Ga naar inhoud

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen zijn een kostbare investering die u goed wilt verzekeren. Bij Univé heeft u daar gelukkig geen aparte verzekering voor nodig. Uw zonnepanelen zijn standaard meeverzekerd met uw opstalverzekering of inboedelverzekering (tot maximaal € 10.000*). Hier betaalt u dus geen extra premie voor.

Heeft u nog geen opstal- of inboedelverzekering van Univé? Bereken hieronder eenvoudig uw premie.

Snel de premie van uw huis berekenen?

 • Standaard meeverzekerd op uw opstalverzekering
 • Tot € 10.000 verzekerd op uw inboedelverzekering

* Zonnepanelen op uw huurwoning vallen onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Hieronder vallen zaken die u op eigen kosten heeft aangebracht aan uw huurwoning, zoals een nieuwe keuken, schilderwerk, maar dus ook zonnepanelen. Voor al deze zaken samen bent u in totaal voor € 10.000 verzekerd. U kunt dit bedrag verhogen. U betaalt dan wel extra premie.

Schade aan uw zonnepanelen: wat is verzekerd?

Zonnepanelen kunnen tegen een stootje, maar zijn helaas niet onverwoestbaar. Door storm en brand kunnen ze ernstig beschadigen. Gelukkig zijn uw zonnepanelen bij Univé goed verzekerd tegen veel soorten schade. Er zijn ook een paar uitzonderingen.

Wel verzekerd

 • Schade ontstaan door brand
 • Schade ontstaan door blikseminslag
 • Schade ontstaan door diefstal
 • Schade ontstaan door storm*
 • Schade ontstaan door hagel

* Bij schade door storm geldt een eigen risico van € 250,-, tenzij u gekozen heeft voor een hoger bedrag. U betaalt dan het gekozen bedrag.

Bereken uw premie

Niet verzekerd

 • Schade door verkeerde installatie of gebreken
 • Kosten veroorzaakt door een storing
 • Rendementsverlies door bijv. lager aantal zonuren of beschadigde en/of verouderde zonnepanelen

Schade aan uw zonnepanelen? Lees wat u het beste kunt doen bij schade.

Wat te doen bij schade

Documenten en voorwaarden

Verzekeringskaarten

Wat is wel en niet gedekt door onze woonverzekeringen?

Bekijk verzekeringskaarten

Verschil in verzekering bij een koop- en huurwoning

Of en hoe uw zonnepanelen verzekerd zijn, hangt af van uw woning. Bekijk hier de verschillen tussen koop- en huurwoningen.

Als u een koopwoning heeft, zijn zonnepanelen verzekerd op uw opstalverzekering. Omdat een schuur, een garage en een carport ook onder de dekking van de opstalverzekering vallen, zijn ook de panelen verzekerd die daarop gemonteerd zijn.

Woont u in een huurwoning? Dan heeft uw verhuurder een opstalverzekering afgesloten voor de woning. Besluit u op eigen kosten zonnepanelen aan te schaffen, dan kunt u die tot € 10.000 meeverzekeren op uw inboedelverzekering.

Let op: dit bedrag is het totaalbedrag van alle zaken die u aan de woning heeft aangebracht. Wanneer bij een brand uw zelfgeplaatste keuken en uw zonnepanelen beschadigen, bent u voor maximaal € 10.000 verzekerd. U kunt dit bedrag desgewenst verhogen. U betaalt dan maandelijks extra premie.

Informatie over zonnepanelen

Er zijn in Nederland vier soorten zonnepanelen die op een dak geplaatst worden om energie op te wekken. Ieder paneel heeft specifieke eigenschappen en bijbehorende voor- en nadelen.

Soort zonnepaneelPrijsOpbrengstEigenschappen
Glas-glas zonnepaneel++++++
 • Lange levensduur
 • Weinig terugval in capaciteit
 • Duur in aanschaf
Monokristal zonnepaneel+++++
 • Hoogste rendement
 • Ideaal voor kleine daken door hoge rendement per m2
Polykristal zonnepaneel+++
 • Goedkoper dan polykristal
 • Redelijk hoog rendement
Amorf zonnepaneel++
 • Zeer buigzaam door ontbreken kristallen
 • Vaak gebruikt op bijv. carports

Schade aan zonnepanelen (denk aan brand en diefstal) ontstaat vaak door een gebrekkige installatie. Kies daarom altijd voor een ervaren, gecertificeerde installateur. Kijk op de website van Zonnekeur voor alle bedrijven met het keurmerk 'Zonnekeur Installateur'.

Schade door brand
Brandschade aan zonnepanelen kan ontstaan doordat er bij de installatie verschillende aansluitingen of kabels gebruikt worden. Ook moet de omvormer zijn warmte kwijt kunnen en dient de meterkast de installatie aan te kunnen.

Schade door diefstal
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar zonnepanelen zijn geliefde objecten voor dieven. Als de panelen niet goed bevestigd zijn met anti-diefstalbouten, kunnen ze vrij eenvoudig gestolen worden. Hoe platter de ondergrond, hoe makkelijker het natuurlijk is. Een goede installateur zorgt ervoor dat dieven geen kans maken om uw zonnepanelen te stelen.

Zonnepanelen installeren is een specialistische klus. Laat het daarom uitvoeren door een ervaren, gecertificeerde installateur. Ga voor een installateur die een lange garantie geeft op de installatie.

Schone zonnepanelen wekken de meeste energie op. Het is verleidelijk om ze zelf schoon te maken, maar laat dit liever over aan een specialist. Het is een gevaarlijk klusje vanwege de grote hoogte waarop u werkt. Bovendien kunt u uw panelen beschadigen. 

Tip: vraag een onafhankelijk bedrijf om de zonnepanelen en bijbehorende installatie iedere 3 jaar te inspecteren.

Er zit geen subsidie meer op zonnepanelen. Er zijn wel twee financiële regelingen – gefinancierd vanuit de overheid – waar u gebruik van kunt maken. 

Zonnepanelen financieren
Het is mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen voor uw huis. Met de Energiebespaarlening wordt het mogelijk gemaakt om deze tegen gunstige voorwaarden te financieren. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u de installatie van de zonnepanelen combineren met minimaal één andere maatregel.

Salderen van geproduceerd stroom
De stroom die u produceert met uw zonnepanelen, maar niet gebruikt, kunt u ‘terugleveren’ aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2023, waarna deze langzaam wordt afgebouwd. In 2031 stopt de regeling.

Bij de installatie van zonnepanelen komt veel kijken. Wij geven u een aantal handige tips.

 • Meld uw zonnepanelen aan bij uw netwerkbeheerder. Het is dan inzichtelijk waar en hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Zo kan het elektriciteitsnet beheerd én veilig gehouden worden.
 • De omvormer moet haar warmte kwijt kunnen. Een goede installateur zorgt hiervoor. Toch is aan te raden om een rookmelder op te hangen in de buurt van de omvormer. Als er onverhoopt iets misgaan, wordt u direct gewaarschuwd.

Schade aan uw zonnepanelen melden

Heeft u zonnepanelen en zijn deze beschadigd geraakt? Bekijk dan eerst of u verzekerd bent tegen deze schade. Is dat het geval? Dan kunt u de schade aan uw panelen melden. Dit kan gemakkelijk online of via de Univé App. Lees meer informatie of meld uw schade:

Direct schade melden