervaren, gecertificeerde installateur. Ga voor een installateur die een lange garantie geeft op de installatie.

Schone zonnepanelen wekken de meeste energie op. Het is verleidelijk om ze zelf schoon te maken, maar laat dit liever over aan een specialist. Het is een gevaarlijk klusje vanwege de grote hoogte waarop je werkt. Bovendien kun je jouw panelen beschadigen. 

Tip: vraag een onafhankelijk bedrijf om de zonnepanelen en bijbehorende installatie iedere 3 jaar te inspecteren.

Er zit geen subsidie meer op zonnepanelen. Er zijn wel twee financiële regelingen – gefinancierd vanuit de overheid – waar je gebruik van kunt maken. 

Zonnepanelen financieren
Het is mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen voor je huis. Met de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds wordt het mogelijk gemaakt om deze tegen gunstige voorwaarden te financieren.

Salderen van geproduceerd stroom
De stroom die je produceert met je zonnepanelen, maar niet gebruikt, kun je ‘terugleveren’ aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2025, waarna deze langzaam wordt afgebouwd. In 2031 stopt de regeling.

Bij de installatie van zonnepanelen komt veel kijken. Wij geven je een aantal handige tips.

 • Meld je zonnepanelen aan bij je netwerkbeheerder. Het is dan inzichtelijk waar en hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Zo kan het elektriciteitsnet beheerd én veilig gehouden worden.
 • De omvormer moet haar warmte kwijt kunnen. Een goede installateur zorgt hiervoor. Toch is aan te raden om een rookmelder op te hangen in de buurt van de omvormer. Als er onverhoopt iets misgaan, word je direct gewaarschuwd.

Schade aan je zonnepanelen melden

Heb je zonnepanelen en zijn deze beschadigd geraakt? Bekijk dan eerst of je verzekerd bent tegen deze schade. Is dat het geval? Dan kun je de schade aan je panelen melden. Dit kan gemakkelijk online of via de Univé App. Lees meer informatie of meld je schade:

Direct schade melden